Logo image
Logo image

10 tärkeintä päätöstä elämässä

4 minuuttia
Jokainen joutuu jossain vaiheessa tekemään tärkeitä päätöksiä, jotka ratkaisevat elämän suunnan. Lue alta, mitä on hyvä ottaa huomioon elämän isoimpia päätöksiä tehtäessä.
10 tärkeintä päätöstä elämässä
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Elämässä tulee hetkiä, jolloin joudumme tekemään isoja päätöksiä. Alla kerromme, mitkä ovat 10 tärkeintä päätöstä elämässä ja mitä niiden tekemisessä kannattaa ottaa huomioon.

Useimmat elämän tärkeimmistä päätöksistä koskevat ihmissuhteita, opiskelua, lasten hankkimista ja työtä, sillä nämä aiheet ovat koko loppuelämän kannalta ratkaisevia.

Tästä syystä ne vaativat huolellista ja riittävän pitkää harkintaa. Päätöksenteko aiheuttaa tietysti usein paljon huolta ja ahdistusta.

10 tärkeintä päätöstä elämässä

1. Opiskella vai ei…

Nuoret eivät useinkaan ole varmoja siitä, mitä he elämässä haluavat. Moni heistä seuraa vain vanhempiensa jalanjälkiä.

Päätöstä lähteä opiskelemaan motivoi usein uskomus siitä, että se avaa ovia työmarkkinoilla – ja näin useimmiten onkin. Kaikki menestyneet ihmiset eivät kuitenkaan ole hankkineet korkeakoulututkintoa. Tällaisia henkilöitä ovat esimerkiksi Bill Gates, Steve Jobs ja Mark Zuckerberg.

2. Mitä opiskella?

Nykypäivänä erilaisia opiskelualoja on vaikka millä mitalla, eikä koulutus rajoitu enää vain perinteisiin tai humanistisiin tieteisiin. Tätä tärkeää päätöstä ei voikaan tehdä kevein perustein.

Päätöksenteossa on otettava huomioon kaikki mahdollisuudet lähiympäristön ulkopuolellakin, sillä sen lisäksi, että opiskelemaan voi lähteä toiseen kaupunkiin tai maahan, myös verkossa on monenlaisia koulutusohjelmia.

Yksi uravalintaan vaikuttava tekijä on se, kuinka kauan tutkinnon suorittaminen kestää. Varteenotettavia vaihtoehtoja ovat pidempien opintojen lisäksi keskipitkät tutkinnot ja jopa lyhyet kurssit tietyn ammatin opiskelemiseen.

Some figure
Verkko-opinnot tarjovat laajemmat mahdollisuudet opiskeluun.

3. Opintojen jatkaminen

Jatkatko ylempään korkeakoulututkintoon, kun olet suorittanut kandidaatin tutkinnon tai muun vastaavan tutkinnon?

Käy lukemassa myös: 5 avainta päätösten tekemiseen

4. Toiseen maahan muuttaminen

Jotkut harkitsevat muuttoa toiseen maahan. Tutkimusten mukaan tähän on monia syitä, esimerkiksi työtarjoukset, tunneperäiset syyt, konfliktitilanteet kotimaassa tai vain seikkailunhalu.

Kotimaan jättämisellä voi olla erilaisia seurauksia, sillä se merkitsee ympäristön, kulttuurin ja elämäntyylin vaihtumista. Lisäksi se vie kauemmas läheisistä.

5. Muuttaminen uuteen asuntoon

Tämä on yksi tärkeimpiä päätöksiä elämässä, joskaan ei ehkä yhtä lopullinen kuin muut. Muutto voi johtua töistä, opinnoista, avioerosta tai naimisiinmenosta, itsenäisyyden kaipuusta tai useista syistä yhtä aikaa.

Asuinpaikan vaihtaminen merkitsee uusia naapureita sekä tutun ja melko varmasti myös rakkaan ympäristön jättämistä taakse.

Lue myös: Avioliiton päättäminen: kuinka voit olla varma, että avioliitto on ohi?

6. Sinkkuna vai suhteessa?

Jotkut ihmiset rakastavat yksinoloa, erityisesti suhteen päättymisen jälkeen. He tuumivat, että heidän on parempi niin jatkossakin.

Saattaa kuitenkin tulla hetki, jolloin he päättävät taas koettaa onneaan rakkaudessa. Tämä ei ole kevyin perustein tehtävä päätös – jo pelkkä treffeille meneminen vaatii harkintaa.

Yleensä ihmiset suostuvat treffeille sellaisen henkilön kanssa, josta he pitävät, erityisesti jos hänen kanssaan on mahdollista rakentaa parisuhde.

7. Siirtyminen uuteen vaiheeseen suhteessa

Jonkin aikaa jatkuneen tapailun jälkeen suhteessa aletaan usein harkita siirtymistä uuteen vaiheeseen.

Esiin saattaa nousta myös ajatus yhteenmuutosta, eivätkä kumppanukset ole tästä aina samaa mieltä. Toinen osapuoli ei välttämättä halua ottaa niin suurta askelta kuin mitä yhdessä asuminen merkitsee.

On myös se toinen pulma: aiotteko naimisiin vai vain muuttaa yhteen? Se on joka tapauksessa yksi tärkeimpiä päätöksiä elämässä.

Tästä syystä on hyvä miettiä kaikkea mitä se pitää sisällään, oman rauhan menetyksestä ja toisen elämäntapoihin sopeutumisesta kompromissien tekemiseen yksimielisyyden saavuttamiseksi eri asioissa.

8. Lasten hankkiminen (ja kuinka monen?)

Tämän päätöksen voi ehdottomasti tehdä yksinkin, sillä nykyään on olemassa monia vaihtoehtoja yksinhuoltajille, mutta yleensä se on pariskuntien huolenaihe.

On tärkeää pitää mielessä lasten hankkimisen hyvät ja huonot puolet. Lasten tarpeet menevät nimittäin omiesi edelle.

Toinen harkintaa edellyttävä asia on se, kuinka monta lasta hankitte. Tämänhetkisten arvioiden mukaan syntyvyys on nykyään laskussa länsimaissa.

9. Teetkö töitä työsuhteessa vai oletko oma pomosi?

Tämä pulma nousee esiin usein työsuhteen päättymisen jälkeen, tai sitten voit päättää työllistää itse itsesi esimerkiksi omassa yrityksessä heti siitä hetkestä lähtien, kun joudut aloittamaan elannon hankkimisen.

Työsuhteessa oleminen tarjoaa vakaat tulot, kun taas itsensä työllistäminen merkitsee usein tuosta “varmuudesta” luopumista ja suurempaa riskinottoa. Toisaalta voit tienata paljon.

10. Irtisanoutua vai pysyä työssä

Toisinaan inhoat työtäsi ja haluat irtisanoutua. Tämä on iso päätös, joten pelaa varman päälle.

Some figure
Työstä irtisanoutuminen on iso päätös. Joskus ihmiset vain kyllästyvät, mutta toisinaan irtisanoutuminen on ensimmäinen askel uudella urapolulla.

Vinkkejä tärkeiden päätösten tekemiseen

Yhden vaihtoehdon valitseminen tarkoittaa vääjäämättä toisen hylkäämistä, koska aina ei ole mahdollista valita molempia. Tämä on hyvä pitää mielessä tärkeitä päätöksiä tehtäessä.

Jotkut päätökset koskevat koko loppuelämää, eikä tehtyjä päätöksiä voi muuttaa tai valita enää toista polkua. Pidä siis seuraavat asiat mielessäsi tehdäksesi parempia päätöksiä:

  • Puntaroi kaikki vaihtoehdot kirjoittamalla ylös niiden hyvät ja huonot puolet, ja anna jokaisella oma arvonsa, jotta arvio olisi reilu.
  • Sinun on mietittävä, mikä miellyttää sinua ja mikä taas olisi käytännöllistä. Paras vaihtoehto ei aina ole houkuttelevin.
  • Toisinaan joudut tekemään päätöksen käytettävissä olevien resurssien perusteella.
  • Tärkeitä päätöksiä tehdessäsi sinun on mietittävä niiden seurauksia. Usein pulmia aiheuttaa se, teetkö jotakin nyt vai myöhemmin. Hetkestä nauttiminen on tärkeää, mutta elämä kestää yleensä pidempään kuin yhden päivänä.

Lisää tärkeitä päätöksiä elämässä

Tässä oli 10 tärkeintä päätöstä elämässä, mutta niitä on monia muitakin, kuten lemmikin hankkiminen tai auton ostaminen tai myyminen.

Osa niistä tulee äkillisesti ja voi horjuttaa tasapainoasi. Varmista kuitenkin, että teet oikean päätöksen juridisesta ja eettisestä näkökulmasta, niin kaikki sujuu hyvin.

Sama pätee terveyttä koskeviin tilanteisiinOnko esimerkiksi tupakoinnin lopettaminen oikeasti niin vaikea päätös? Vaikeita päätöksiä ei olekaan, kun kyseessä on oman terveyden vaaliminen ja toimiminen itselleen parhaalla tavalla!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • De Bono E. Cómo enseñar a pensar a tu hijo. Barcelona: Paidós.
  • Fierro I. El escenario demográfico actual. Saber, Ciencia y Libertad. 2018; 13(2): 107 – 113.
  • Pérez Ríos C. Guía para el análisis de problemas y toma de decisiones. Educatio Siglo XXI. 2018; 36(3): 523-526.
  • Sarmiento-Rivera L, Ríos-Flórez J. Bases neurales de la toma de decisiones e implicación de las emociones en el proceso. Rev. Chil. Neuropsicol. 2017; 12(2): 32-37.
  • Velecela P, Garbay J, Valencia B. Finanzas personales: la influencia de la edad en la toma de decisiones financieras. Killkana Sociales. 2017; 1(3): 81-88.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.