Kuinka uusiokäytät vanhat vaatteesi

Tässä artikkelissa jaamme joitakin hyviä tapoja uusiokäyttää vanhat vaatteet ja tehdä niistä vielä entistä paremmat. Jatka lukemista!
Kuinka uusiokäytät vanhat vaatteesi

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

On aika kohdata totuus: kaikki väsyvät joihinkin paitoihin, housuihin, huiveihin ja muihin vaatteisiinsa. Näiden kaikkien vaatekasojen pitäminen vaatekaapissa on täyttä hulluutta, sillä ne vievät paljon tilaa. Saatat silti säilyttää niitä, mutta et käytä niitä lainkaan. Siksi on tärkeää keksiä eri tapoja uusiokäyttää vanhat vaatteet.

Ensimmäinen asia joka sinun täytyy tehdä käyttääksesi uudelleen vanhan, hylätyn asun, on tarkistaa missä kunnossa se on. Voit uusiokäyttää sen, jos se ei ole täysin kulunut. Käytä mielikuvitustasi avuksi pohtiessasi eri tapoja uusiokäyttää vaatteet, jotka vievät vain tilaa kaapissasi.

Tässä artikkelissa jaamme joitakin tapoja vaatteiden uusiokäyttämiseksi. Ennen kuin alat tekemään sitä, mieti kuinka pitkä aika siitä on kun viimeksi käytit tiettyä asua. Mikäli siitä on kauemmin kuin vuosi, on ehdottomasti aika muotoilla vaate uuteen uskoon.

Näin voit uusiokäyttää vanhat vaatteet

vanhojen vaatteiden uudelleenmuokkaus
  1. Yksi tapa vanhojen vaatteiden uusiokäyttämiseksi on herättää ne takaisin henkiin. Voit muun muassa värjätä, muokata tai korjata niitä. Ne ovat kaikki halpoja vaihtoehtoja. Voit jatkaa vanhan asun käyttämistä säännöllisesti tekemällä vain yksinkertaisia muutoksia. Värjää esimerkiksi vanha T-paitasi ja siitä tulee ihan uudenveroinen.
  2. Toinen ratkaisu on muuttaa yksi vaatekappale toiseksi. Voit esimerkiksi muuttaa mekon kaksiosaiseksi asuksi. Voit tehdä ylijääneestä kankaasta hiusnauhoja, rannekoruja, kaulakoruja, huiveja ja niin edelleen. Netissä on monia opetusvideoita, jotka näyttävät kuinka uusiokäytät vanhat vaatteesi. Tiesitkö, että voit muokata paitaa saadaksesi sen näyttämään kynähameelta?
  3. Kesävaatteet: vanhan paidan tai muun vaatekappaleen pieni leikkely ja solmiminen on kaikki mitä tarvitset uuden kesävaatteen tekemiseksi. Sinun tarvitsee vain leikata vanhan paidan tai puseron hihat. Voit tehdä rusetin hihojen ylijääneestä kankaasta.

Muita sopivia käyttötapoja

vanhasta paidasta toppi

Toisinaan pidät vaatteesta, mutta se saattaa olla poissa muodista tai et vain yksinkertaisesti pidä enää siitä miltä se näyttää. Voit siis käyttää sitä luodaksesi kodin sisustustarvikkeita kuten tyynyjä ja pieniä pöytäliinoja.

Monet ihmiset käyttävät vaatteita muiden asioiden tyylikkääksi tekemiseen. Voit esimerkiksi käyttää vanhoja farkkuja taskuiksi tyynyihin. Voit myös tehdä samasta kankaasta kupinpidikkeen tai rusetin verhojen kiinnittämiseksi. Anna vain mielikuvituksesi lentää vapaana.

Voit myös lisätä uusia elementtejä tylsiin vaatteisiin. Näin tapahtuu usein tylsien yksiväristen tai neutraalisti kuvitettujen paitojen, mekkojen ja hameiden kanssa. Mikäli sinulla on kangaspaloja, kaistaleita tai nauhoja kotona, voit ommella vaatteeseen mitä vain näistä tarvikkeista tehdäksesi siitä täysin uuden näköisen.

Nyt kun letitys on muodissa, voit hyödyntää nauhan lisäämällä sitä vaatteisiin.

kuinka uusiokäyttää vanhat vaatteet

Voit käyttää nauhaa muuttaaksesi jonkin vaatteen hienoksi yöasuksi. Voit myös muuttaa paitasi kaulusta tai hihansuita. Mikäli sinulla on pelkistetty vaate, voit lisätä erivärisen tai -kuvioisen kauluksen. Voit myös vaihtaa nappeja ja lisätä erivärisiä ja -muotoisia nappeja.

Anna mielikuvituksesi lentää, kun haluat uusiokäyttää vanhat vaatteet

kuinka uusiokäyttää vanhat vaatteet: mekosta huivi

Sinun täytyy uskaltaa keksiä eri tapoja uusiokäyttää vanhat vaatteet. Harkitse vanhojen farkkujen muuttamista shortseiksi, kesälompakoksi tai ostoskassiksi. Niin ikään on myös monia puuvillavaatteita, joita voit käyttää uusien huivien ja muiden asusteiden tekemiseksi.

Älä pelkää muuttaa vanhoja vaatteitasi uuteen uskoon!

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
5 tapaa valkaista vaatteet helposti kotona
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
5 tapaa valkaista vaatteet helposti kotona

Tässä artikkelissa esittelemme viisi ekologista tapaa valkaista vaatteet kotioloissa. Lue artikkeli ja sano hyvästit valkoisten vaatteiden tahroill...


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Pérez, Patricia Gudiño, and Arturo Sánchez Martínez. “Reciclar moda.” Órgano de difusión del Colegio de postgraduados del CIDE, AC (2017): 223.
  • Verdugo, Vtctor Corral, and Francisco Zaragoza. “Bases sociodemográficas y psicológicas de la conducta de reutilización: un modelo estructural.” Medio Ambiente y Comportamiento Humano 1.1 (2000): 9-29.
  • Vilnitzky, Mariana. “Mucho más que un reciclaje de ropa.” Alternativas económicas 51 (2017): 52.

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.