4 vinkkiä vaatteiden värjäämiseen kotona

Vaatteiden värjäys auttaa palauttamaan niiden värin, vahvistaa kangasta ja poistaa nukan. Haluatko oppia miten värjätä vaatteita kotona? Tässä artikkelissa annamme vinkkejä siihen!
4 vinkkiä vaatteiden värjäämiseen kotona

Viimeisin päivitys: 27 elokuuta, 2022

Voit aina antaa vaatteillesi toisen mahdollisuuden, varsinkin jos kyseessä on yksi lempivaatteistasi. Vaatteiden värjääminen kotona on loistava vaihtoehto, jos haluat uuden ilmeen ja lisäelämää vaatteillesi!

Sen lisäksi, että annat vaatteille uuden elämän ja palautat niiden elinvoiman, vaatteiden värjäys kotona auttaa myös poistamaan nukkaa ja vahvistamaan kangasta.

Haluatko kokeilla vaatteiden värjäämistä?

Mikäli vastasit kyllä, tulee sinun tietää, että se näyttää helpommalta mitä se oikeasti on. Ole siis varovainen!

Kuinka värjätä vaatteet kotona?

Vaatteiden värjäämiseen käytettävä metodi riippuu siitä, käytätkö luonnonvärejä vai myymälän laatikkoväriainetta.

Luonnolliset väriaineet sopivat parhaiten kankaille, kuten pellavalle, silkille, puuvillalle tai villalle. Ne eivät kuitenkaan yleensä toimi hyvin synteettisten kankaiden kanssa. Itse asiassa myymälästä löytyvät väriaineet eivät myöskään ole kovin tehokkaita tällaisille kankaille, mutta saat niillä paremman tuloksen kuin luonnollisilla väriaineilla.

Jos mietit, miten voit värjätä vaatteesi kotona luonnollisella väriaineella, toimi seuraavasti:

  1. Laita kattilaan vettä ja lisää teelusikallinen suolaa jokaista litraa kohti. Lisää sitten väriaine ja kiehauta vesi.
  2. Kun se alkaa kiehua, alenna lämpöä ja kun vesi on haluamasi värinen, sammuta lämpö ja odota sen jäähtymistä.
  3. Kaada seos siivilän läpi, jotta pääset eroon ylimääräisestä jauheesta. Laita siivilöity seos takaisin kattilaan ja kiehauta. Sammuta liesi, kun värillinen vesi alkaa kiehua.
  4. Laita vaatekappale värilliseen veteen. Käytä käsineitä, jotta voit liikuttaa vaatekappaletta. Anna sen sitten levätä muutama minuutti vedessä.
  5. Purista vaate ja anna sen kuivua.

Vaatteesi voi haalistua, kun peset sen ensimmäisiä kertoja värjäyksen jälkeen, joten suosittelemme, ettet pese sitä muiden vaatteiden kanssa. Jos ostat väriaineen kaupasta, laatikon mukana tulee yleensä ohjeet.

Vinkkejä vaatteiden värjäämiseen kotona

Kun haluat värjätä vaatteesi kotona, sinun on otettava huomioon joitain asioita. Nämä vinkit auttavat sinua.

1. Valmista työtilasi

Ennen kuin aloitat vaatteiden värjäyksen, sinun on valmisteltava työkalut. Tarvitset vadin väriaineen sekoittamiseen, sanomalehteä, käsineitä ja jotain vaatteen siirtämiseen. Varmista, että vati on riittävän suuri, jotta vaatteesi on täysin veden alla.

2. Mitä kauemmin liotat vaatetta, sitä vahvempi sävy on

Muista, että mitä kauemmin liotat vaatetta, sitä vahvemman värin saat. Normaalisti sinun on pidettävä vaatetta veden alla noin tunnin ajan. Lisäksi voit saada vahvemman värin lisäämällä seokseen enemmän väriainetta.

3. Ole varovainen käyttämäsi kangastyypin kanssa

Kaikki kankaat eivät reagoi värjäämiseen samalla tavalla. Puuvilla-, villa-, silkki- ja pellavavaatteet sopivat erinomaisesti värjäykseen, koska lopullinen väri on homogeeninen. Lisäksi saat todennäköisemmin haluamasi sävyn ja ne ovat vähemmän alttiita vaaleille pisteille.

Toisaalta synteettiset kuidut tai uimapukuihin käytetyt kankaat eivät useinkaan värjää hyvin. Tällaisille kankaille on parasta, että asiantuntija tekee työn.

4. Älä laita jauhetta suoraan kankaalle, kun värjäät vaatteita kotona

Saatat ajatella, että jos laitat jauheen suoraan vaatteelle ja lisäät vettä, saat samallaisen lopputuloksen. Haluamme kuitenkin varoittaa sinua, että tällä tavoin et tule saamaan samanlaista lopputulosta.

Itse asiassa väristä voi tulla hyvin epätasainen. Siksi sinun on ensin sekoitettava väriaine ja kastettava vaate valmiiseen seokseen.

Muista myös pestä värjätty vaate erillään muista vaatteista ensimmäisten pesukertojen ajan. On tavallista, että vastavärjätyt vaatteet päästävät väriä ja saattavat tahrata muita vaatteita.

Vaatteiden värjäys kotona.

Vaatteiden värjäys kotona

On aina hyvä idea elvyttää kuluneet suosikkivaatteesi. Tällä tavoin voit antaa kuluneille paidoille ja housuille uuden elämän. Samalla myös säästä luonnonvaroja. Jos haluat olla vielä ympäristöystävällisempi, käytä luonnollisia väriaineita.

Vaatteiden värjäys kotona on helppoa, mutta sinun on varmistettava, että väri on yhtenäinen. Hyvän lopputuloksen  varmistamiseksi, muista sekoittaa vettä tarpeeksi usein. Muista myös, että väriaine saattaa värjätä käyttämääsi astiaa tai mitä tahansa muuta, johon se koskettaa. Älä anna pelon estää sinua kokeilemasta vaatteiden värjäämistä.

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.