Logo image
Logo image

Erityisherkät ja heidän 5 tyypillistä reaktiotapaansa

3 minuuttia
Oletko hyvin herkkä ihminen? Oletko ollut sellaisen lähettyvillä? Ymmärtääksesi erityisherkkiä ihmisiä, kokeile laittaa itsesi heidän kenkiinsä. Älä tuomitse heitä, jos et pysty näkemään maailmaa heidän näkökulmastaan. 
Erityisherkät ja heidän 5 tyypillistä reaktiotapaansa
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Erityisherkät ihmiset voivat aiheuttaa väärinymmärryksiä toisissa. Usein heidän ajatellaan “liioittelevan”.

He vastaavat päivittäisiin tilanteisiin automaattisilla ja epähalutuilla katseet kääntävillä reaktioilla. Tämä on heille normaalia, ja sinun tulee muistaa se.

Mutta heidän tuomitseminensa ennen kuin tiedät mitä on meneillään aiheuttaa väärinkäsityksiä. Useimmat ihmiset eivät tiedä heidän tuntemiaan epämukavuuksia ja mikä aiheuttaa tällaisia reaktioita.

Haluamme tarjota sinulle oppaan ymmärtääksesi joitakin erityisherkkien ihmisten yleisiä reaktioita.

1. He eivät kestä kovaa painetta

Some figure

Useiden eri askareiden tekeminen voi olla musertavaa yliherkille ihmisille.  He keskittyvät mieluummin yhteen asiaan ja antavat sille kaikkensa. Itse asiassa, he ovat usein hyvin luovia ihmisiä.

He työskentelevät paremmin hiljaisessa ympäristössä. Kun tämä ei tapahdu, he stressaantuvat ja ovat kyvyttömiä olemaan tehokkaita ja tuotteliaita.

Kun heidän ympärillään on melua tai joku vaatii heitä olemaan tarkkaavainen usealle kysymykselle, he alkavat tuntea olevansa tukossa.

Kun tämä tapahtuu, erityisherkät ihmiset ärsyyntyvät ja ovat vaikeita sietää.

2. He välttävät kaoottisia ympäristöjä

Some figure

Yhteiskunnassamme kaaos on aina hyvin vastaanotettu, vaikuttaakin siltä että etsimme ääniä, kovaa musiikkia ja vahvoja stimulantteja jotka pitävät hiljaisuuden poissa.

Erityisherkät ihmiset kuitenkin välttävät kaikkea tätä. 

Liian monen asian stimuloivat vaikutukset samanaikaisesti ajavat heidät “hulluksi”. Hajut, äänet, keskeytykset…nämä kaikki vievät pois tasapainoa, joka heillä oli siihen hetkeen asti.

Joskus tilanne menee siihen pisteeseen että he ärsyyntyvät jopa pureskelun äänestä.

Reaktio, jonka he antavat näihin “pieniin asioihin” on kiinnostava. He myös usein päätyvät ärsyttämään ympärillään olevia ihmisiä jotka eivät ymmärrä tekevänsä heidät epämukaviksi.

3. He ottavat asiat henkilökohtaisesti

Henkilö, joka on erityisherkkä, ottaa kokemansa kokemukset henkilökohtaisesti. Tämä tapahtuu koska he ovat empaattisia

He reagoivat vahvasti sosiaalisiin epäoikeudenmukaisuuksiin. He myös reagoivat vahvasti johonkuhun, joka on tullut toisen henkilön hyväksikäyttämäksi.

Tämä johtuu myös siitä tosiasiasta, että he keskittyvät yksityiskohtiin. He ovat sanattoman kommunikaation analysoinnin eksperttejä, mikä kertoo sanoja enemmän.

Tästä syystä he voivat aina kertoa mikäli olet luottamuksen arvoinen tai piilottelet jotakin. 

He eivät pidä tästä. Se myös huolestuttaa muita. Tämä johtuu siitä, että ihmiset eivät yleensä keskity ja analysoi näitä mikroeleitä joita meillä kaikilla on.

Jotkut uskovat, että nämä ovat yksinkertaisesti heidän mielikuvitustaan. Toiset yrittävät sanoa ettei “heidän tulisi ottaa sitä henkilökohtaisesti.” Kuitenkaan mikään näistä ei toimi.

4. He tarvitsevat yksinoloaikaa kuten kalat tarvitsevat vettä

Some figure

Tämä voi olla suuri yllätys muulle maailmalle. Kaikenkaikkiaan, ihmiset yleensä välttävät yksinoloa. He pelkäävät muista ja kaikesta eriytymistä.

Kuitenkin ihmiset jotka ovat erittäin herkkiä etsivät yksinoloa. He etsivät rauhan ja rauhallisuuden hetkiä jolloin mikään ulkomaailmasta ei vaikuta heihin.

On heille normaalia kieltäytyä kutsuista, sammuttaa puhelimensa päiväksi, tai haluamatta vastata viesteihin. 

Valitettavasti tämä voi saada heidän ystävänsä pahoittamaan mielensä. Tämä tilanne joskus tuo heille ongelmia heidän kumppaninsa kanssa.

Tämä ei tarkoita etteivätkö he haluaisi viettää aikaa ystäviensä kanssa. Se vain tarkoittaa, että he tarvitsevat enemmän aikaa itselleen kuin muut ihmiset.

5. Jos jokin sattuu, erityisherkät eivät ole entisensä

Some figure

Erityisherkkien ihmisten tasapaino on erittäin herkkä ei ainoastaan siihen nähden mitä tapahtuu heidän mielessään, mutta myös sen suhteen mitä tapahtuu heidän kehossaan. Tämä johtuu siitä, että he ovat hyvin läheisesti sidoksissa kehoonsa. 

Päänsärky, vatsakipu, nälkä tai muu epämukavuus voi tulla sietämättömäksi. Tämä aiheuttaa välittömiä muutoksia heidän käytöksessään, mikä saa ihmiset heidän ympärillään huolestumaan. 

Joskus on vaikeaa käsitellä erittäin herkkiä ihmisiä. Kaikenkaikkiaan, itsemme laittaminen heidän kenkiinsä on erittäin vaikeaa.

Kuitenkin tuomitsematta jättäminen, kysymysten kysyminen ymmärtääksesi, ja mielesi avaaminen jotta voit ymmärtää kuinka he näkevät maailman on erittäin tärkeää teille kummallekin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Benham, G. (2006). The Highly Sensitive Person: Stress and physical symptom reports. Personality and Individual Differences. https://doi.org/10.1016/j.paid.2005.11.021
  • Acevedo, B. P., Aron, E. N., Aron, A., Sangster, M. D., Collins, N., & Brown, L. L. (2014). The highly sensitive brain: An fMRI study of sensory processing sensitivity and response to others’ emotions. Brain and Behavior. https://doi.org/10.1002/brb3.242
  • Smith, A. (2006). Cognitive empathy and emotional empathy in human behavior and evolution. Psychological Record. https://doi.org/10.1007/BF03395534

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.