Logo image
Logo image

12 vaihtoehtoista ja yllättävää käyttötapaa sipulille

3 minuuttia
Sipuli on paljon enemmän kuin pelkkä ruoka-aines, sillä sitä voi käyttää moneen muuhunkin tarkoitukseen.
12 vaihtoehtoista ja yllättävää käyttötapaa sipulille
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Sipuli on yksi eniten käytetyistä ruoka-aineista kautta maailman, ja se soveltuu niin keittoihin ja piirakoihin kuin pizzan päälle ja salaatteihinkin. Lisäksi sipulilla on monia lääkinnällisiä vaikutuksia, jotka soveltuvat erilaisten vaivojen hoitoon.

Sipulilla on antibioottinen, puhdistava ja antioksidanttinen vaikutus, joka on ollut eri kansojen tiedossa jo vuosisatojen ajan. Sipuli soveltuu kauneuden- ja terveydenhoitoon, sitä voi käyttää kotona erilaisten pintojen ja laitteiden puhdistukseen ja se pitää hyönteiset loitolla puutarhasta.

Mikä parasta, sipulilla voi korvata monet kemialliset tuotteet, jotka ovat haitallisia sekä ympäristölle että kodin ihmisille ja lemmikeille. Sipuli on myös hyvin edullinen aines, joka soveltuu budjettitietoisenkin käyttöön.

Jatka lukemista, niin paljastamme 12 vaihtoehtoista käyttötapaa sipulille.

1. Grilli ja paistinpannut puhtaaksi sipulilla

 

Some figure

Jos haluat putsata grillin perusteellisesti ja poistaa hiili- ja ruokajäämät, voit hyödyntää tässä sipulia. Sipuli soveltuu myös likaisten paistinpannujen ja muiden ruuanlaittovälineiden puhdistamiseen.

Sipulin antibakteeriset yhdisteet poistavat lian ja desinfioivat samalla välineet. Myös pahat hajut ovat tiessään sipulin käytön jälkeen.

Pistele sipulia haarukalla ja hiero sitä pannuille, grillille ja muille kokkausvälineille. Käytä kosteaa liinaa ja tippaa tiskisaippuaa puhdistuksen viimeistelyyn.

Suositeltua lukemista: Parhaat luonnonmukaiset keinot kodin puhdistukseen

2. Eroon tahroista

Hikitahrat ja palojäljet voi helposti poistaa vaatteista ja muista tekstiileistä sipulilla. Sipuli toimii vetyperoksidin tavoin ja tunkeutuu syvälle kankaaseen ilman että sille aiheutuu vahinkoa.

Halkaise sipuli kahtia ja hiero leikkauspintaa tahralle. Anna vaatteen uittua kylmässä vedessä ja pese sitten normaalisti pesukoneessa.

3. Sipuli karkoittaa hyönteiset

 

Some figure

Sipulin vahva haju ei miellytä muurahaisia, hyttysiä ja muita ärsyttäviä hyönteisiä. Vältä myrkyllisiä ja haitallisia hyönteiskarkoittimia, ja täytä sen sijaan astia paloitellulla sipulilla ja aseta se paikkaan, jossa hyönteisiä ilmenee. Jos muurahaiset tunkeutuvat kotiin ikkunanraosta, aseta astia niiden polulle.

Voit lisätä paloiteltua sipulia myös kuumaan veteen ja kaataa nesteen suihkepulloon, josta suihkit sitä eri pinnoille.

4. Sipuli poistaa maalin hajun

Maalin tai lakan vahva haju katoaa tuoretta sipulia käyttämällä. Paloittele sipuli ja aseta osa murskasta alueille, joihin haju tuntuu keskittyvän.

5. Sipulilla kengät puhtaaksi

 

Some figure

Jos haluat poistaa mudan ja ruohotahrat kengistä, voit leikata siivun raakaa sipulia ja hieroa sitä kenkää vasten muutaman minuutin ajan.

Poista sitten ylimääräinen sipulimehu kostealla liinalla ja käytä tippa saippuaa tarvittaessa.

6. Sipuli poistaa pölyn

Monet metallista valmistetut tuotteet voivat haurastua kertyneestä pölystä. Palauttaaksesi metalliesineiden toimivuuden ja loiston, hiero raakaa sipulia niitä vasten ja viimeistele kiillotus puhtaalla liinalla.

7. Sipuli viilentää polttelevia hyönteisten puremia

 

Some figure

Sipulilla on ihoa rauhoittava ja virkistävä vaikutus, jota voidaan käyttää hyönteisten puremien aiheuttaman ärsytyksen hoitamiseen.

Leikkaa siivu sipulia ja aseta se puremakohdan päälle, anna vaikuttaa muutaman minuutin ajan. Voit käyttää myös tuoretta sipulimehua.

8. Sipuli lievittää ärtynyttä kurkkua

Sipulin kuoresta ja vedestä valmistettu juoma rauhoittaa kurkun tulehdusta ja kipua. Jos maku ei ole mieleesi, lisää tilkka hunajaa ja sitruunaa.

9. Hoida pinnalliset palovammat

Some figure

 

Jos poltit itsesi auringossa ja iho punoittaa ja kirvelee, kokeile sipulia ihon rauhoittamiseen. Leikkaa siivu raakaa sipulia ja hiero sitä palaneelle iholle.

Sipulin sisältämät rikkiyhdisteet kiihdyttävät ihon uudistumista ja paranemista, ja rauhoittavat polttelua ja punoitusta.

10. Poista tikut ja piikit

Jos olet saanut inhottavan tikun tai piikin sormeesi, voit teipata palan sipulia suoraan sen päälle. Anna sipulin vaikuttaa tunnin ajan ja repäise irti: sipuli vie tikun mennessään.

11. Hoida aknea

Some figure

 

Sipulin kiinteyttävä ja antibakteerinen vaikutus sopii aknen hoitoon. Sipuli poistaa ylimääräisen talin iholta, sulkee ihohuokoset ja ehkäisee mustapäitä ja finnejä syntymästä.

Sipulimurskaa voi käyttää puhdistavana naamiona kasvoilla ja kaulalla, mutta muista ensin tehdä allergiatesti. Sipuli voi aiheuttaa ärsytysreaktion, jos ihosi on herkkä.

12. Ehkäise hiustenlähtöä

Sipulin antimikrobinen vaikutus ehkäisee hilseen kehittymistä ja tehostaa uusien hiusten kasvua. Sipulin sisältämät antioksidantit puolestaan ehkäisevät hiustenlähtöä ja auttavat uusia hiuksia kasvamaan tuuheina ja vahvoina.

Valmista hoitava uute sipulista kiehauttamalla sipuli kuumassa vedessä ja käytä sitä hiushuuhteena ennen shampoopesua.

Tiesitkö, että sipulilla on näin monia mielenkiintoisia käyttötapoja? Kokeile näitä jo tänään!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.