Kuinka ilmaista rakkautta masennuksesta kärsivälle läheiselle?

· helmikuu 7, 2017
Jos joku rakkaistasi kärsii masennuksesta, hänen tulee saada tietää, että hän voi luottaa ehdottomaan tukeesi. Masentuneelle täytyy tehdä selväksi, että läheiset tulevat olemaan hänen tukenaan kaikesta huolimatta.

Masennus on uuvuttava ja vaarallinen häiriö, joka voi vähentää siitä kärsivän ihmisen elämänlaatua. Sillä on fyysisiä ja tunnetason seurauksia, jotka voivat olla niin vakavia, että masennus voi aiheuttaa vammaksi luokiteltavia ongelmia.

Kaikkein huolestuttavin asia on se, että masentunut ihminen tuntee että kukaan ei voi ymmärtää sitä mitä hän käy läpi, ja henkilöstä tuleekin usein eristäytyvä, jotta hän voisi välttää tuntemasta itseään tuomituksi.

Vaikka masennuksen onkin todettu olevan hoitoa vaativa sairaus, on silti niitä, jotka edelleen pitävät masennusta luonnevikana.

Se mikä on varmaa, on tämä: masennuksesta ei ole helppoa päästä läpi, ja vaaditaankin rakkaiden ihmisten tukea, jotta ihminen voisi päästä masennuksesta eroon täysin.

Olemme koonneet tähän artikkeliin eräitä suosituksia sitä varten, että voisit osoittaa rakkautesi ja tukesi sellaiselle ihmiselle, joka tästä kivuliaasta häiriöstä kärsii. Näin näytät masentuneelle läheisellesi, että rakastat.

Näytä, että hän ei ole yksin

Masennuksesta kärsivä tyttö ja tämän äiti

Kun ihmisellä on masennus, usein hänestä tuntuu siltä kuin hän olisi mustassa tunnelissa, joka on täynnä esteitä.

Tällaisen ihmisen rakkaan on tärkeää tehdä selväksi, että sairas ei ole yksin ja että hän voi luottaa siihen, että saatavilla on tukea jokaisen vaikeuden voittamiseksi.

Alussa tämä saattaa kuitenkin tuntua hyödyttömältä ja epäkannustavalta, sillä mikään minkä teet, ei saa masentuneen läheisesi oloa paremmaksi. Säännöllinen vaivannäkö ja teot tulevat kuitenkin tekemään selväksi, että hän ei ole yksin taistelussaan.

Haasta toisen tuhoisat ajatukset

Se suru, jonka tämä sairaus aiheuttaa, tulee yleensä kera suuren joukon kivuliaita ja kavalia ajatuksia. Nämä aiheuttavat katumusta ja itsesyytöksiä sekä tuovat mieleen kaikki ne viat, joita ihminen itselleen voi kuvitella.

Yksi tapa haastaa tämä on ottaa esille kaikki ne hienot ominaisuudet ja saavutukset, jotka ovat tehneet ihmisestä sen henkilön, joka hän on.

Auta askareiden kanssa

help with errands

Masennuskauden aikana kodinhoidon askareet, kuten siivoaminen ja muut työt, jäävät tekemättä. Ajan kuluessa pölyä kertyy, likaiset lautaset jäävät pesemättä ja jääkaapista tulee sotkuinen.

Nämä asiat yhdistettynä suruun ja avuttomuuden tunteeseen saavat ihmisen tuntemaan, että hän on vajonnut alimmalle mahdolliselle tasolle.

Yksi tapa auttaa on siis pitää kodin kaaos hallinnassa – auta toista pitämään ympäristö puhtaana ja harmonisena.

Valmista terveellinen ateria

Kun ihminen käy lävitse masennusjakson, kaksi asiaa saattaa tapahtua koskien hänen ruokavaliotaan: hän ei syö tarpeeksi tai hän syö liikaa. Molemmat asiat ovat vaarallisia, sillä ajan kuluessa tällä tulee olemaan vaikutuksia ihmisen fyysiseen terveyteen, ja ne vain pahentavat ongelmaa entisestään.

Masennuksesta kärsivä ihminen saattaa huomata, että roskaruoka on yksinkertainen ratkaisu, kuten on myös aterioiden väliin jättäminen.

Molemmat näistä kuitenkin luovat puutteita ravitsemuksessa, ja niillä on negatiivisia seurauksia sekä ihmisen terveyden että mielentilan kannalta.

Varmista siis, että annat toiselle tukea laittamalla hänelle terveellisen aterian, jossa on mieluiten sellaisia aineksia, jotka stimuloivat serotoniinin tuotantoa.

Anna hänelle halaus

give a hug

Halausten hyödyt on todistettu tieteellisesti, ja itse asiassa niitä suositellaan monen asiantuntijan taholta terapiamuotona, joka auttaa saamaan energiaa, parantaa ihmisen mielentilaa sekä kohentaa mielenterveyttä.

Vaikka moni masennuksesta kärsivä ei haluakaan tulla kosketetuksi, vilpitön halaus voi kuitenkin saada hänet tuntemaan, että tukea on saatavilla.

Älä pyydä selityksiä

Yksi niistä yleisistä virheistä, joita ihmiset tekevät silloin kun he haluavat auttaa masennuksesta kärsivää henkilöä, on tämä: he kysyvät syitä siihen, mitä toiselle tapahtuu, tai he painostavat häntä puhumaan ongelmistaan.

Tällöin ei kuitenkaan ymmärretä, että masennuksesta kärsivä ihminen ei halua selittää – hän haluaisi ennemmin ottaa etäisyyttä toiseen kuin yrittää selittää.

Ehdoton tuki ja kannustus voidaan antaa ilman tarvetta tietää kaikki yksityiskohdat. Ellei sitten toinen itse halua sanoa jotakin, on parasta kunnioittaa hänen hiljaisuuttaan.

Etsi asiantuntijan apua yhdessä

Masennuksesta kärsivä psykiatrin vastaanotolla

Kuten jo alussa sanoimmekin, masennus on vakava sairaus, joka jossakin vaiheessa se saattaa vaatia ammattilaisen väliintuloa. Vaikka tuki ja neuvot rakkailta ihmisiltä voivatkin olla avuksi joissakin tapauksissa, tämä ei aina riitä siihen, että masennuksesta voisi päästä eroon täydellisesti.

Asiantuntijat, kuten psykiatrit ja psykologit, pystyvät pääsemään käsiksi tilanteen alkutekijöihin ilman, että he vahingoittaisivat kärsivää ihmistä.

Yksi tapa tukea ja osoittaa rakkautta on siis saattaa läheisesi lääkärin vastaanotolle tapaamisia varten.

Lopuksi toteamme vielä, että on hyvä muistaa eräs asia: masennuksesta kärsivän auttaminen ei ole helppoa, ja se vaatii myös auttajalta voimaa. Mielialat saattavat olla tarttuvia, ja niitä voi olla vaikea hallita.

Onkin tärkeää kerätä tätä varten niin paljon voimaa kuin pystyt saamaan, jotta voisit auttaa toista hyvin.