Onko paljain jaloin kävely hyväksi lapsille?

Jotkut ihmiset uskovat, että paljain jaloin kävely voi aiheuttaa sairauksia tai että siihen liittyy muita riskejä. Tämä on aihe, joka huolestuttaa etenkin monia pikkulasten vanhempia.
Onko paljain jaloin kävely hyväksi lapsille?

Kirjoittanut Ana Luzardo

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Kuinka monta kertaa olet kuullut, että paljain jaloin kävely ei ole hyväksi lapselle? Se on aihe, joka kummittelee edelleen vanhempien mielissä, joten tämän päivän artikkelissa käsitellään joitain aiheeseen liittyviä tieteellisiä faktoja. Lyhyesti sanottuna, mitä enemmän vapautta pienillä jaloilla on, sitä paremmin ne kehittyvät.

Aikaisemmin oli vallalla uskomus, jonka mukaan paljain jaloin käveleminen voi aiheuttaa hengityselinten sairauksia. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Tämä johtuu siitä, että virusten on päästävä kehoosi ylähengitysteiden kautta, jotta voit saada flunssan. Katsotaanpa siis, mitä riskejä paljain jaloin kävelyyn liittyy.

Onko paljain jaloin käveleminen hyvä vai huono asia lapselle?

Pienen lapsen tulee saada kävellä paljain jaloin silloin tällöin.
Paljain jaloin kävelemisen haitallisuudesta ei ole selvää yksimielisyyttä.

Jalkineiden käyttöä ei suositella elämän ensimmäisten kuukausien aikana. Pienten vauvojen jalkoja tarvitsee suojata yksinomaan kylmää, kosteutta ja vammoja vastaan. Näin ollen saumattomat sukat täyttävät tämän tehtävän täydellisesti.

Vauvojen (yleensä ennen 8 kuukauden ikää) jotka vasta alkavat ryömimään, ei myöskään tulisi käyttää jalkineita, koska paljain jaloin ryömiminen on välttämätöntä lapsen psykomotorisen kehityksen kannalta.

Lapsi alkaa nousta ylös suunnilleen 12 kuukauden ikäisenä, jolloin hän voi alkaa käyttää joustavia jalkineita suojatakseen jalkoja kylmältä. Jalkineiden on kuitenkin annettava jalkojen hengittää.

Kun lapsi alkaa juoksemaan, on välttämätöntä suojata lapsen jalat mahdollisilta vammoilta. Siksi kenkien tulisi olla jäykempiä, samanlaisia ​​kuin aikuisten.

Kengässä on oltava pyöreä etuosa ja sen on oltava leveä, jotta varpaat voivat liikkua sisällä. Nahka on paras materiaali, koska se on 100 % luonnollista ja antaa jalan hengittää. Lisäksi jalkineiden tulisi olla sellaiset, että lapsen on helppo pukea ja riisua ne itsenäisesti.

Paljain jaloin kävelyn terveysvaikutukset

Alla on kerrottu joitain paljain jaloin kävelyn tuomia etuja.

Se edistää jalkojen kaarien muodostumista

Lasten jalat ovat pehmytkudosta, joka luutuu sikiövaiheen aikana. Suurin osa näistä luista kovettuu lapsen syntyessä, mutta täydellinen jäykkyys tapahtuu vasta lapsen kasvaessa aikuisuuteen.

Tämä joustavuus, ihon alla oleva runsas rasva ja nivelten muutokset tekevät jaloista litteät kolmen ensimmäisen elinvuoden aikana.

Litteäjalkaisuus on tila, joka yleensä häviää itsestään lapsen kasvaessa. Tällöin koko jalkapohja koskettaa maata.

Se edistää lapsen aistien kehittymistä

Jalkojen tuntoherkkyys on suurempi kuin käsien lapsen syntymän ja ensimmäisen 8-9 kuukauden välillä. Kuten voit kuvitella, pienet vauvat käyttävät jalkojaan tutkiakseen ympäröivää maailmaa.

Vauvan kasvaessa ja aistien kehittyessä, he alkavat käyttää käsiään ja suutaan tutkiakseen ympäröivää maailmaa.

Kyse ei kuitenkaan ole pelkästään kosketuksesta, vaan myös mausta ja lämpötilasta. Siksi on niin tärkeää, että vauvat voivat liikkuttaa varpaitaan ja jalkojaan vapaasti.

Se stimuloi kinesteettisiä tuntemuksia

Kinesteettinen tunne tarkoittaa kykyä havaita lihasten sijainti. Se on tunne, jonka avulla voimme olla tietoisia kehomme asennosta suhteessa ympäröivään maailmaan.

Lasten täytyy tuntea epätasaista maata, painetta ja erilaisia ​​tekstuureja kehittääkseen tätä tunnetta. Tämä johtuu siitä, että se auttaa parantamaan lihaksiston asemaa ja vahvistamaan niveliä.

Mahdolliset riskit ja varotoimet

Lapset ilmaisevat itseään usein itkemällä.

Suurempien kenkien ongelma on niiden jäykkyys ja yhteensopimattomuus lapsen elämäntapaan.

Pienet lapset rakastavat hyppimistä sekä kiipeilyä, mutta joustamattomat kengät aiheuttavat liukastumisa ja kaatumisia. Sopimattomat jalkineet voivat aiheuttaa myös muita mahdollisia ongelmia, kuten:

Sisäänpäin kasvaneet varpaankynnet

Tämä on tila, jossa varpaankynnen kulma tai sivu kasvaa ihokudokseen. Yksi yleisimmistä syistä on käyttää tiukkoja kenkiä, jotka pitävät kynnet liian lähellä toisiaan.

Jalkasieni

Tämä sieni-infektio ilmenee, kun jalka hikoilee runsaasti tiukkojen kenkien sisällä. Kosteiden sukkien tai kenkien käyttäminen kuumissa olosuhteissa edistää sieni-infektion syntymistä.

Jalkojen rakenteelliset ongelmat

Vaivaisenluu on yleinen jalkojen rakenteellinen vamma. Ne ovat kovia ja kivuliaita massoja varpaiden nivelessä. Känsät ja kovettumat ovat paksunutta ihoa, joka on syntynyt kitkan tai paineen vuoksi, kun taas syyliä esiintyy usein jalkojen pohjissa.

Asiat, jotka on pidettävä mielessä kun lapsi kävelee paljain jaloin

Sinun tulisi pitää huoli siitä, että lapsesi käyttää kenkiä kävellessään uima-altaiden ympäristössä tai pukuhuoneissa välttääkseen jalkasieni-infektion.

Sinun on myös pidettävä huoli, että lapsen jäykkäkouristusrokote on voimassa, jos hän astuu terävien esineiden päälle. Tarkista jalkojen haavat huolellisesti.

Varmista, että hän käyttää kenkiä kaikissa tilanteissa, jotka voivat olla vaarallisia tai jotka voivat vahingoittaa jalkoja.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.