Parhaat luonnonmukaiset keinot kodin puhdistukseen

26 maaliskuun, 2019

Kodin puhdistukseen voi kulua yllättävänkin paljon rahaa. Siivoustuotteita on markettien hyllyt pullollaan, lattianpesusta huoneenraikastimiin. Useimmat siivoustuotteet ovat kuitenkin täynnä haitallisia kemikaaleja, joiden ei soisi joutuvan iholle tai hengitysteihin.

Vanhan kansan siivousvinkit ovat aivan yhtä toimivia kuin modernit siivoustuotteet, ja mikä parasta, ne ovat täysin luonnollisia ja edullisia. Tässä artikkelissa tutustumme joihinkin parhaimmista luonnollisista vaihtoehdoista kodin puhdistukseen, joista ei ole vaaraa ihmiselle tai lemmikeille. Lue lisää!

Luonnonmukaiset ja turvalliset tuotteet kodin puhdistukseen

Monet meistä nauttivat puhtaan kodin tuoksusta, ja raikas sitruksen tai mintun tuoksu virkistää. Useille on myös tärkeää, etteivät puhdistustuotteet vahingoita käsiä, ja että ne karkoittavat kaikki bakteerit ja mikroeliöt lattioilta, sekä muilta pinnoilta.

Harmi vain, että suurimmassa osassa puhdistustuotteita on suuri määrä myrkyllisiä ja vaarallisia kemikaaleja, jotka voivat ihmisen lisäksi vahingoittaa luontoa. Monet näistä tuotteista kuivattavat käsien ihoa ja siksi onkin suositeltavaa käyttää hanskoja niillä siivotessa.

Mikset kokeilisi luonnonmukaisia vaihtoehtoja kodin puhdistukseen, jotka ovat tehokkaita ja turvallisia niin itsellesi, perheellesi kuin luonnollekin. Luonnollisilla puhdistustuotteilla saat aivan saman lopputuloksen kuin kaupan aineilla, sillä seuraavat ainekset puhdistavat, desinfivoivat ja jättävät jälkeensä ihanan raikkaan ja puhtaan tuoksun.

Monipuolinen omenaviinietikka

monipuolinen omenaviinietikka avuksi kodin puhdistukseen

 • Lasien puhdistus. Uita rättiä tai muuta kankaanpalaa omenaviinietikassa, purista ylimääräinen neste pois ja hiero juomalaseihin tai kuppeihin. Omenaviinietikka poistaa rasvan ja lian. Viimeistele huuhtelemalla kuumalla vedellä.
 • Loistava tapa puhdistaa mikro. Kaada pieneen mikronkestävään astiaan pieni määrä omenaviinietikkaa ja anna sen kuumentua mikrossa 4 minuuttia. Etikasta nouseva höyry poistaa lian.
 • Omenaviinietikalla voit kiilloittaa ja puhdistaa metalliset ruokailuvälineet, veitset ja muut keittiön välineet.
 • Suihkun ja kylpyammeen kalkkikertymät saa helposti poistettua omenaviinietikalla. Hiero etikkaa sienellä tai kankaanpalalla kaikkiin kalkkeutuneisiin kohtiin ja anna vaikuttaa puoli tuntia. Hinkkaa kohdat läpi harjalla, huuhtele kuumalla vedellä ja viimeistele kuivalla liinalla. Suihkusi hohtaa puhtauttaan.
 • Omenaviinietikka poistaa meikinjäämät ja tarhat vaatteista. Käytä tähän omenaviinietikassa uitettua liinaa tai kankaanpalaa ja painele se tahran päälle, kunnes se kaikkoaa.

Ruokasooda

monipuolinen ruokasooda avuksi kodin puhdistukseen

 • Viemärinpuhdistaja. Suurin osa viemärinpuhdistustuotteista on täynnä myrkkyjä, jotka päätyvät suoraan vesistöihin. Kokeile niiden sijaan tavallista ruokasoodaa. Se on helppoa: kaada ruokasoodaa tukkeutuneeseen, haisevaan tai huonosti vetävään viemäriin ja kaada perään lasillinen etikkaa. Anna ainesten vaikuttaa 15 minuuttia ja huuhtele alas kuumalla vedellä.
 • Vaatteiden huuhteluaine. Huuhteluaineet tekevät vaatteista pehmeän kehittämällä pienen kerroksen rasvaa vaatteiden kuituihin, tasapainottaen pesuaineen puhdistavia vaikutuksia, jotka voivat tehdä kankaasta karhean. Ruokasooda estää pesuaineen kalkin tarttumista vaatteeseen ja pitää ne pehmeinä. Vaatteesi ovat luonnollisen pehmeät.
 • Poistaa pahaa hajua. Ruokasooda sopii mahtavasti karkottamaan pahat hajut esimerkiksi kengistä tai lemmikkieläinten vilteistä. Mattojen puhdistuksessa ruokasoodaa on käytetty jo vuosikymmeniä. Sirottele ruokasoodaa kaikkialle mattoon tai muuhun puhdistettavaan kankaaseen ja anna sen vaikuttaa yön yli. Seuraava päivänä imuroi sooda pois ja huomaat heti, miten raikas ja puhdas mattosi on. Pidä ruokasoodaa aina kaapissasi, sillä se taipuu moneen käyttöön.

Sitruunan ihmeellinen voima

sitruunasta apua kodin puhdistukseen

 • Sitruunat ovat yksi parhaimmista ja helpoimmin saatavilla olevista luonnontuotteista kodin puhdistukseen. Sitruunat sopivat moneen, sillä niiden hapot puhdistavat lian ja rasvan, valkaisevat ja jättävät jälkeensä ihanan raikkaan tuoksun. Sitruunamehu on antibakteerista ja desinfioivaa, minkä takia sitä käytetäänkin monissa siivous- ja kauneudenhoitotuotteissa. Seuraavalla käynnillä ruokakauppaan, nappaa kassiisi muutama sitruuna ja tutustu niiden tehoon. Entiseen ei ole paluuta, kun huomaat, miten moneen eri asiaan sitruuna sopii – mikä parasta, sitruunoita on saatavilla ympäri vuoden ja ne ovat huomattavasti edullisempia kuin modernit siivoustuotteet.
 • Käytä sitruunaa valkoisten vaatteiden kirkastamiseen. Usein valkoiset vaatteet menettävät väriään ajan myötä ja muuttuvat harmahtaviksi. Kaada pesukoneen huuhteluvaiheen aikana puolikas lasillinen sitruunamehua koneeseen. Huomaat heti, miten kirkkaaksi valkoiset vaatteesi muuttuvat.
 • Kun peset astioita joko käsin tai koneessa, lisää pesun joukkoon muutama tippa sitruunamehua ja pääset eroon sitkeästä rasvasta lautasissa, kulhoissa ja ruokailuvälineissä. Helppoa, mutta tehokasta!
 • Jos jääkaappisi tuoksahtaa epämiellyttävältä, et tarvitse muuta kuin puolikkaan sitruunan. Leikkaa sitruuna kahtia ja laita toinen puolikas jääkaappiin, sitruuna vie pahat hajut mukanaan.
 • Sitruuna on loistava tahranpoistaja keittiössä. Sekoita muutama tippa sitruunamehua veteen ja hiero se pintoihin, joilla on tahroja (lasi, puupinnat, pöytäliina, keittiötasot, leikkuulaudat jne.).