Logo image
Logo image

Maadoittuminen: mitä hyötyä yhteydestä maahan on?

3 minuuttia
Maadoittuminen on paljain jaloin kävelemistä ulkona ja ihmisyyden alkuperäiseen olomuotoon palaamista. Maadoittumisen säännöllisen harrastamisen uskotaan auttavan edistämään ihmisen hyvinvointia. Lue lisää tästä artikkelista!
Maadoittuminen: mitä hyötyä yhteydestä maahan on?
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Elämässä on harvoja niin yksinkertaisesti suurenmoisia asioita kuin maadoittuminen.

Vain harvat ihmiset voivat kieltää sen, kuinka mukavaa on kävellä paljain jaloin rantahiekassa tai tuntea kastehelmien peittämän nurmikon kutinan jalkapohjissa kesäaamuna. Näillä miellyttävillä kokemuksilla on usein vähäinen tai olematon taloudellinen hinta, mutta niiden hyödyt ovat valtavat.

Maadoittuminen tarkoittaa yhteyttä maahan, eikä se ainoastaan aktivoi jalkapohjien hermopäätteitä, vaan kyseessä on menetelmä, joka voi parantaa sielun.

Mitä maadoittuminen on?

Some figure
Maadoittuminen on menetelmä, jossa lisätään yhteyttä luontoon ihmisen hyvinvoinnin edistämiseksi.

Termi “maadoittuminen” tulee sanasta “maa”, jolla viitataan sekä planeettaamme että maaperään. Sitä pidetään yhteytenä maahan.

Maadoittuminen koostuu kehon tuomisesta yhteyteen maan kanssa sekä siitä virtaavasta energiasta. Jotkut tutkimukset osoittavat, että fyysisen yhteyden pitäminen maahan voi tarjota fyysistä terveyttä sekä mielialaa parantavia etuja. 

Tätä menetelmää käyttävät ihmiset haluavat muistuttaa meitä siitä, että ihmiset pitivät yhteyttä maahan alunperin kävellessään paljain jaloin kaiken aikaa. Maailman nykyaikaistumisen myötä olemme kuitenkin menettäneet tämän yhteyden. Maadoittumista puolustavien ihmisten mukaan nykyaikaistuminen on eristänyt meidät esi-isiltä peritystä yhteydestä kenkien, mattojen ja muiden eristävien materiaalien myötä, jotka pitävät meidät täydellisessä yhteydettömässä tilassa.

Aiheesta tehdyt tutkimukset lisäävät, että maahan uudelleen yhteyden luoneet ihmiset ovat parantaneet huomattavasti fyysisiä toimintojaan. Tutkimuksissa kerrotaan myös mahdollisesta väsymyksen, uupumuksen ja jopa masennuksen vähentymisestä. Maadoittumista harrastavat ihmiset väittävät tuntevansa vähemmän lihasjännitystä sekä enemmän hengellistä rauhallisuutta luontoäidin tarjoamaan terveyteen palaamisen ansiosta.

Kenkien poistaminen ja yhteyden luominen uudelleen maan kanssa mahdollistaa luonnon sähköisten yhteyksien toiminnan kehossa. Tämä uskomus on saanut aikaan trendin, joka saavuttaa yhä enemmän seuraajia terveysmaailmassa.

Idean alullepanija oli terapeutti Clint Ober, joka väitti, että 30 minuutin paljain jaloin kävelemisen jälkeen kehon sähkövaraukset tasapainottuvat, ja se vaikuttaa positiivisesti terveyteen.

Lue myös: Rentoutumismenetelmiä karanteenin aikana

Maadoittumisen tuomat hyödyt

Some figure
Ihmiset uskovat tämän menetelmän tuovan monia etuja, joita ei kuitenkaan ole vielä todistettu tieteellisesti. Maadoittuminen on kuitenkin turvallista, ja se voi parantaa hyvinvointia.

Ihmiset uskovat maadoittumisen tuovan monia etuja, joita ei ole vielä tähän päivään mennessä tutkittu tarpeeksi. Sinun tuleekin siis pitää mielessä, että hyödyt tulevat kaskumaisista todisteista ja tutkimuksista, jotka tarvitsevat tuekseen lisää todisteita. Näkyvimpiä hyötyjä ovat:

 • Tulehduksen vähentyminen: Maadoittumista harrastavat ihmiset sanovat, että yhteys maahan voi vähentää tulehdusta ja joitakin soluvaurioita.
 • Antioksidanttiset hyödyt: He väittävät myös, että maan sähköenergiaan yhteydessä olemisella voi olla antioksidanttinen voima, vaikka tälle väitteelle ei olekaan todisteita.
 • Rentouttavat vaikutukset: Maadoittuminen voi auttaa vähentämään ahdistusta, sillä se edistää hermoston rauhallisuutta ja tasapainoa.
 • Se auttaa tekemään sinut energisemmäksi: Maan alkuperäiseen yhteyteen palaaminen auttaa sinua tuntemaan olosi energisemmäksi ja täynnä elinvoimaa olevaksi.
 • Se auttaa synkronisoimaan kehon päivittäisten ja öisten aikataulujen välillä. Tämä mahdollistaa paremman levon öisin ja hyvänolontunteen päivisin.
 • Se vapauttaa stressiä, koska tunnet ottavasi etäisyyttä hetkeksi päivittäisistä velvollisuuksista ja olet todella maadoittuneena omaan kehoosi.

Lue myös: Mindfulness-harjoituksia ahdistukseen

Miten maadoittumista harrastetaan?

Jos haluat liittyä mukaan tai vain kokeilla tätä trendiä, tulee sinun vain noudattaa näitä hyvin yksinkertaisia askeleita. Ihmisen ja maan välinen yhteys on alkukantainen, eikä se vaadi suurta vaivannäköä:

 • Kävele paljain jaloin aina kun voit. Voit tehdä niin mullassa, nurmikolla, hiekalla, tai missä vain, koska se auttaa aktivoimaan jalkapohjien energiapisteitä.
 • Kosketa vettä. Tämä auttaa energian kanavoimisessa. Sen tekemiseksi suosittelemme muun muassa, että peset kädet säännöllisesti, käyt uimassa ja suihkussa. Maadoittumisen seuraajien keskuudessa vesi toimii myös johteena.
 • Yhdistä sänky maahan. Jotkut ihmiset tekevät sen käyttämällä kangasta, kaapelia ja metallijohtoja sängyn maadoittamiseksi.
 • Näiden menetelmien lisäksi jotkut ihmiset laittavat erityiset aluset jalkojen alle töitä tehdessä.

Maadoittumista harrastavat ihmiset vaalivat sen tuomia oletettuja terveyshyötyjä. Se on menetelmä, joka voi osallistua yleisen hyvinvoinnin luomiseen terveyttä vahingoittamatta, vaikka sen hyötyjen todistamiseen tarvitaan vielä lisää todisteita.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Chevalier, G., & Mori, K. (2007). The effect of earthing on human physiology part 2: Electrodermal measurements. Subtle Energies & Energy Medicine.
 • Chevalier, G., Patel, S., Weiss, L., Chopra, D., & Mills, P. J. (2019). The Effects of Grounding (Earthing) on Bodyworkers’ Pain and Overall Quality of Life: A Randomized Controlled Trial. Explore.
 • Chevalier, G., Sinatra, S. T., Oschman, J. L., Sokal, K., & Sokal, P. (2012). Earthing: Health implications of reconnecting the human body to the Earth’s surface electrons. Journal of Environmental and Public Health. Sokal, K., & Sokal, P. (2011). Earthing the human body influences physiologic processes. Journal of Alternative and Complementary Medicine.
 • Sokal, P., & Sokal, K. (2011). The neuromodulative role of earthing. Medical Hypotheses.

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.