9 tapaa, jotka edesauttavat pitkää ja tervettä elämää

lokakuu 23, 2015

Elintavoillamme on valtava vaikutus terveyteemme sekä siihen, millä tavalla ikäännymme – sekä henkisesti että fyysisesti. On todistettu tosiasia, että tietyt tavat edesauttavat sitä, että ihminen saa elää toimeliaan ja terveen elämän. Nuo tavat myös lisäävät nuorekkuutta sekä ulkoisesti että sisäisesti. Tässä artikkelissa kerromme siis sellaisista päivittäisistä tavoista, jotka edesauttavat pitkää ikää sekä yleistä hyvinvointia.

Ikääntyminen on jokaiselle tietysti luonnollinen ja väistämätön osa elämää. On kuitenkin monia epäterveellisiä tapoja, jotka voivat nopeuttaa tätä vanhenemisen prosessia, ja niillä voi olla vakaviakin vaikutuksia terveyteen. Ne saattavat saada sinut näyttämään ikäistäsi vanhemmalta sekä vähentää tulevien elinvuosiesi määrää.

Onneksi on olemassa terveellisiä ja helppoja tapoja, joilla voit varmistaa elimistösi pysymisen niin ulkoisesti kuin sisäisestikin nuorekkaana. Näin voit nauttia hyvästä terveydentilasta iästäsi riippumatta. Seuraavaksi kerromme siis muutamista sellaisista tavoista, jotka edesauttavat sitä, että eläisit pitkään ja terveenä.

Syö terveellisesti

Oikeanlainen ruokavalio tarkoittaa sitä, että ihminen syö kohtuudella ja monipuolisesti. Elimistösi tarvitsee hieman kaikkea, ja jokaisella ravinnonlähteellä on omat hyötynsä. Jotkut tuotteet saattavat olla suositeltavampia kuin toiset, mutta paras tapa varmistaa kunnollinen ravinteiden saanti on valita sellainen ruokavalio, jossa on tasapainoisesti kaikkia tärkeitä tekijöitä.

On aina tärkeää syödä runsaasti kuitua sisältäviä ruokia, kuten myös vitamiineja ja mineraaleja sisältäviä tuotteita. Liiallinen syöminen on kuitenkin terveydelle haitallista etenkin silloin, kun syöt rasvaista tai muuten epäterveellistä ruokaa.

Huolehdi hyvästä hygieniasta

käsienpesu2

On yleistietoa, että sellainen päivittäinen hygienia, joka poistaa taudinaiheuttajien tuomat riskit, saattaa vaikuttaa terveyteesi. On siis tärkeää pestä koko keho hyvin, ja jokaisesta sen osasta tulisi huolehtia riittävän perusteellisesti, jotta elimistösi tarpeet otettaisiin huomioon. Esimerkiksi vartalon kaikkein intiimimmät osat tarvitsevat paljon enemmän huolenpitoa kuin monet muut, ja myös esimerkiksi kädet ja suu ovat suurta huomiota vaativia alueita.

Päivittäinen liikunta

On aivan varmaa, että liikunta parantaa fyysisen terveyden lisäksi myös henkistä hyvinvointia. Teknologia on ollut suuressa roolissa siinä, miten ihmisten tapa olla fyysisesti yhteydessä heitä ympäröivään maailmaan on muuttunut. Siksi onkin tärkeää sitoutua kehon kunnosta huolehtimiseen liikkumalla säännöllisesti. Näin edesautat myös sitä, että painosi ei nouse liikaa, ja estät lisäksi sairauksia.

On erittäin helppoa valita sopiva liikuntarutiini, ja se voi tuoda paljon iloakin elämään. Valitse vaikkapa portaat hissin sijasta, mene juoksulenkille, ui, hypi tai tanssi – tähän käy mikä tahansa sellainen fyysinen aktiviteetti, joka sinulle itsellesi sopii.

Onnettomuuksien estäminen

kukat

Usein terveyteen vaikuttavat pienet kotona sattuneet onnettomuudet voitaisiin välttää. Jos tiedät jonkun tilanteen olevan mahdollisesti vaarallinen, yritä välttää sitä, tai pyydä apua rankkaa työtä vaativiin tilanteisiin. Käytä aina pieni hetki arvioidaksesi kotona tai muualla tehtävien töiden mahdollinen haitta terveydellesi.

Vältä alkoholia ja tupakkaa

Monet nuoret yhdistävät alkoholin mielessään hauskanpitoon. Jos ihminen alkaa juoda nuorena, aiheuttaa hän vahinkoa terveydelleen. Se saattaa jopa johtaa pidempikestoisiin seurauksiin, joita ei ole ollenkaan helppo hoitaa. Alkoholi on myrkyllinen aine ihmisen elimistölle, ja se voi aiheuttaa myös riippuvuutta. Tupakka on tunnetusti toinen huono tapa, josta monet ihmiset kärsivät – kaikki tietävät tupakoinnin suuret haitat, ja se saattaa myös johtaa kuolemaan. Vältä siis tupakkaa ja alkoholia, jos haluat edistää terveyttäsi ja hyvinvointiasi!

Mielen kunnosta huolehtiminen

mielen_harjoittaminen

Aivan kuten kehosikin, tarvitsee mielesi harjoitusta, jotta se voisi pysyä terveenä ja kykeneväisenä. Näin pystyt myös taistelemaan mielen ikääntymiseen liittyvää rapistumista vastaan. Tee siis tapa mieltäsi harjoittavista tehtävistä, jotka ovat helppo tapa parantaa ja ylläpitää sen toimintoja. Tähän riittää jo sellaisten ajanvietteiden vaikutus kuin lukeminen, palapelit, kirjoittaminen, keskittymistä vaativat aktiviteetit ja meditaatiorutiinit.

Nauti vapaa-ajastasi

Paras tapa edistää sitä, että voisit tuntea itsesi nuorekkaaksi sekä nauttia terveydestäsi ja hyvästä elämänlaadusta on opetella nauttimaan vapaa-ajasta. Tähän tarvitaan yksinkertaisesti se, että nautit ja rentoudut vapaa-ajallasi. Vietä siis aikaa perheesi tai ystävien kanssa, matkusta, mene konserttiin tai tee jotain uutta ja virkistävää. Se kannattaa, sillä tämä on epäilemättä paras tapa nauttia elämästä täysillä!

Vältä stressiä

stressi

On varmaa, että lukemattomat ihmiset kärsivät stressiin liittyvistä sairauksista. Monen tyyppinen asia voi tuottaa stressiä: koti- tai työasiat, teknologia ja lukemattomat muut sellaiset pienet ja suuret tekijät, joita päivittäinen elämä eteen tuo. Tuloksena voi stressin lisäksi olla ahdistusta, masennusta ja useita muita sellaisia oireita, jotka vaikuttavat ihmiseen sekä fyysisesti että emotionaalisesti.

Juo enemmän vettä!

Vesi on yhtä kuin elämä, ja kuten tiedämme, ihmisen keho muodostuu suurilta osin vedestä. Varmista siis, että juot vähintään kaksi litraa vettä joka päivä, jotta voisit pitää itsesi terveenä. Näin huolehdit kosteustasapainostasi ja pidät ihosi nuorekkaana. Vedellä on suuri joukko hyödyllisiä ominaisuuksia, joista kannattaa todella nauttia joka ikinen päivä!

UUTISIA VERKOSSA