10 syytä halata rakkaitasi joka päivä

Halauksilla on tieteellisesti todistettu voima, ja jos haluat hyötyä halauksesta, tulee sen kestää vähintään 20 sekuntia ja sen täytyy tulla rakastamaltasi ihmiseltä.

 

Halaus määritellään fyysisenä eleenä, jossa ihminen kietoo kätensä toisen ympärille merkkinä sympatiasta tai kiintymyksestä. Viime vuosina halauksia on tutkittu tieteellisesti ja on huomattu, että halauksilla on positiivinen vaikutus sekä fyysiseen että psyykkiseen terveyteen. Saatamme joskus pitää halailua itsestäänselvyytenä, mutta luettuasi tämän artikkelin ymmärrät, miten mahtava voima tällä yksinkertaisella eleellä on.

Hyvä hali kestää 20 sekuntia tai pidempään ja sen tulee tapahtua kahden toisistaan välittävän, läheisen ihmisen välillä, jotka luottavat toisiinsa. Yritä antaa enemmän halauksia läheisillesi joka päivä, vaikka monta kertaa päivässä. Halauksella on terapeuttinen voima, joka lisää kummankin halaukseen osallistuvan hyvinvointia.

Haluatko oppia lisää halauksen merkityksestä ja voimasta? Alta löydät kymmenen vakuuttavaa faktaa halaamisen puolesta – osa niistä saattaa yllättää sinut!

1. Se parantaa mielialaa

Halaus parantaa mielialaa

Rakkaalta ihmiseltä saatu halaus voi muuttaa päivän kokonaan ja poistaa negatiivista energiaa ja negatiivisia tunteita.

Halaus stimuloi oksytosiinin tuotantoa (tunnetaan myös rakkaushormonina) ja lähettää endorfiinit liikkeelle. Tämä lisää mielihyvän tunnetta ja rauhallisuutta.

Antamalla halauksen jaat positiivisia tunteita, jotka auttavat lataamaan akut positiivisella energialla.

2. Se lievittää kipua

Halauksella on parantava voima, ja se lievittää tunnetusti sekä fyysistä että psyykkistä kipua. Halaaminen lisää oksytosiinin määrää kehossa ja saa mielen keskittymään nykyhetkeen, jolloin kipu unohtuu.

3. Lisää turvallisuudentunnetta

Pikkulapset halaavat

Lämmin tunne, joka halauksesta syntyy, lisää tunnetta turvallisuudesta ja vie mennessään yksinäisen olon. Halaus pystyy avaamaan sielun lukkoja, parantaa ihmissuhteita ja ehkäisee käyttäytymisongelmia.

4. Halaus kohottaa itseluottamusta

Tämä on yksi halauksen tärkeimmistä hyödyistä, ja se toimii sekä halin vastaanottajalle että sen antajalle, etenkin silloin kun halauksia saa yli neljä päivässä. Halaaminen vähentää huomattavasti pelon ja ahdistuksen tunteita, ja ehkäisee muiden mielipiteissä roikkumisen tarvetta.

Tämä johtuu positiivisesta energiasta ja hyvän mielen hormoneista, joita halauksesta välittyy. Sama on todettavissa myös lasten kohdalla: lapset halailevat lempipehmolelujaan ja tuntevat olonsa rauhallisemmaksi ja turvallisemmaksi kuin yksin ollessaan.

5. Halaus voi estää sydänkohtauksen

Halaus parantaa parisuhdetta

Päivittäinen annos halauksia suojaa sydäntä, sillä ne auttavat sydäntä kontrolloimaan rytmiä ja verenkiertoa.

Halaus lisää hapen määrää veressä ja samalla sydän toimii normaalisti ja tehokkaasti.

Ihmiset jotka eivät halaa kovinkaan usein tai kokevat vain hyvin vähän fyysistä kosketusta kärsivät muita yleisemmin sydänsairauksista, jotka yhdistyvät korkeampaan sydämen sykkeeseen.

6. Halaus parantaa hermoston toimintaa

Halauksella on rentouttava vaikutus, joka parantaa verenkierron lisäksi myös hermoston toimintaa.

Halauksen antaminen tai vastaanottaminen muutaman kerran päivässä rentouttaa hermoja ja ehkäisee stressiä, ahdistusta ja muita negatiivisia tunteita, jotka voivat hankaloittaa elämää.

7. Halaus vahvistaa puolustusjärjestelmää

Verisuoni

Kun oksytosiinia vapautuu verenkiertoon riittävä määrä, alentaa se riskiä sairastua tulehdustauteihin ja immuunipuolustuksen heikon toiminnan aiheuttamiin sairauksiin.

Vaikutus johtuu siitä, että halaus lisää tauteja vastaan taistelevia aineita kehossa ja elimistön on helpompi torjua taudinaiheuttajien eli virusten ja bakteerien hyökkäykset.

8. Hermosolujen kehitys

Kiintymys joka välittyy halauksesta on tärkeä osa vauvan hermostollista kehitystä ensimmäisten elinvuosien aikana. Lapsi kaipaa kosketusta ja sylissä pitämistä, ja jos lapsi ei saa tarvitsemaansa fyysistä kosketusta se voi aiheuttaa hermosolujen kuolemaa, joka alentaa psyykkistä ja motorista kyvykkyyttä myöhemmällä iällä.

Yhdysvaltalaisen Duken yliopiston tutkijatiimin mukaan vauvat, jotka eivät saaneet tarpeeksi halauksia nuorella iällä kehittivät jopa 20 % pienemmät aivot muihin lapsiin verrattuna.

Suositeltua lukemista: 9 tapaa, jotka edesauttavat pitkää ja tervettä elämää

9. Halaus vahvistaa siteitä

Kehonkieli on tärkeä osa onnellisia ihmissuhteita. Pariskunnat jotka halaavat toisiaan ovat läheisempiä ja side heidän välillään on vahvempi. Fyysinen kosketus on tärkeää etenkin intiimeissä ihmissuhteissa, ja mitä enemmän pariskunta voi välittää toisilleen fyysisesti kiintymystään, sen parempi. Kumpikin osapuoli tuntee olonsa rakastetuksi ja turvatuksi – halaamalla vahvistat ihmissuhteita ja läheisyyttä.

10. Halaus kontrolloi verenpainetta

Halaus kontrolloi verenpainetta

Fyysinen kontakti toiseen ihmiseen alentaa todistetusti verenpainetta. Halaaminen aktivoi ihosta löytyviä reseptoreita, jotka lähettävät signaaleja hermostolle. Halaaminen saa kehon tuntemaan olonsa rennoksi ja suojatuksi, jolloin sydämen syke tasaantuu ja verenpaine pysyy normaalilla tasolla.

Annatko tarpeeksi halauksia päivän aikana? Kokeile halauksen tehoa ja halaa enemmän ystäviäsi, kumppaniasi, lapsiasi ja perheenjäseniäsi. Halaus on täysin ilmainen ele, joka levittää positiivista energiaa ympäristöön.