Puhdista kengät kunnolla

Kengät ovat tärkeät jokaisen ihmisen asussa ja myös käytännön kannalta, ja tällä kertaa annamme muutamia käteviä vinkkejä, jotta saisit omistasi moitteettomat.
Puhdista kengät kunnolla

Viimeisin päivitys: 06 joulukuuta, 2018

Kengistä huolehtiminen on tarpeen, jotta voisit varmistaa niiden kestävän useamman vuoden. Haluatko oppia puhdistamaan kenkäsi todella kunnolla? Jatka lukemista!

Tässä tulee siis muutamia vinkkejä, jotta pystyisit puhdistamaan eri tyyppiset kengät perusteellisesti.

Näin kengät kannattaa puhdistaa

1. Nahkakengät

Jos sinulla on nahkakenkiä, saatat miettiä, miten niitä oikein kannattaisi huoltaa. Nahkakengät ovat monen suosikkeja, mutta on hyvin tärkeää tietää, kuinka niistä pidetään huolta.

 1. Ensimmäinen askel tässä on nauhojen puhdistus ja kenkien harjaaminen hellävaraisesti. Tällä tavalla voit poistaa ne likahiukkaset, jotka hankaloittavat puhdistusta.
 2. Kaada puoli litraa huoneenlämpöistä vettä astiaan ja lisää mukaan runsaasti jotakin neutraalia puhdistusainetta.
 3. Kostuta kangasta tähän seokseen, ja puhdista sillä kengät.
 4. Kun olet saanut lian pois, kastele toinen kankaanpala puhtaassa vedessä ja puhdista kengät vielä sillä.
 5. Lopuksi kuivaa kengät kuivalla kankaalla.
 6. Voi myös kiillottaa kenkäsi, jotta saisit niistä taas hohtavat ja täysin uudennäköiset.

2. Mokkakengät

puhdista kengät viisaasti

Monen mielestä mokkakengät on vaikea pitää puhtaina, sillä tämän tyyppisten kenkien puhdistuksesta ei aina tunnu löytyvän tarkkaa tietoa. Mokkakengät ovat mahtavan näköiset, mutta niiden puhdistus voi olla varsinainen riesa.

Mokkakengät vaativat päivittäistä harjausta.

On tärkeää tehdä tämä pehmeällä harjalla ja aina samansuuntaisesti. Mokalle tarkoitetut suojatuotteet ovat myös erittäin hyviä nahan pitämiseksi hyvässä kunnossa.

 • Poistaaksesi tiukemmin kiinni olevan lian, voit käyttää samaa harjaa, mutta harjata hiukan kovempaa.
 • Jos mokassa on mutaa, yksi hyvä idea on laittaa kengät aurinkoon, kunnes nahka ja muta kuivuu, ja sitten harjata pintaa pyyhkeellä tai mokalle tarkoitetulla harjalla.
 • Onko mokassa tahra, joka ei millään lähde pois? Kokeile tässä tapauksessa kumia. Se toimii yleensä, ja tarjolla on myös varsinaisia mokalle tarkoitettuja kumeja.
 • Lopuksi vielä vesitahroista: voit tällöin kastella nahan märällä kankaalla täysin. Sitten laita paperia tai muuta materiaalia kenkien sisään säilyttääksesi niiden muodon, ja anna kuivua auringossa. Kun kosteus on lähtenyt, puhdista pinta samaan tapaan kuin aiemmissa kohdissa.

3. Kangaskengät

 1. Ensinnäkin voit käyttää vanhaa hammasharjaa pölyn poistamiseksi.
 2. Yleensä pohjat tummuvat eniten, etenkin vaaleissa kengissä, ja voit käyttää niissä seosta ruokasoodasta ja vedestä ja harjata.
 3. Lisäksi voit laittaa kengät pesukoneeseen ja pestä ne kylmällä vedellä. Jos teet näin, anna kenkien kuivua auringossa, jotta kosteus ei pääse pilaamaan niitä.
 4. Ei tule unohtaa kengännauhoja, jotka voit puhdistaa seoksella kahdesta kupillisesta lämmintä vettä ja teelusikallisesta tiskinpesuainetta. Laita ainekset astiaan, johon sitten laitat myös nauhat likoamaan.
 5. Voit käyttää tätä seosta kengissäkin, jos laitat sitä pehmeällä harjalla. Tämän jälkeen sinun tarvitsee huuhdella kengät kylmällä vedellä, valuttaa ja sitten laittaa niihin sisälle jotakin kuivumisen ajaksi, jotta ne eivät menettäisi muotoaan.

4. Urheilukengät

Moni käyttää urheilukenkiä hyvin usein, jopa päivittäin, joten ne tarvitsevatkin puhdistusta usein. Urheilukengillä on sellaiset ominaisuudet, että ne on onneksi helppo puhdistaa – toimi seuraavaan malliin:

 1. Ensin laita nauhat likoamaan veteen, jossa on pesuainetta. Sitten laita tätä samaa seosta puhtaalle kankaalle ja puhdista kengät sitä käyttäen.
 2. Harjaa on parasta käyttää vain valkoisilla alueilla.
 3. Hammastahna on avuksi urheilukenkien kiillottamiseksi.
 4. Viimeinen vaihe, kuten aina, on antaa kenkien kuivua auringossa niin kauan kuin on tarpeen.
puhdista kengät vaseliinilla

5. Kiiltonahkakengät

Vaikka nämä eivät olekaan kovin tavalliset arkikengät, haluamme silti kertoa, kuinka kiiltonahkaa puhdistetaan oikein.

 • Moni kokenut suosittelee ikkunanpesunestettä ja kuivaa kangasta kiiltonahan puhdistukseen.
 • Tahroihin kannattaa laittaa vaseliinia puuvillakankaalla, tai sitten huonekalujen kiillotukseen tarkoitettua ainetta, sillä nämä on todistettu tehokkaiksi. Lisäksi kyseiset tuotteet auttavat saamaan kiiltonahan uudelleen priimakuntoon.
 • Voit myös käyttää etikkaa tähän tarkoitukseen, etenkin jos kengät ovat hyvin likaiset. Kostuta pinta tällä nesteellä ja harjaa hellävaraisesti – muista kuitenkin, että etikka on happo, joten käytä sitä pienissä määrissä ja varoen.
 • Alkoholi on myös yksi hyödyllinen tuote tahrojen poistamiseksi kiiltonahasta.

Löydät monia neuvoja erilaisten kenkien puhdistamiseksi, ja jos haluat saada kärsineet pinnat uudenveroisiksi, kannattaa aina noudattaa puhdistusohjeita – muuten vaarana on tärkeiden kenkien pilalle meneminen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Ramirez, J. (2002). EL PROCESO DE CURTIDO. La generación de residuos en cada etapa. Forcillo.
 • Ricardo-da-silva, J. M., Sousa, I., & Laureano, O. (1980). Propiedades de los Alcoholes. Vitis.
 • Brunon, A., Maitre, M., Petiot, S., Romain, M., & Pélissier, J. (2004). Zapatos ortopédicos. {EMC} – Kinesiterapia – Medicina Física. https://doi.org/10.1016/S1293-2965(04)41485-6

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.