Avioliiton päättäminen: kuinka voit olla varma, että avioliitto on ohi?

On vaikeaa ja epärohkaisevaa tajuta, että avioliitto on ohi ja että ongelmiinne ei ole ratkaisua. Harkitset kuitenkin sellaisen suhteen päättämistä, joka oli yhteen aikaan unelmien ja onnen lähde. Toivoit sen kestävän ikuisesti.
Avioliiton päättäminen: kuinka voit olla varma, että avioliitto on ohi?
Bernardo Peña

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi Bernardo Peña.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Avioliiton päättäminen voi olla vaikea päätös. Tämä on hetki, jota yksikään pariskunta ei halua kohdata ja siitä syystä on vaikea olla varma siitä, että se on ohi. On kuitenkin joitakin merkkejä, joita ei pitäisi sivuuttaa parisuhteen päättämispäätöstä tehdessä.

On olemassa monia tapoja ja menetelmiä avioliiton pelastamiseksi. On kuitenkin myös hetkiä, jolloin on paras hyväksyä todellisuus: ette ole oikeita toisillenne. Niin vaikealta kuin se saattaakin kuulostaa, tarkoittaa se sitä, että on aika jatkaa eri polkuja ja siirtyä eteenpäin.

Erotilastojen mukaan noin 50 % pareista, jotka menevät naimisiin ensimmäistä kertaa, päätyvät eroon. Syyt vaihtelevat taloudellisista ongelmista seksuaaliseen yhteenkuulumattomuuteen. Kaikki tämä kuitenkin johtaa samaan surulliseen lopputulokseen: avioeroon.

Mistä tiedät, että avioliitto-ongelmille ei ole ratkaisua?

mököttävä pariskunta

Jokaisessa avioliitossa on ylä- ja alamäkiä. Eroajatus tulee kuitenkin mieleen vain silloin, kun siihen liittyy konflikteja. Kun tietyt muut näkökulmat kuitenkin paranevat, vaikuttavat tällaiset ajatukset täysin sopimattomilta. Toisinaan on vaikea erottaa onko ongelma vakava tai onko siihen ratkaisua.

Kukaan ei syvällä sisimmässään halua olla eroa ehdottava osapuoli. Kukaan ei halua olla vastuussa jostakin niin kivuliaasta. Tällaisella päätöksellä on monia seurauksia, kuten yhdessä hankittujen tavaroiden jakaminen. Pariskunnan tulee myös päättää kuinka he viettävät aikaansa lasten kanssa (jos heillä on lapsia). Heidän tulee myös ennen kaikkea varmistaa, että lapset ovat terveitä, turvassa ja onnellisia.

Jokaisessa suhteessa on huonoja hetkiä, se on täysin normaalia. Mutta kun ne hallitsevat suhdetta, alkaa ajatus avioerosta muodostua.

Jos tämä kuulostaa tutulta, suosittelee avioliittoterapeutti Shellie Warren toimimaan seuraavalla tavalla ennen avioliiton päättämistä:

Keskustele avioliittoneuvojan kanssa

  • Käykää parisuhdeterapiassa.
  • Keskustele kumppanin kanssa parisuhdettanne koskevista tarpeista ja huolista.
  • Viettäkää enemmän aikaa yhdessä ja olkaa enemmän kahdestaan.
  • Tunnista omat virheesi ja yritä muuttaa niitä.

On kuitenkin hetkiä, jolloin merkit ovat selviä. Ne osoittavat, että avioliiton päättäminen on paras vaihtoehto.

Ylitsepääsemättömiä tilanteita

käsi sanoo stop

1. Avioliitto-ongelmiin ei ole ratkaisua, jos siihen liittyy pahoinpitelyä

Oli se sitten fyysistä tai verbaalista, pahoinpitelyä ei pitäisi sietää. Ehkä et tiedä sitä, mutta väkivaltainen käytös ei poistu.

Jos suhteessa on pahoinpitelyä, tulee sinun lähteä suhteesta oman terveyden ja turvallisuuden vuoksi.

2. Myrkylliset parisuhteet

Haitalliset tai myrkylliset parisuhteet ovat toisinaan vaikea tunnistaa. Tämä johtuu siitä, että vahinko on joskus hyvin hienovaraista. Jos siis tunnet kumppanin puolelta halveksuntaa, verbaalista väkivaltaa, empatian puutetta, jatkuvaa kritiikkiä sekä harkinnan puutetta, saatat olla myrkyllisessä parisuhteessa.

3. Rehellisyyden puute

Luottamus on hyvän parisuhteen perusta.

Kun pettämistä tapahtuu, katoaa luottamus. Uskottomuus on merkki vähäisestä kiinnostuksesta terveen parisuhteen rakentamiseen.

Kyllä, voit antaa anteeksi ja päästä yli siitä, kunhan niin ei vain tapahdu enää uudestaan. Jos kokemusta kuitenkin ympäröivät valheet, tulisi sinun pohtia tunnetko voivasi luottaa kumppaniisi tulevaisuudessa.

4. Riippuvuudet

Riippuvuus tulee, jopa rakkauden ja empatian kanssa, ennemmin tai myöhemmin vahingoittamaan suhdettanne. Tämä johtuu siitä, että riippuvuudet ovat usein vahvempia kuin mitkään muut asiat.

Seuraukset ovat mittaamattomat. Hae siis apua terapeutilta, mikäli olet tällaisessa tilanteessa.

Epäselvempiä merkkejä siitä, että avioliitto-ongelmiin ei ole ratkaisua

On sellaisiakin tilanteita, joissa eteenpäin meneminen ei ole yhtä selvää. Tällaisissa tapauksissa saatat tuntea, että avioliiton päättäminen olisi paras ratkaisu, mutta epäilyksesi eivät anna sinun toimia sen suhteen.

Jos näin on, voit tarkastella merkkejä, jotka osoittavat sinulle, että avioliiton pitäisi ehkä tulla päätökseen.

5. Kunnioituksen puute

avioliiton päättäminen voi mennä väittelyksi

Yhteinen kunnioitus on kaikkien parisuhteiden perusta. Parisuhde ei voi muuten kestää pitkään.

Kun toinen menettää kunnioituksen toista osapuolta kohtaan, tulee parisuhteesta todella monimutkainen. Jos toinen tuntee halveksuntaa toista osapuolta kohtaan ja tuntee olevansa hänen alapuolellaan, ei hänen tunteensa tule koskaan muuttumaan.

John Gottman, yksi tunnetuimmista psykologeista, uskoo, että halveksunta on yksi “neljästä ratsastajasta”.

6. Kaipaat entistä sinkkuelämääsi

Jos mietit jatkuvasti, että sinun olisi paras olla yksin tai kuvittelet itsesi toisen ihmisen kanssa tulevaisuudessa, on se merkki siitä, että tilanne ei ole tyydyttävä.

Se voi olla merkki siitä, että sinun pitäisi päättää avioliitto.

7. Jatkuva riitely

Eroavaisuudet ovat tavallisia avioliitoissa. Yhdessä eläminen on loppujen lopuksi todella vaikeaa.

Kun rakkautta on riittävästi, on myös sietokykyä. Jos kaikki keskustelunne päättyvät väittelyyn, on tuo sietokyky poissa. Pariskunnalla saattaa jopa olla tarve purkaa sisäistä kiukkuaan toisiaan kohtaan. Se on tietenkin huono asia parisuhteen kannalta.

8. Jatkuva kritiikki

pariskunta riitelee

Riippuen siitä, keneltä kysyt, voi rakentava kritiikki olla positiivinen asia. Kun se on epärakentavaa, muuttuu se kuitenkin usein eroon johtavaksi ilkeäksi kierteeksi.

Jos et näe mitään hyvää kumppanissasi tai hän ei näe mitään hyvää sinussa, johtuu se siitä, että kritiikki on ottanut vallan parisuhteesta.

Rakentava kritiikki voi olla arvokasta, kunhan vain näet myös positiiviset asiat. Mutta kun kritiikki on ilkeää, tuhoutuvat monet muutkin asiat!

9. Jatkuva syyttely

Virheet on tapana jakaa parisuhteessa. Mutta kun puolisosi syyttää sinua kaikesta (tai sinä häntä), on hän luultavasti todella ärtynyt ja vihainen sinua kohtaan. Tämä on halveksunnan muoto, josta sinun tulisi keskustella avioliittoneuvojan kanssa.

Ehkä voit korjata sen, mutta jos se jatkuu, saattaa se tarkoittaa sitä, että avioliiton päättäminen on edessä.

10. Fyysisen kontaktin puute

Seksuaalinen kanssakäyminen ja fyysinen läheisyys ovat tärkeä osa parisuhdetta. Parisuhde ei oikeastaan ole täydellinen ilman niitä. Jos näiden muiden merkkien lisäksi ei ole mitään muita hellyydenosoituksia, kuten suutelua tai halaamista, saattaa se tarkoittaa sitä, että kiinnostus on kadonnut.

On tärkeää muistaa, että siinä ei ole kyse toisen “käyttämisestä” seksiin. Sinun pitäisi haluta harrastaa seksiä puolisosi kanssa ja hänen sinun kanssasi. Jos näin ei ole, on aika päättää se.

Älä luovuta liian helposti

Varmista, että tutkit tarkoin kaikki mahdolliset polut, mikäli haluat yhä pelastaa suhteesi.

Pidä kuitenkin mielessä, että on tiettyjä asioita, joita sinun ei tulisi suvaita. Avioliittoneuvonta on kuitenkin aina asianmukainen ratkaisu.

Jos ahdinkosi ei kuitenkaan parane ajan kuluessa, on aika tehdä lopullinen päätös.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.