3 tehokkainta ruokavaliota laihdutukseen

Jos haluat laihtua, tulee sinun valmistaa itsesi koitokseen psyykkisesti ja ymmärtää se, että terveellinen ja tehokas dieetti ei tuo tuloksia muutamassa päivässä - terveellinen laihtuminen ottaa aikansa.
3 tehokkainta ruokavaliota laihdutukseen
Elisa Morales Lupayante

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante.

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

3 tehokkainta ruokavaliota laihdutukseen

Jotta laihdutuskuuri voisi olla terveellinen ja tehokas, unohda ajatukset näännytyksestä, uhrauksista, pakkomielteisestä suhtautumisesta kaloreihin, rasvattomista tuotteista jne. Päästä irti siitä ajatuksesta, että oikealla dieetillä huomaat muutokset jo muutaman päivän sisään.

Laihdutuskuurit, jotka todella toimivat, ovat edistyksellisiä ja pitävät huolta siitä, että paino putoaa tasaisesti ja pitävät olon virkeänä ja energisenä. Hoikistut hitaasti, mutta varmasti, ja vähennät rasvakudoksen määrää tasapuolisesti kaikilta kehon alueilta.

Ei ole olemassa mitään ihmedieettiä, jolla paino putoaisi nopeasti ja pysyvästi.

 

Avain terveelliseen laihtumiseen piilee siinä, miten ja mitä syöt. Seuraavat kolme esittelemäämme ruokavaliota laihdutukseen keskittyvät nimenomaan ravinnon laatuun ja tiettyjen ruoka-aineiden välttämiseen ja toisten ainesten lisäämiseen. Huomaat ruokavalion tehon pikkuhiljaa. Harjoittamalla kärsivällisyyttä ja määrätietoisuutta saavutat lopulta ihannepainosi ja myös pysyt toivotuissa lukemissa, ilman että sinun täytyy vältellä kaikkia rakastamiasi ruokia.

1. Vähän hiilihydraatteja sisältävä ruokavalio

Monet ravitsemusalan asiantuntijat suosittelevat hiilihydraattien määrän vähentämistä ruokavaliossa, sillä hiilihydraatit sisältävät runsaasti energiaa, joka muuttuu nopeasti kehoon varastoituvaksi rasvaksi, ellei keho ehdi hyödyntää sitä kokonaan. Nykyisin syömme paljon heikkolaatuisia hiilihydraatteja, eivätkä ne tarjoa elimistölle paljoakaan ravinteita.

Tätä ruokavaliota laihdutukseen noudattamalla poistat kaikki valkoisia jauhoja sisältävät ruuat ruokavaliostasi (leipä, pasta, keksit jne.) Sinun tulee myös välttää täysjyväruokia, sillä usein ne sisältävät myös valkoisia jauhoja.

Voit yhä nauttia pieniä määriä tiettyjä täysjyvätuotteita:

 • Riisi
 • Kaura
 • Kvinoa
 • Hirssi

Voit nauttia edellä mainittuja ruoka-aineita pieniä määriä aamaisella ja lounaalla, mutta vältä niitä illallisella.

Sinun tulee lisätä proteiinin ja rasvan määrää ruokavaliossa. Valitse aina mahdollisimman luonnollisia ja käsittelemättömiä ruoka-aineita, jotka kehon on helppo sulattaa.

Hyvälaatuisia proteiineja:

 • Valkoinen liha, mieluiten luomutuotettua
 • Kala
 • Juusto
 • Kananmuna
 • Kasvikset
 • Pähkinät (vain kourallinen per päivä) ja siemenet

Rasvojen kohdalla suosittelemme nauttimaan näitä:

 • Kasviöljyt, kuten oliivi-, pellava-, kookos-, vehnänalkio- ja seesamiöljy
 • Avokado
 • Pähkinät (huom, vain kourallinen päivässä) ja siemenet

2. Illallisen merkitys ruokavaliossa

Kokeile tätä ruokavaliota laihdutukseen: kiinnitä huomiota varsinkin illallisen laatuun.

 

Tämä ruokavalio pitää sisällään terveellisiä aterioita koko päivän varrelle, mutta erityisen tarkkaa huomiota kannattaa tämän koulukunnan mukaan kiinnittää illalliseen. Päivän viimeinen ateria voi olla syypää painonnousuun.

Päivän mittaan sinun tulee syödä kohtuudella, ilman että nautit liikaa tiettyjä ruokia tai syöt suuria annoksia. Muista myös nauttia pieniä ja terveellisiä välipaloja aterioiden välillä. Pysy tiukkana seuraavien seikkojen kohdalla:

 • Nauti illallinen aina ennen kello 20.00. Jos olet nälkäinen myöhemmin illalla, nauti kupillinen rauhoittavaa teetä tai popsi omena ennen nukkumaanmenoa.
 • Illallisen tulisi koostua kasvisannoksesta (salaattia, grillattuja kasviksia, kasviskeitto tai kylmä keitto) ja kevyestä annoksesta proteiinia (kalaa, kevyttä lihaa tai kananmunia), jotka valmistetaan uunissa paistamalla tai grillaamalla. Jälkiruuaksi voit nauttia paistettuja omenoita tai päärynöitä.

Kun seuraat tätä helppoa ja yksinkertaista ruokavaliota, huomaat nopeasti, että vyötärösi kapenee ja laihdut vääjäämättä. Yön aikana keho poistaa myrkkyjä elimistöstä ja tehostaa nesteiden poistumista, mutta tämä prosessi hidastuu, jos keho joutuu sulattamaan suurta illallista.

3. Muista tarkkailla annoskokoja

On tärkeää kiinnittää huomiota annoskokoihin.

 

Artikkelin kolmas ja viimeinen dieetti perustuu siihen yksinkertaiseen faktaan, että kun syöt liikaa, nousee painosi varmasti. Voit edelleen nauttia herkuttelusta ja jälkiruuista, kunhan nautit kaikkea kohtuudella, etkä ahmi karkkia joka päivä. Muista ajoittaa herkkuhetket oikeaan päivänaikaan, älä siis mässäile iltaisin.

Suurimmassa osassa tapauksia tämä ruokavalio on ongelmallinen niille, jotka syövät pakonomaisesti tai silloin, kun tuntevat olonsa ahdistuneiksi. Tämä ruokavalio sopii kuitenkin hyvin sellaisille ihmisille, jotka pystyvät kontrolloimaan nauttimansa ruuan määrää.

Voit nauttia viisi ateriaa päivässä, mutta on tärkeää, ettet koskaan syö vatsaasi aivan täyteen. Olet syönyt tarpeeksi, kun tuntuu, että voisit nauttia vielä muutaman haarukallisen ruokaa, etkä ole aivan ähkyssä. Lopeta syöminen kun tuntuu siltä, että jaksaisit vielä syödä jälkiruuan ja tunnet olosi tyydytetyksi.

Yksi tapa välttää ylensyöminen on nauttia kuppi ruuansulatusta tehostavaa teetä ruokailun jälkeen, sillä tee täyttää vatsaa ja ehkäisee tarvetta pääaterian jälkeiseen naposteluun ja makeanhimoon.

Kun aloitat tähän ruokavalioon totuttelun, aseta lautasellesi vain se määrä ruokaa, jonka aiot syödä. Älä palaa hakemaan uutta satsia, vaan päätä, mikä annoksesi tulee olemaan – näin vältät liiallisen syömisen ja tankkaamisen.

On tärkeää, että ymmärrät sen, että ruoka on tapa lievittää nälkää. Kun pureskelet ruokasi huolellisesti, huomaat, että kehosi ei välttämättä tarvitse suurta määrää ruokaa. Et ehdi hotkia liikaa ruokaa, kun pureskelet jokaisen suupalan kunnolla, samalla tehostat ruuansulatuksen toimintaa ja autat ravintoaineita imeytymään tehokkaammin.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
7 yleisintä laihdutusmokaa
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
7 yleisintä laihdutusmokaa

Monet laihduttajat tekevät tiettyjä virheitä ruokavaliomuutoksia tehdessään, vältä näitä seitsemää yleisintä laihdutusmokaa!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.