Näin saat mustekynätahrat pois lastesi vaatteista

Muste ei ole helpoimpia tahroja poistaa. Tässä artikkelissa jaamme joitakin neuvoja, jotka voivat auttaa pelastamaan lastesi lempivaatteet.
Näin saat mustekynätahrat pois lastesi vaatteista

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Jos lapsesi ovat kouluikäisiä, olet hyvin todennäköisesti jo törmännyt tähän ongelmaan: kuinka poistaa mustekynätahrat lasten vaatteista. Niitä on vaikea saada pois, vaikka vaatteen pesisi monta kertaa peräjälkeen. Älä huoli: niiden puhdistaminen on mahdollista.

Tässä artikkelissa jaamme parhaimmat vinkit mustetahrojen poistamiseksi lasten vaatteista. Mutta ensin kerromme, miksi nämä tahrat istuvat usein niin tiukassa.

Mistä muste koostuu?

eriväriset mustekynät

Nykyään markkinoilla on laaja kirjo erilaisia mustekyniä sekä paljon erilaisia materiaaleja, joista musteet valmistetaan. Lyhyesti, muste koostuu pigmentistä tai väriaineesta, joka liuotetaan liuotteeseen. Väriaine koostuu vinyylihartsista, glyserolista, hiilimustasta, parkkihaposta, lisäaineista ja väriaineista muiden vesi- tai öljypohjaisten aineiden lisäksi.

Tavallisesti liuottimena käytetään öljyä viskositeetin ja paksuuden lisäämiseksi sekä musteen kuivumisen nopeuttamiseksi. Tästä syystä mustetahroja on yleensä niin vaikea poistaa vaatteista.

Suosituksia ennen aloittamista

Ennen tahran poistamista on otettava huomioon joitakin tekijöitä; muutoin tahra saattaa vain levitä, mikä vaikeuttaa sen puhdistamista entisestään.

Mitä aiemmin poistat tahran, sen parempi

Tämä sääntö koskee lähes kaikenlaisia tahroja. Sinun ei tarvitse tutkia lapsesi vaatteita tarkasti jokaisen koulupäivän jälkeen, mutta on tärkeää toimia nopeasti, jotta tahranpoisto ei vaikeutuisi entisestään.

Jos löydät mustetahran nopeasti ja se on vielä tuore, käytä talouspaperia tahran poistamiseen.

Älä pese vaatetta

Vaatteiden peseminen ennen kuin mustekynätahrat on kokonaan poistettu saa pigmentit ja hartsin kiinnittymään kankaaseen ja vaikeuttaa näin huomattavasti tahrojen poistoa. Vältä tätä viimeiseen asti.

Kankaan laatu

vaatteen pesu ja tahran poisto

Seuraavaksi on tärkeää tarkistaa, millaisesta kankaasta lapsen vaate on valmistettu. Tämä määrittää sen millä aineilla tahra tulee poistaa. Esimerkiksi värilliseen vaatteeseen ei voi käyttää valkaisuainetta, sillä tämä vaikuttaisi kankaaseen ja haalentaisi värejä.

Vältä hankaamasta tahraa kiinni

Muste toimii niin, että se läpäisee minkä tahansa pinnan jossa se on. Jos siis hankaat tahraa, saat sen vain imeytymään syvemmälle ja leviämään.

Paina tiukasti tahrakohtaa tahran ollessa vielä tuore, mutta vältä hankaamasta sitä kun se on jo kuivunut.

Miten mustekynätahrat saadaan pois

Seuraavat neuvot auttavat poistamaan mustekynätahrat vaatteista musteen tuoreudesta, kangaslaadusta ja vaatteen väristä riippuen.

1. Käytä maitoa

maito poistaa mustekynätahrat

Maidon lievä happamuus sekä jotkut sen sisältämät yhdisteet auttavat liuottamaan mustetahrat.

 • Kun olet yrittänyt poistaa mustetahraa yllä mainituilla tavoilla, liota vaatetta lämpimässä maidossa 5-6 tuntia. Vaihda maito aina, kun siihen liukenee väriä.

Tahra vaalenee vähitellen vaatteen kuivumiseen asti. Voit sitten pestä vaatteen normaaliin tapaan.

Jos mustetta on vielä jäljellä tämän jälkeen, voit liottaa vaatetta vedessä ja valkaisuaineessa muutaman tunnin. Huuhtele ja pese vaate sitten uudestaan. Tätä menetelmää suositellaan vaaleille vaatteille, jotka on valmistettu puuvillasta, villasta tai muista luonnonkuiduista.

2. Käytä metanolia

Metanoli on matalan tiheyden neste, jota käytetään joskus liuottimena. Se on hyvä vaihtoehto mustetahrojen poistamiseen lasten vaatteista.

 • Aloita laittamalla puhdas, metanolilla kostutettu liina puhdistettavan vaatteen alle.
 • Paina sitten vanua tahran päälle. Tavoitteena on imeä muste.
 • Toista prosessi uudella vanupalalla, kunnes tahra katoaa.
 • Jos tahra ei lähde, voit liottaa vaatetta saippuavedessä pari tuntia ja pestä sen sitten.

3. Asetoni

asetoni ja pumpuli

Kynsilakanpoistoaineenakin tunnettu asetoni on kemikaaliyhdiste, jota käytetään mm. joidenkin kemikaalien liuottimena. Kuten metanoli, asetonikin auttaa poistamaan mustekynätahrat vaatteista.

Asetoni voi kuitenkin olla melko voimakas kankaille ja vahingoittaa niitä. Joka tapauksessa sekä asetoni että metanoli sopivat värillisille vaatteille.

Menetelmä on sama kuin metanolin kohdalla. Pyri käyttämään näitä menetelmiä ulkoilmassa ja noudattamaan ohjeita, sillä näiden aineiden haju voi aiheuttaa päänsärkyä.

4. Sitruunamehu

mustetahrat pois sitruunamehulla

Toinen luonnollinen keino poistaa mustetahrat lasten vaatteista on sitruunamehu. Se toimii valkaisevana aineena ja poistaa tahrat tietynlaisista kankaista.

Tähän menetelmään tarvitset puolikkaan sitruunan mehun ja vanua.

 • Kostuta vanu sitruunamehussa ja paina sitä tahraan muutaman sekunnin ajan. Toista tämä kunnes tahra on poissa.
 • Pese vaate sitten normaaliin tapaan.

Mustetahrat eivät ehkä ole helpoimpia tahroja poistaa, mutta toivottavasti nämä neuvot auttavat sinua pelastamaan lastesi lempivaatteet.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Kotitekoiset tahranpoistoaineet kankaille
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Kotitekoiset tahranpoistoaineet kankaille

Valmista omat tahranpoistoaineet kotona - poistat tahrat tehokkaasti ympäristöä sekä omaa ja perheesi terveyttä suojellen!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Asami, H. (2001). U.S. Patent No. 6,261,352. Washington, DC: U.S. Patent and Trademark Office.
 • Ichikawa, S. (2004). U.S. Patent No. 6,786,956. Washington, DC: U.S. Patent and Trademark Office.
 • Ichikawa, S. (2006). U.S. Patent No. 7,071,245. Washington, DC: U.S. Patent and Trademark Office.
 • Bredenberg, J. (Ed.). (1999). Clean it Fast, Clean it Right: The Ultimate Guide to Making Absolutely Everything You Own Sparkle & Shine. Rodale.
 • Dolor de cabeza: MedlinePlus enciclopedia médica. Retrieved 6 September 2020, from https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/003024.htm

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.