Logo image
Logo image

13 neuvoa, joiden avulla pidät vaatteista parempaa huolta

4 minuuttia
Vaikka monet meistä yleensä pesevätkin kaikki vaatteet samalla kertaa, vaatteiden käyttöiän pidentämiseksi suosittelemme erottelemaan vaatteet värien ja materiaalien mukaan jo ennen pesua.
13 neuvoa, joiden avulla pidät vaatteista parempaa huolta
Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 20 joulukuuta, 2022

Tämän päiväisten vinkkien avulla opit pitämään vaatteista parempaa huolta, jotta ne säilyisivät käyttökelpoisina pidempään!

Jotta vaatteet eivät jo lyhyen käytön jälkeen näyttäisi vanhoilta ja kuluneilta, meidän on osattava antaa niille asianmukaista huolenpitoa. Se ei todellakaan ole haastava tai monimutkainen prosessi. Ota vain käyttöön seuraavat vinkit, joiden avulla onnistut sekä pitämään vaatteista parempaa huolta että pidennät niiden käyttöikää huomattavasti.

1. Poista tahrat vaatteista ajoissa

Some figure

On tavallista, että sotkemme usein vaatteitamme monilla päivittäin käyttämillämme elintarvikkeilla tai aineilla.

Tärkeintä tällöin on se, että vaate puhdistetaan mahdollisimman nopeasti. Näin vältät sen, että tahra ei ehdi pinttyä vaatteeseen, mikä taas tekee tahran poistamisesta myöhemmässä vaiheessa lähes mahdotonta.

Sinua voi kiinnostaa myös tämä artikkeli: Näin saat mustekynätahrat pois lastesi vaatteista

2. Erittele vaatteet ennen pesua

Osa meistä pesee pyyhkeet, alusvaatteet, paidat ja farkut samaan aikaan. Tämä voi osoittautua kuitenkin suureksi virheeksi, sillä jokainen vaate tarvitsee omanlaisensa käsittelyn sen materiaalin ja värin mukaan.

3. Valitse pesuohjelma vaatteen materiaalin ja värin mukaan

Some figure

Useimmat pesukoneet mahdollistavat vaatteiden pesuohjelman säätämisen vaatteiden pesuohjeiden mukaisesti. Näiden pesuohjelmien joukosta voi löytyä esimerkiksi erillinen ohjelma hienopyykille, erittäin likaisille vaatteille, vauvanvaatteille ja pyyhkeille.

Aivan ensimmäiseksi kannattaa varmistaa, että pesukoneen kierrokset vastaavat vaatteiden pesuohjetta. Tarkista myös ennen pesua, että pesuohjelman kesto, veden määrä, lämpötila sekä pesuaineiden ja valkaisuaineiden käyttö on sama, mitä vaatteen pesuohjeet ilmoittavat.

4. Eliminoi deodoranttitahrat vaatteistasi helposti ja luonnollisesti

Tämä ikävä yksityiskohta pilaa monen suosikkivaatteet ja mikä pahinta, deodoranttitahrat voivat myös vahvistaa vaatteiden pahaa hajua ja jopa kehon hikoilua.

Mitä sinun tulisi tehdä:

 • Sekoita pieni määrä ruokasoodaa yhdessä sitruunan kanssa ja hiero sitä suoraan tahraan.
 • Anna sitten seoksen vaikuttaa tahran päällä muutaman minuutin ajan.
 • Pese vaate lopuksi normaalisti käsin tai koneessa.

Vaikeidenkin deodoranttitahrojen poisto onnistuu helposti ruokasoodan antiseptisten ominaisuuksien ansiosta, sillä ne auttavat eliminoimaan tehokkaasti pinttyneitäkin tahroja ja hajuja.

5. Poista rypyt vaatteistasi hiustensuoristajan avulla

Some figure

Jos sinulla on kiire tai et omista juuri tällä hetkellä silitysrautaa, hiustensuoristaja voi osoittautua hyödylliseksi apuvälineeksi silloin, kun sinun tarvitsee poistaa vaatteestasi nopeasti muutama ylimääräinen ryppy.

Muista kuitenkin, että hiustensuoristajaa ei saa pitää samassa kohtaa liian pitkiä aikoja, eikä vaatetta saa silittää liian korkeassa lämpötilassa, sillä näin vain todennäköisesti onnistut silittämisen sijasta polttamaan vaatteeseen reiän.

6. Kiinnitä erityishuomiota silittämiseen

Vaatteiden silittämisen suhteen kiinnitä erityistä huomiota silitysraudan lämpötilaan ja toimintoihin, sillä jokainen vaate sietää lämpötiloja erillä tavalla.

Tästä syystä tarkista vaatteen etiketti aina ennen silittämistä, sillä se ilmoittaa selvästi, missä lämpötilassa vaatteen voi silittää vai kestääkö materiaali silittämistä ollenkaan.

7. Pidä saappaasi hyvässä kunnossa

Some figure

Välttääksesi pitkävartisen saappaiden taipumisen ja muotonsa menettämisen, voit asettaa saappaan sisään rullatun lehden, joka auttaa ylläpitämään saappaat hyvässä kunnossa.

8. Puhdista mokkakengät oikeaoppisesti

Vaikka monet suosivatkin tätä materiaalia, mokka on usein haastava materiaali ylläpitää, sillä se likaantuu ja menettää laadukkuutensa helposti. Tämän seikan takia mokkaa ei valitettavasti usein löydykään monen kenkäkaapista.

Jotta mokkakengät pysyisivät puhtaina, voit poistaa materiaalista ylimääräisen lian pyyhekumilla. Aloita lian raaputtaminen varovaisesti ja lisää voimaa sen mukaan, miten pinttynyt tahra on kyseessä.

9. Eliminoi nukka vaatteistasi

Some figure

Erityisesti housuihin ja takkeihin muodostunut nukka antaa vaatteelle usein epämiellyttävän ulkonäön.

Mitä sinun tulisi tehdä:

 • Nukan poistamiseksi voit käyttää erityistä ajokonetta (muistuttaa ulkomuodoltaan miesten parranajokonetta), joka on suunnattu nimenomaan pienen nukan poistoon. Liu’uta konetta huolellisesti pitkin vaatetta niin pitkään, että kaikki nukka on lähtenyt.
 • Toinen vaihtoehto on käyttää paksumpaa teippiä. Käy vaate teipin avulla läpi huolellisesti painamalla teippi tiukasti kiinni materiaaliin; näin ylimääräinen nukka tarttuu vaatteen sijasta teipin liimaan.

10. Jos jokin vaatteistasi värjääntyy

Kenellepä meistä ei tätä olisi tapahtunut jo aikaisemmin? Olet kenties vahingossa tai tietämättömyyttäsi sekoittanut samaan pyykinpesuun kaksi eriväristä paitaa, jolloin toisesta irronnut väri värjää rumasti toisen paidan.

Onneksi tämä ei ole maailmanloppu, sillä ongelmaan löytyy helppo ratkaisu!

Mitä tarvitset:

 • 500 ml vettä
 • 2 rkl sitruunamehua

Huomio: voit moninkertaistaa yllä mainitut ainesosat sen mukaan, kuinka paljon pyykkiä sinulla on puhdistettavana.

Mitä sinun tulisi tehdä:

 • Heti värjääntymisen huomatessasi, jätä vaate likoamaan sitruunalla kyllästettyyn veteen. Sitruunan sisältämä sitruunahappo auttaa poistamaan vaatteisiin pinttyneen ylimääräisen värin.
 • Pese sitten vaate käsin lämpimällä vedellä ja valmista tuli!

Lue aiheesta lisää: 8 kirkastavaa niksiä valkopyykille

11. Karkeat pyyhkeet

Some figure

On varsin epämiellyttävää kuivata itseämme suihkun jälkeen karkealla ja nuhruisella pyyhkeellä.

Jotta pystyisit pidentämään pyyhkeidesi käyttöikää ja säilyttämään samalla niiden pehmeyden, jätä pyyhe tai pyyhkeet likoamaan veteen päivän ajaksi ja pese ne sitten käsin. 

12. Huolehdi, että vaatteesi tuoksuvat miellyttävälle

Vaatteiden miellyttävä tuoksu voidaan saada tänä päivänä esimerkiksi erilaisilla kaupasta saatavilla pesuaineilla ja huuhteluaineilla.

Voimme myös auttaa ylläpitämään vaatteiden hyvää tuoksua asettamalla laventelin tai millä tahansa muulla miellyttävällä tuoksuisella aromilla varustetun liinan vaatekaappiin yhdessä vaatteiden kanssa.

13. Valkaise ilman valkaisuainetta

Some figure

Vaikka valkaisuaine onkin tehokas apuväline vaatteiden valkaisuun, se voi tehdä samalla haittaa vaatteiden herkille kuiduille. Tämän takia kannattaakin sanoa hyvästit valkaisuaineelle ja aloittaa ruokasoodan käyttö.

Mitä tarvitset:

 • 1 rkl ruokasoodaa
 • Vettä tarvittava määrää (riippuen valkaistavan pyykin määrästä)

Mitä sinun tulisi tehdä:

Pidä vaatteista parempaa huolta näiden vinkkien avulla!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.