Nyrjähtäneen nilkan hoito luonnollisesti

Mikä tahansa osa kehosta voi nyrjähtää, mutta nilkka on kaikkein alttein paikka. Ilman asianmukaista hoitoa vamma voi kestää pitkään.
Nyrjähtäneen nilkan hoito luonnollisesti

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Kenen tahansa nilkka voi nyrjähtää. Kyseessä on vamma, joka syntyy äkillisestä nilkan vääntymisestä esimerkiksi juostessa, kävellessä tai huonon lämmittelyn seurauksena ennen treeniä. Lääkärissä käymisen lisäksi nyrjähtäneen nilkan paranemista voi nopeuttaa luontaishoidoilla, jotka täydentävät lääkärin antamaa hoitoa. Tässä artikkelissa katsomme viittä luontaishoitoa, joilla nyrjähtäneen nilkan hoito onnistuu kotikonstein.

Perusohjeet ja -suositukset nyrjähtäneen nilkan hoitoon

Nilkka on altis nyrjähdyksille

Yhdistelmä lepoa ja hellävaraisia liikkeitä vilkastaa nilkan verenkiertoa ja nopeuttaa sen paranemista.

Ensimmäinen nyrjähtäneen nilkan oire on terävä kipu. Tämä tapahtuu silloin, kun nivelsiteet venyvät siihen pisteeseen, että ne vahingoittavat niveltä. Huonosti parantunut nilkka voi ajan myötä aiheuttaa lisäoireita.

Nivelsiteiden venähdyksen jälkeen ensimmäiseksi tulee välttää painon laskemista vammautuneelle jalalle. Pidä jalkaa lisäksi mahdollisimman paljon paikallaan. Vältä kaikenlaista painetta jalalla ja käytä keppiä tai kainalosauvaa apuna kävelyssä.

Nyrjähtänyt nilkka on vakava vamma, jonka paraneminen vie aikaa.

Ensimmäiseksi tulee siis levätä. Kohota jalkaa sydämen korkeuden yläpuolelle niin paljon kuin voit, jotta tulehdus ja kipu lievittyvät. Toinen keino lievittää vaivaa on heilutella varpaita niin usein kuin pystyt. Tämäkin nopeuttaa paranemista ja laskee tulehdusta.

Myös kevyttä venyttelyä suositellaan, sillä se tehostaa nilkan verenkiertoa.

Nyrjähtäneen nilkan hoito täydentävillä luontaishoidoilla

Nyrjähtäneen nilkan hoito onnistuu monenlaisilla luontaishoidoilla, jotka täydentävät lääkärin määräämää hoitoa.

Jos vamma on hyvin lievä, sen parantamiseen on joitakin helppovalmisteisia ja -käyttöisiä kotihoitoja. Jos nyrjähdys sitä vastoin on erittäin paha, mene suoraan lääkäriin hoidettavaksi.

Kylmäkompressio

Nyrjähtäneen nilkan hoito kylmäkompressiolla

Kylmäkompressio laskee tulehdusta nyrjähtäneessä nilkassa ja vähentää näin kipua.

Jää on yksi tutuimmista kotikonsteista nilkan nyrjähdykseen. Heti nilkan väännyttyä kannattaa asettaa kylmäpakkaus tai kylmägeeliä vaurioituneelle alueelle, sillä tämä auttaa vähentämään turvotusta.

Kylmäkompressioiden käyttö voidaan toistaa 15-20 minuutin jaksoissa, joka kolmen tai neljän tunnin välein, viikon ajan. Hoidon kesto riippuu tietysti siitä, kuinka hyvin vamma paranee ja miten kovaa kipu alueella on.

Muista, että jäätä ei tulisi koskaan asettaa iholle suoraan, sillä se voi johtaa ihovaurioihin.

Magnesiumsulfaatti

Magnesiumsulfaatti on yksi loistava kotikonsti nyrjähtäneeseen nilkkaan.

  • Laimenna sitä desiin lämmintä vettä.
  • Laita vaurioitunut nilkka tähän nesteeseen puoleksi tunniksi kaksi kertaa päivässä, kolmen tai neljän peräkkäisen päivän ajan.

Nyrjähtäneen nilkan hoito eteerisillä öljyillä

Eteeriset öljyt lievittävät nyrjähtäneen nilkan tulehdusta

Joillakin eteerisillä öljyillä on tulehdusta ja kipua lievittäviä ominaisuuksia.

Eteeriset öljyt ovat erinomainen vaihtoehto nyrjähtäneen nilkan hoitoon ja sen myötä tulevan kivun ja tulehduksen lievittämiseen. Ne ovat pelkästään täydentäviä hoitoja, jotka auttavat laskemaan tulehdusta ja vähentämään kipua lihaksia rentouttamalla.

Nyrjähtäneen nilkan hoito onnistuu monilla erilaisilla luonnollisilla öljyillä: risiiniöljyllä, kookosöljyllä, valkosipuliöljyllä, sipuliöljyllä, kurkumaöljyllä, arnikkiöljyllä ja oliiviöljyllä.

  • Levitä öljyä vamma-alueelle ja peitä se siteellä. Pidä side paikallaan vähintään puoli tuntia.
  • Toista päivittäin viikon ajan. Hoitoa saattaa joutua jatkamaan, mikäli vamma ei ole parantunut.

Lisäksi on tärkeää osata kääriä side oikein, sillä sen tehtävänä on estää alueen liikkumista. Vamma-alueen tulisi olla rentona eikä siihen saisi kohdistua painetta, jotta verenkierto pysyy hyvänä.

Kurkuma ja sipuli

Sekoita kurkumajauhe sitruunan kanssa paksuksi tahnaksi ja levitä sitä suoraan vammautuneelle alueelle. Sen voi myös sekoittaa lasilliseen lämmintä maitoa ja juoda kaksi kertaa päivässä kivun lievittämiseksi.

Vaihtoehtoisesti voit paloitella sipulin ja lisätä siihen suolaa saadaksesi aikaan pehmeän tahnan. Levitä tätä tahnaa sitten siteen avulla vammautuneelle alueelle ja anna sen vaikuttaa kaksi tuntia. Voit toistaa tämän niin monta kertaa kuin tarvitsee tehostaaksesi sen tulehdusta lievittävää vaikutusta.

Nyrjähtäneen nilkan hoito arnikki- ja oliiviöljyllä

Nyrjähtäneen nilkan hoito onnistuu arnikkiöljyllä

Arnikkiöljyllä on tulehdusta lievittäviä vaikutuksia, jotka parantavat nyrjähtäneen nilkan ja nivelen. Se on tehokas konsti mustelmien ja tulehduksen vähentämiseen.

  • Levitä muutama tippa hoidettavalle alueelle ja hiero. Anna vaikuttaa vähintään viisi tuntia.

Voit myös sekoittaa oliiviöljyä munankeltuaiseen ja levittää sitä suoraan hoitoa vaativalle alueelle.

  • Kääri tällä seoksella valeltu nilkka puuvillasiteeseen ja anna vaikuttaa kaksi päivää.

Kolmannessa hoidossa levitetään useita tippoja lämmitettyä oliiviöljyä suoraan hoidettavalle alueelle.

  • Hiero hellävaraisesti. Voit toistaa tämän jopa neljä kertaa päivässä.

Nyrjähtäneen nilkan hoito täydentävillä luontaishoidoilla nopeuttaa vamman paranemista. Niiden käyttö on hyvin helppoa ja edullista, mutta silti tehokasta (kunhan niitä käytetään yhdessä lääkärin määräämien hoitojen kanssa, erityisesti jos vamma on vakava).


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.