Logo image
Logo image

5 faktaa silmistä

2 minuuttia
Silmät ovat sielun peili, näin sanotaan. Ne ovat myös tärkeät toiminnalliselta kannalta, ja siten niiden ominaisuuksista kannattaa olla tietoinen. Miten silmät toimivat ja miksi ne ovat ihmisellä sellaiset kuin ne ovat?
5 faktaa silmistä
Viimeisin päivitys: 25 syyskuuta, 2022

Silmät ovat keskeisessä osassa tunteista viestittäessä, ja ne kuuluvat tietysti kasvojen tärkeimpiin osiin. Tunteiden, mielialan ja saman tyyppisten asioiden lisäksi silmät kertovat monista muistakin ihmisen kehossa tapahtuvista ilmiöistä.

Nyt kerromme 5 mielenkiintoista faktaa silmistä – jatka lukemista ja saat uutta ymmärrystä siitä, miten merkittävä rooli niillä elämässäsi onkaan!

Mitä kaikkea silmillä voidaan tehdä?

  • Aistia visuaalisia tekijöitä.
  • Viestiä mielialasta.
  • Säädellä valon määrää, jonka ihminen havaitsee.
  • Käyttää silmän lihaksia liikkeen aikaansaamiseksi.

Lue aiheesta lisää: Pienisilmäisten yleisimmät meikkimokat

5 mielenkiintoista faktaa silmistä

1. Ne kuvastavat tunteita

Some figure

Silmät ovat tietysti hyvin merkittävät osat ihmisen kasvojen piirteissä, ja ne mahdollistavat ympäristön näkemisen heijastamalla kuvan verkkokalvolle.

Niiden toiminta käsittää kuitenkin monia muitakin asioita. Silmät ovat paras ihmisen mielialan ilmentäjä, sillä ne kertovat ilosta, surusta, melankoliasta ja monista muista tunteista hyvinkin tarkasti.

2. Aivan kuten kamerat, myös silmät voidaan määritellä megapikseleissä

Jos käytät kameraa paljon ja kyselet aina megapikselien perään, olet ehkä miettinyt, miten silmät pystyvät näkemään ympäristön niin selkeästi.

Ihmisen silmissä on tarkalleen ottaen 576 megapikseliä.

Niissä on järjestelmä, joka on niin tarkka, että se on parempi kuin mikään nykyinen kuvateknologia. Silmien tarjoama näkymä on siis paras mahdollinen, kun ihmisellä on virheetön näkö.

3. Silmät voivat olla hyvin montaa eri väriä

Some figure

Iiris on silmien “värikäs” alue, ja kuten tiedämme, värejä on hyvin monia. Silmien väri riippuu synnynnäisistä ominaisuuksista.

On eräs tekijä, joka tarkemmin ottaen määrittää ihmisen iiriksen värin: kehon melaniinin määrä.

Melaniini on luonnollinen pigmentti, joka saa aikaan ensinnäkin ihon ja hiusten värin, mutta myös silmien.

Se levittää valoa iiriksen lävitse, ja väri voi olla niin tumma, että silmillä on tumman kahvin sävy. Kun melaniini saa aikaan vaaleamman värin, silmät ovat vihreät, siniset tai vaikkapa hunajan väriset.

4. Ilmaisee alkoholismista

Vaikka tämä voi tuntua kummalliselta, silmien väri saattaa olla selkeä merkki liiasta alkoholin käytöstä tai alkoholismista.

Vuonna 2015 tehdyn tutkimuksen mukaan iiriksen väri on pätevä alkoholismista viestijä.

Lue aiheesta lisää: 9 pupillien välittämää viestiä

5. Pupillit laajenevat ja supistuvat

Some figure

Tämä on eräs mielenkiintoinen silmien piirre, jota ihminen ei yleensä tule ajatelleeksi. Yksinkertaisella valaisulla voit jo huomata, että pupillisi laajenevat ja pienentyvät jatkuvasti reagoiden.

Kun tuot jonkin voimakkaan valonlähteen silmiesi lähelle, pupillin välitön reaktio on se, että se supistuu. Sitten se reagoi taas päinvastoin, kun valo siirretään poispäin silmästä.

Silmät kohtaavat valtavan määrän valoa ja valaistusta ympäristöstä. Niillä on erilaisia reaktioita valoon, jotta ne voivat mukautua kaikenlaisiin ympäristöihin ilman, että tilanne vaikuttaa näkökykyyn tai muuttaa sitä tapaa jolla ympäristö nähdään.

Tässä esittelimme vain viisi mielenkiintoista faktaa silmistä, mutta niitä löytyy paljon lisää – silmät ovat ihmeellinen elin!

Pääkuva: © wikiHow.com.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.