Logo image
Logo image

9 pupillien välittämää viestiä

5 minuuttia
Kun kohtaat ihastuksen kohteen, pupillit laajenevat. Jos joudut näkemään jotain epämiellyttävää, pupillit supistuvat, jotta näkisit tilanteesta tai kuvasta vähemmän.
9 pupillien välittämää viestiä
Viimeisin päivitys: 16 marraskuuta, 2018

Olet varmasti kuullut tämän sanonnan satoja kertoja: “Silmät ovat sielun peili.” Miten usein olet tehnyt päätelmiä sen perusteella, mitä toisen ihmisen silmät kertovat sinulle? Kuinka monta kertaa olet luottanut siihen, mitä toisen silmät sinulle viestivät? Katseen voima on ihmeellinen. Millaisia viestejä pupillit välittävät?

Vaikka suu puhuisi muuta, paljastuu silmistä todelliset tunteet ja ajatukset. Silmät pettävät, jos yrität valehdella, sillä toinen ihminen näkee totuuden silmistäsi. Silmät välittävät tietoa pupillien välityksellä. Se, supistuvatko tai suurentuvatko pupillit, antaa paljon viitteitä siitä mitä sanomme tai jätämme sanomatta.

Tällä ilmiöllä on sekä hyötyjä että haittoja, eikä pupillien viesteihin voi luottaa sokeasti, sillä niiden välittämät viestit ovat usein tulkinnanvaraisia ja epäluotettavia. Tässä artikkelissa opit tulkitsemaan pupilleja tarkemmin ja paremmin.

1. Olet keskittynyt johonkin asiaan

Pupillit ovat todellinen peili sille, mitä aivoissa tapahtuu. Kun jokin asia vaatii huomiotasi, kiinnität katseesi siihen ja pupillisi laajenevat.

Tämä ilmiö todettiin ensimmäisen kerran vuonna 1964 Chicagon yliopistossa Yhdysvalloissa. Kokeen johtajina toimivat psykologit Eckhard Hess ja James M. Polt, jotka huomasivat, että koehenkilöiden pupillit laajenivat niissä tilanteissa, joissa vaaditiin keskittymistä ja tarkkaavaisuutta. Pupillit laajenivat sitä mukaa, mitä vaikeammaksi kokeet muodostuivat. Kun koehenkilöt suorittivat helpompia tehtäviä, jotka eivät vaatineet heiltä yhtä paljon, heidän pupillinsa supistuivat.

Suositeltua lukemista: 10 tekniikkaa muistin ja mielen virkistämiseen

Some figure

2. Olet väsynyt

1970-luvun alussa Kalifornian yliopiston psykologit halusivat selvittää, miten pupillit reagoivat psyykkiseen tulvaan eli siihen, kun olet kuluttanut kaikki voimavarasi ja saavuttanut kognitiivisten kykyjesi ylärajan.

Psykologit pyysivät vapaaehtoisia osallistujia ratkomaan vaikeita monivalintakysymyksiä tietokoneen ruudulla niin nopeasti kuin mahdollista. Osallistujien tuli valita oikea vastaus neljästä mahdollisesta vaihtoehdosta.

Aluksi tehtävä vaikutti helpolta, mutta kokeen vaativuus paljastui nopeasti. Uusi tehtävä ilmestyi ruudulle heti edellisen päättymisen jälkeen, eikä koehenkilöllä ollut aikaa levätä tehtävien välissä. Suorituspainetta lisäsi tieto siitä, että mitä nopeammin kokeen sai suoritettua, sitä parempi.

Lopulta koehenkilöt olivat niin rasittuneita, että heidän täytyi jättää koe kesken. Tutkijat tarkkailivat osallistujien pupilleja ja huomasivat, että kun koehenkilö alkoi väsyä ja uupua, tämän pupillit kutistuivat huomattavasti.

3. Jokin asia vaatii huomiotasi

Vuonna 1977 psykologit White ja Maltzman olivat kiinnostuneita siitä, mitä muutoksia pupillien koossa ilmenee, kun kokeeseen osallistuneet kuuntelevat otteita kolmesta eri kirjasta: eroottisesta romaanista, kidutusta käsittelevästä tekstistä ja neutraalista aiheesta.

Kokeen alussa kaikkien osallistujien pupillit laajenivat, sillä aivot reagoivat yleensä kiinnostuneina ja valppaina uuteen ärsykkeeseen. Pupillit pysyivät laajentuneina vain niillä osallistujilla, jotka kuuntelivat kerrontaa eroottisesta romaanista tai kuvausta kidutuksesta, kun taas neutraalin tarinan kuuntelijoiden mielenkiinto hiipui pikkuhiljaa – samalla heidän pupillinsa kutistuivat.

4. Jotakin on vialla aivoissasi

On tavallista, että lääkäri tutkii potilaan silmät pienellä lampulla, sillä näin testataan, toimiiko neurologinen järjestelmä normaalisti. Jos pupillit eivät reagoi valoon, on se merkki vakavasta aivojen häiriöstä tai vammasta. Jos vain toinen pupilli reagoi, voi kysessä olla halvaus tai näköongelma.

Suositeltua lukemista: 5 tapaa lisätä aivojen verenkiertoa

Some figure

5. Tunnet seksuaalista vetovoimaa toiseen ihmiseen

Mistä tietää, että ihminen tuntee vetovoimaa toiseen ihmiseen? Ihmisen pupillit laajenevat suuriksi, kun hän katsoo ihastuksen tai rakastumisen kohdetta.

Bernickin tutkimus vuodelta 1971 ehdotti, että seksuaalinen halu toista kohtaan voi lisätä pupillien kokoa, ja toiset tutkimukset taas ovat osoittaneet, että fyysinen vetovoima aiheuttaa tämän reaktion, ei ihminen itsessään.

6. Tunnet inhoa

Chicagon yliopiston tutkijatiimi lähti tutkimaan sitä, miten pupillit reagoivat inhottaviin ja väkivaltaisiin kuviin. He näyttivät osallistujille erilaisia kuvia, joiden tarkoitus oli laukaista erilaisia tunnekokemuksia.

Koehenkilöiden pupillien toiminta nauhoitettiin, kun he katselivat kuvia. Kun koehenkilöt näkivät kuvia lasten hyväksikäytöstä, kidutuksesta ja muusta väkivallasta, he reagoivat inhon tuntein. Koehenkilöiden pupillit laajenivat hetkellisesti kuvan näkemisen seurauksesta, mutta kutistuivat pieniksi nopeasti, aivan kuin he olisivat yrittäneet alitajuntaisesti estää silmiä näkemästä kuvia.

7. Tunnet kipua

Psykologi Alex Chapman huomasi vuonna 1992 suoritetussa kokeessa, että kun osallistujat kokivat pienen määrän fyysistä kipua, heidän pupillinsa laajenivat.

Mittausten mukaan pupillit laajenivat jopa 0.2 mm. Kokeella pystyttiin arvioimaan koetun kivun määrää ja ihmisen henkilökohtaista kipukynnystä.

8. Olet käyttänyt huumeita tai alkoholia

Tietynlaiset huumausaineet, kuten alkoholi ja opiaatit, kuten morfiini, aiheuttavat pupillien laajenemista. Amfetamiini, kokaiini ja LSD puolestaan supistavat pupilleja huomattavasti. Tästä syystä poliisit saattavat tarkastaa autokuskien pupillit sattumanvaraisissa puhallustesteissä.

On mielenkiintoista, että tämä reaktio pupilleissa huumausaineisiin ja alkoholiin on yhtenäinen, olipa kyseessä suuri tai pieni määrä huumaavaa ainetta. Jos huumeita tai alkoholia on käytetty runsaasti, pupillit yleensä supistuvat tai laajenevat toiseen ääripäähän aineesta riippuen.

9. Pupillit voivat paljastaa persoonallisuuden… ja jopa poliittiset vakaumukset!

On vaikeaa arvioida ihmisiä vain sen perusteella, minkä kokoiset heidän pupillinsa ovat. Professori Matt Larsson Ruotsin Karoliinisesta instituutista huomasi, että iiriksen viivat ja muodot voivat auttaa muita ihmisiä ymmärtämään ja tulkitsemaan luonteenpiirteitä.

Jos katsot toisen ihmisen silmien värillistä osaa eli iiristä ja näet suuren määrän pieniä, kiemurtelevia viivoja, on kyseinen henkilö yleensä herkkä, rehellinen ja ystävällinen. Larsson huomasi tutkimuksissaan, että kuopat ja pyöreät viivat iiriksen rajalla voivat olla merkki impulsiivisesta ja hermostuneesta yksilöstä.

Näiden tutkimusten mukaan avain iiristen tulkintaan löytyy Pax6 -geenistä, joka säätelee silmäkudoksen muodostumista ja kasvua, ja osallistuu myös aivokuoren kehitykseen, etenkin siihen osaan, joka säätelee mielialaa ja itsekontrollia.

Vuonna 1969 suoritetun kokeen mukaan tutkija Barlow huomasi, että osallistujien pupillit laajenevat, kun heille esitetään kuva liberaalisesta tai konservatiivisesta poliittisesta ehdokkaasta, ja että heidän pupilliensa reaktio vastasi heidän omia ideologisia ja poliittisia uskomuksiaan.

Huomaako kukaan silmiesi pieniä yksityiskohtia?

Saattaa olla, ettei kukaan päädy tuijottelemaan silmiisi lähietäisyydeltä kovinkaan usein. Et ehkä itsekään ole tutkinut omia silmiäsi kovin läheltä. Silmä on pieni elin, eikä sen yksityiskohtia tule aina tutkailtua sen tarkemmin. Dartmouthin yliopistossa suoritetussa kokeessa huomattiin kuitenkin, että vaikka et välttämättä tietoisesti rekisteröi muiden silmien yksityiskohtia, voivat ne tallentua mielesi tiedostamattomaan osaan.

Ne osat aivoissa, jotka synnyttävät ja kontrolloivat tunnereaktioita, ottavat huomioon nämä pienet seikat ja valmistavat kehon reagoimaan.

Lähde: Dilated Pupils: 10 Messages My Eyes are Sending You, Jeremy Dean.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Pupil Size in Relation to Mental Activity during Simple Problem-Solving. BY ECKHARD H. HESSJAMES M. POLT. SCIENCE13 MAR 1964 : 1190-1192
  • Juris, M., & Velden, M. (1977). The pupillary response to mental overload. Physiological Psychology. https://doi.org/10.3758/BF03337847
  • Chapman, C. R., Oka, S., Bradshaw, D. H., Jacobson, R. C., & Donaldson, G. W. (1999). Phasic pupil dilation response to noxious stimulation in normal volunteers: Relationship to brain evoked potentials and pain report. Psychophysiology. https://doi.org/10.1017/S0048577299970373
  • Richman, J. E., McAndrew, K. G., Decker, D., & Mullaney, S. C. (2004). An evaluation of pupil size standards used by police officers for detecting drug impairment. Optometry. https://doi.org/10.1016/S1529-1839(04)70037-8
  • Larsson, M., Pedersen, N. L., & Stattin, H. (2007). Associations between iris characteristics and personality in adulthood. Biological Psychology. https://doi.org/10.1016/j.biopsycho.2007.01.007

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.