Lättäjalat: piirteet, oireet ja hoito

Lättäjalkoja voi hoitaa, jos ne aiheuttavat kipua. Yksi tavallisimmista toimenpiteistä lättäjalkojen korjaamiseksi on räätälöityjen pohjallisten käyttö.
Lättäjalat: piirteet, oireet ja hoito

Viimeisin päivitys: 18 kesäkuuta, 2020

Lättäjaloista on kyse silloin, kun koko jalkapohja koskettaa seistessä lattiaan. Tämä johtuu jalkaterien kaaren madaltumisesta. Lättäjalat on hyvin yleinen vaiva; arviolta 20 %:lla väestöstä on se. Lättäjalat eivät yleensä aiheuta kipua ja ne voivat kehittyä lapsuuden tai myöhempien vuosien aikana.

Lättäjalat voivat johtaa jalkaterien virheasentoon, mikä aiheuttaa ongelmia sekä nilkoissa että polvissa. Tässä artikkelissa kerromme, mistä lättäjalat johtuvat ja kuinka niitä voidaan hoitaa.

Mistä lättäjalat johtuvat?

Lapsilla on tyypillisesti lättäjalat, sillä heidän jalkojensa kaari on vasta muodostumassa. Tämä kaari ei kuitenkaan kehity kaikille, mikä ei välttämättä ole huono juttu eikä aiheuta ongelmia.

Lättäjalat voivat syntyä myös vuosien saatossa, mutta tässä tapauksessa ongelma on yleensä vain toisessa jalassa. Ongelma voi syntyä myös ikääntymisen, liiallisen käytön, vammojen ja sairauden seurauksena. Nämä tilanteet voivat johtaa kaarta “tukevien” jänteiden vaurioon.

Tietyt tekijät lisäävät lättäjalkojen riskiä. Ikääntymisen ja vammojen lisäksi ne voivat johtua liikalihavuudesta, diabeteksesta ja nivelreumasta. Chilen yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan:

“Ravitsemuksellinen tila liittyy lättäjalkojen esiintyvyyteen lapsilla. Ylipaino on yhdistetty jalkaterien morfologiseen muutokseen 610 vuoden ikäisillä lapsilla.”

Tästä syystä on tärkeää kiinnittää huomiota ruokavalioon, erityisesti lasten kohdalla. Ylipaino voi nimittäin haitata lihasten ja luuston kehitystä.

Kuinka lättäjalat oireilevat?

Useimmiten lättäjalat eivät aiheuta oireita. Joillakin ihmisillä voi kuitenkin tuntua kipua säären sisäpuolella. Kun lättäjalat johtavat pahaan virheasentoon, kipua voi tuntua nilkoissa tai polvissa. Lättäjalat on yhdistetty sisäänpäin taipuneisiin polviin, vaivaan jota kutsutaan nimellä genu valgum eli pihtipolvet. Se on luusto-ongelma ja myös esteettinen pulma, jonka voi nähdä paljain silmin.

Muita oireita ovat väsymys ja raskaan tuntuiset jalat. Kävely voi olla vaikeaa. Joissakin tapauksessa voi ilmetä myös selkäongelmia.

Saatat pitää myös tästä artikkelista: Kauniit ja terveet jalkaterät

Lättäjalkojen hoito

Tätä vaivaa voidaan hoitaa monilla tavoilla, jos se aiheuttaa kipua.

  • Venytysharjoitukset: Nämä sopivat parhaiten niissä tapauksissa, kun akillesjänne on normaalia lyhyempi.
  • Tukijalkineet: Nämä auttavat lievittämään kipua ja ovat paljon mukavammat kuin tavalliset kengät, jotka eivät juuri tue jalkaa.
  • Ortopediset välineet: Nämä ovat jalkakaarelle tarkoitettuja tukia. Niitä saa ilman lääkärin määräystäkin, ja niitä voidaan myös räätälöidä. Räätälöidyt pohjalliset sopivat täydellisesti jalan muotoon ja vähentävät oireita.
  • Lasten kohdalla lättäjalkoja tulisi mieluiten pyrkiä korjaamaan tietyillä harjoituksilla. Lapset voivat myös aloittaa räätälöityjen pohjallisten käytön 4-vuotiaasta alkaen. Tämä parantaa jalkaterän asentoa.
  • Leikkaus on viimeinen oljenkorsi, joka on varattu yleensä vain kaikkein vaikeimpiin tapauksiin. Tavallisesti leikkaus on tarkoitettu niille, joilla on myös esimerkiksi jänteen repeämä.

Fysioterapiasta voi olla apua tästä vaivasta kärsiville urheilijoille, sillä monissa tapauksissa lättäjalat ovat seurausta juoksun aiheuttamasta ylikuormituksesta tai väärin tehtyjen liikkeiden aikaansaamista vammoista. Fysioterapeutit ja treenivalmentajat voivat ehkäistä tätä ongelmaa auttamalla parantamaan urheilijan tekniikkaa.

Lopuksi

Lättäjalat eivät yleensä aiheuta epämukavuutta tai isoja ongelmia. Silloin kun ongelmia esiintyy, niitä voidaan hoitaa lukuisilla erilaisilla hoidoilla. Tärkeää on kääntyä lääkärin puoleen, mikäli sinulla on mitään kysyttävää.

Ylipainoisten on aina hyvä myös pyrkiä pudottamaan painoaan. Kipua taas voi hoitaa lääkkeillä, mutta aina parempi vaihtoehto ovat venytykset ja muuntyyppinen fysioterapia.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Mitä jalat kertovat terveydentilasta
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Mitä jalat kertovat terveydentilasta

Tässä artikkelissa tutustumme siihen, miten jalkoja hoitamalla pidät huolta koko kehosta. Jatka lukemista tietääksesi, mitä jalat kertovat terveyde...


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.