12 kesäaktiviteettia lasten kanssa

Tässä artikkelissa esittelemme 12 hauskaa kesäaktiviteettia lasten kanssa. Hyödynnä kaunista säätä ja vietä enemmän aikaa lastesi kanssa.
12 kesäaktiviteettia lasten kanssa

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Kesä lähestyy, ja moni suunnittelee jo perheen yhteistä lomanviettoa. Tästä artikkelista löydät 12 hyvää kesäaktiviteettia lasten kanssa, jotta koko perhe viihtyisi lomalla.

Yhteisen ajanvieton on oltava positiivinen ja perhesiteitä vahvistava kokemus. Leikit ja muu puuhastelu sekä yleensäkin laatuajan viettäminen yhdessä on paras mahdollinen suunnitelma kesäksi.

Mutta mitä tehdä lasten kanssa, joilla on loputtomasti energiaa ja jotka eivät koskaan näytän väsyvän? Nämä 12 kesäaktiviteettia lasten kanssa viihdyttävät heitä varmasti.

12 kesäaktiviteettia lasten kanssa

1. Retkeily

Retkeily on lasten mielestä varmastikin yksi kiehtovimpia aktiviteetteja, sillä he näkevät sen seikkailuna, vaikka se tapahtuisikin vain omalla takapihalla.

Menkää tietenkin mahdollisuuksien mukaan leirintäalueelle tai pois kaupungista. Pidä kuitenkin mielessä, että jo teltan pystyttäminen olohuoneeseen riittää lapsille. Paras asia retkeilyssä on se, että se tarjoaa heille tekemistä jo muutamana päivänä ennen retkeä.

Laita lapset harjoittelemaan teltan pystyttämistä, etsimään taskulamppu, valmistamaan ruokaa ja pakkaamaan omat retkeilyvarusteensa. Tämä virittää heidät retkeilyn tunnelmaan jo ennen sitä unohtumatonta elämystä, joka heitä odottaa.

2. Patikointi

Patikointi on yksi niistä aktiviteeteista, joka edistää läheistä kontaktia luontoon. Lapset voivat aloittaa valmistautumisen jo muutama päivä etukäteen, kuten edellisessä kohdassa.

Laita lapset suunnittelemaan paras reitti perheen yhteiselle patikkaretkelle. Anna heille kartta, jonka avulla he voivat suunnitella reitin ja tutustua alueeseen. Joka kaupungissa on viheralueita, jotka sopivat loistavasti uteliaille pikku patikoijille.

Kun lapset ovat valinneet reitin, laita heidät laatimaan lista kerättävistä esineistä, kuten puunlehdistä, kivistä, linnunsulista ja muista luonnon elementeistä. Jatkakaa aktiviteettia kotiin palattuanne niin, että laitat lapset luokittelemaan keräämänsä esineet. He voivat etsiä niistä tietoa, piirtää ne ja jopa kirjoittaa retkipäiväkirjaa.

Patikointi on hieno aktiviteetti, jossa lapset pääsevät lähelle luontoa ja oppivat samalla vaikka mitä.

Retkelle lähteminen on hyvä aktiviteetti lasten kanssa.

3. Kaupunkiin tutustuminen on yksi opettavaisimmista aktiviteeteista lasten kanssa

Omassa asuinkaupungissa käyskentely voi olla paljon kiinnostavampaa kuin moni ajatteleekaan. Ympäristön tarkkailu auton tai bussin ikkunasta ei ole sama asia kuin kaupungin piilossa oleviin kolkkiin tutustuminen.

Ideana on suunnitella kiertomatka lähimpänä olevaan kaupunkiin ja kävellä siellä lasten kanssa. Menkää vanhoihin rakennuksiin, joita olette nähneet vain ulkopuolelta, ja opiskelkaa niiden historiaa.

Kotona voit ehdottaa lapsille kiertomatkalla nähtyjen ja opittujen asioiden piirtämistä.

4. Ruoanlaitto on yksi hauskimmista aktiviteeteista lasten kanssa

Moni ajattelee, että lasten puuhastelu keittiössä aiheuttaa vain kaaoksen, mutta lapset rakastavat ruoanlaittoa. Anna heille ensin tehtäväksi etsiä resepti ja haalia kokoon tarvittavat ainekset ja välineet.

Tämä on loistava tilaisuus opettaa lapsille myös määriä, mittoja ja painoja. Anna heidän lopuksi tehdä jotain itse; se on lapsille melko palkitseva ja rikastuttava kokemus.

5. Eväsretki

Voitte pakata tuon yhdessä valmistetun ruoan rasioihin ja lähteä eväsretkelle. Joko mainitsimme, miten paljon lapset rakastavat ulkoilma-aktiviteetteja? Jo lähipuisto kelpaa lapsille.

6. Huvipuistot

Yksi loistava kesäaktiviteetti perheen kanssa on kiertää huvipuistoja tai vesipuistoja, joissa riittää paljon hauskaa puuhaa niin lapsille kuin aikuisillekin.

Ota selvää mahdollisista ikärajoituksista, sisäänpääsymaksuista ja mukaan tarvittavista tavaroista (pyyhkeet ja uima-asut) ennen lähtöä.

7. Pyöräily

Pyöräretki tekee hyvää itse kunkin terveydelle, ja päivän päätteeksi lapset ovat väsyksissä. Pyörän voi tarvittaessa vuokrata tai lähteä sen sijaan kävelylle. Tavoitteena on harrastaa liikuntaa lapsille hauskalla tavalla yhdessä perheenä.

8. Jäätelöbileet

Jäätelö on yksi kesän suosikkiherkkuja, jota lapsetkin rakastavat. Hanki erilaisia makuja, pähkinöitä, siemeniä, suklaahippuja, hedelmiä ja muita päällysteitä, ja pistä kotona pystyyn jäätelöbaari. Se on kaikista taatusti viihdyttävää!

9. Lukeminen on yksi kesän parhaista aktiviteeteista

Lasten olisi hyvä oppia lukemisen ilo, joten heitä on tärkeää kannustaa siihen.

Voitte pystyttää kotiin lukuteltan ja mennä sinne yhdessä hyvien kirjojen kanssa. Pyri tekemään siitä hauskaa ja miellyttävää, sellainen hetki, jota lapset innolla odottavat.

10. Tylsyys!

Lasten olisi tosiaan joskus myös tylsistyttävä, sillä se on paras tapa kehittää luovuutta ja päästää mielikuvitus lentoon. Parhaat ideat ja kiinnostavimmat projektit syntyvät juuri tylsinä hetkinä.

Et arvaakaan, mitä kaikkea lapset keksivät ollessaan ikävystyneitä. Voit itse vain seurata heitä taustalla. Älä yritä ehdottaa lapsille tekemistä; he keksivät kyllä jotain nopeasti itsekin.

11. Askartelu

Askartelu on vanhempien pelastus kesälomalla. Kerää vain yhteen kaikenlaisia materiaaleja, kuten pahvia, paperia, narua, kangaspaloja, värejä, lehtiä ja muuta askarteluun sopivaa. Ensimmäinen aktiviteetti voi olla askartelulaatikon koristelu sekä välineiden ja materiaalien järjestäminen sinne.

12. Seikkailu puutarhassa

Vaikka puutarha onkin tarkoitettu lähinnä kukkien kasvattamiseen, se voi olla lapsille myös seikkailu- ja leikkipaikka. Tässä muutama ehdotus aktiviteeteista, joita puutarhassa voi tehdä.

Järjestäkää teemajuhlat pukuineen, koristeineen ja tarjottavineen. Puutarhaa voi käyttää myös esteradan tai viestikilpailun järjestämiseen. Älä suotta murehdi ideoiden keksimisestä, sillä lapsilla hauskoja ideoita riittää.

Pihalla tai puutarhassa voi järjestää vaikka teemajuhlat.

Lasten kanssa on tärkeää tehdä jotain hauskaa yhdessä

Kesälomalla tärkeintä on viettää laatuaikaa lasten kanssa valituista aktiviteeteista tai paikasta riippumatta. Valitse varmasti lapsille sopiva kohde, jos suunnittelet matkaa tai retkeä.

Unohda aikataulut ja tiukat rutiinit. Usko tai älä, lapsetkin väsyvät lopulta ja tarvitsevat levähdystä. Heille “lepo” tarkoittaa kuitenkin enemmän ajanviettoa vanhempien, isovanhempien ja ystävien kanssa.

Tarjoa lapsille myös sellaisia leikkimielisiä aktiviteetteja, jotka edistävät heidän kognitiivisia kykyjään, kuten lautapelejä ja aivopähkinöitä.

Kehotamme ottamaan kaiken irti vapaa-ajastasi lasten kanssa. Se on ainoa keino hyvittää muiden velvollisuuksien takia menetetty yhteinen aika. Elämän nopea tempo saa meidät usein unohtamaan, miten tärkeitä olemme lapsillemme. Joko tiedät, mistä näistä aktiviteeteista aloitat?


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Bettelheim, B. (1997). No hay padres perfectos. Grijalbo Mondadori.
  • González, N. (2015). El juego como promotor del vínculo padres-hijos.
  • Malla Alba, I. A. (2021). ¿ Qué juegan los niños en casa en tiempos de pandemia?: ponderaciones de los padres sobre el juego(Doctoral dissertation, Santo Domingo: Universidad Iberoamericana (UNIBE).
  • Melgar, M. F., Elisondo, R. C., & Chiecher, A. C. (2016). Ciudades, museos y creatividad. Estudio de público en la Noche de los Museos. ARTE Y CIUDAD. Revista de Investigación.
  • VILLOTA ACOSTA, A. E. (2014). GUÍA DE MANUALIDADES PARA PROMOVER LA IMPORTANCIA DEL RECICLAJE RESCATANDO EL CUIDADO MEDIOAMBIENTAL EN NIÑOS DE 5 A 7 AÑOS EN LA ESCUELA” JAIME LUCIANO BALMES”(Bachelor’s thesis).
  • Ramos-Paúl, R., & Torres, L. (2014). Niños: instrucciones de uso: El manual definitivo. Aguilar.
  • Schvartzman, J. (2018). Algunas reflexiones acerca del aburrimiento y lo creativo. Controversias en psicoanálisis de niños y adolescentes, 173-182.
  • Villegas, J. A. C. (2009). Como fomentar el hábito de la lectura y la comprensión lectora. Revista Vinculando. https://vinculando.org/educacion/como_fomentar_habito_de_lectura_y_comprension_lectora.html?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=como_fomentar_habito_de_lectura_y_comprension_lectora&format=pdf

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.