10 polvikipua vähentävää ruokaa

Onko sinulla polvikipua? Jos vastasit myöntävästi, käytä hyödyksesi nämä lääkinnälliset ruoat, joiden avulla voit lievittää kipuasi kätevästi samalla kuin syöt.
10 polvikipua vähentävää ruokaa
Carlos Fabián Avila

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Carlos Fabián Avila.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Polvi on erittäin suurikokoinen nivel, joka koostuu luista, lihaksista, jänteistä, nivelsiteistä ja nesteistä. Useille ihmisille aiheutuu aika ajoittain eri syistä johtuvaa polvikipua. Tänään esittelemme kymmenen keinoa hoitaa polvikipua luonnollisesti!

Jänteet ja lihakset mahdollistavat sen että polvi voi liikkua, ja siten me pystymme koukistamaan jalkojamme. Jos jokin näistä kudoksista tulehtuu, rikkoutuu tai jotenkin muuten vahingoittuu, tuloksena on kipua ja muita polven ongelmia.

Mitä polvikivusta tulisi tietää?

Polviongelmat voivat tulla vastaan missä iässä tahansa. Nämä pulmat eivät siis välttämättä liity suoranaisesti ikääsi tai luiden ja lihasten heikkouteen. Kyseinen epämukavuus voi rajoittaa päivittäisten aktiviteettien sujuvuutta, kuten esimerkiksi liikuntaa, painavien tavaroiden nostoa ja jopa kävelyä.

Tärkein asia polvikivun hoidossa on se, että etsit lääkinnällistä apua niin pian kun epämukavuutta alkaa tuntua, jotta polvesi voidaan tutkia kunnolla sekä hoitaa ajoissa. Näin voit estää vakavammat ongelmat, jotka saattavat vaatia kirurgisia toimenpiteitä.

Vähennä polvikipua näiden ruokavalio ohjeiden avulla

Sen lisäksi että käyt lääkärissä, voit myös kääntyä sellaisten ruokien puoleen, jotka pystyvät vähentämään polvessa tuntuvaa kipua täysin luonnollisella tavalla.

Kokeile siis seuraavia vinkkejä, mikäli haluat lievittää polvikipua!

1. Jätä pois roskaruoka jo tänään, jos haluat eroon polvikivusta

roskaruoka aiheuttaa polvikipua

Roskaruoka on yksi suurimmista polven terveyden vihollisista.

Näissä tuotteissa on nimittäin liikaa rasvaa, kolesterolia ja suolaa, jotka saavat aikaan nivelten tulehtuneisuuden lisääntymistä, mikä käsittää myös polvien nivelet.

Jos sinulla ei kuitenkaan ole aikaa laittaa ruokaa tai mennä kotiin syömään, kannattaa ottaa avuksi sellaiset terveelliset vaihtoehdot kuten smoothiet tai salaatit, joita voit viedä mukanasi mihin menetkin.

Saattaa olla vaikeaa päästä alkuun tämän uuden tottumuksen kanssa, mutta kun sopeudut siihen paremmin, voit huomata kyseisen muutoksen tuoman kohentumisen kehosi terveydessä.

Jos haluat kuitenkin syödä ulkona, hyvä ratkaisu on mennä sellaiseen ravintolaan, jossa tarjottava ravinto on tasapainotettua. Voit löytää kohtuullisen hintaisia ravintoloita, joissa ruoka on kuitenkin herkullista – tällaisia paikkoja löytyy nykyisin lähes mistä tahansa kaupungista.

2. Syö enemmän kananmunia

Kananmunassa on sellaisia ravinteita, jotka ovat välttämättömiä nivelten suojelemiseksi ja polvikivun vähentämiseksi.

Voit lisätä kananmunaa ruokavalioosi hyvin monella tavalla, joten tämä on täydellinen lisä lukemattomiin keittökokeiluihin.

3. Sisällytä ruokavalioosi säännöllisesti kalaa

lohi auttaa lievittämään polvikipua

Voit varmasti huomata kalan tulehtuneisuutta torjuvat vaikutukset kehossasi, mikäli alat syödä sitä kolme kertaa viikossa.

Itse asiassa polven kipu tule huomattavasti vähenemään jo muutamassa viikossa kalansyönnin aloittamisesta, ja erityisesti nivelten tulehtuneisuuden kohdalla tämä pieni muutos auttaa suuresti.

On monia loistavia kalalajeja, joita kannatta nauttia tässä tarkoituksessa, ja löydät helposti myös edullisia ja herkullisia vaihtoehtoja.

4. Syö enemmän heraa

Me suosittelemme, että nauttisit heraa kerran päivässä, mikäli haluat vähentää polvikipua. Tämän tuotteen hyödyt tulevat sen sisältämistä ravinteista, ja etenkin kalsiumista.

Heran ravinteet eivät kuitenkaan ainoastaan vähennä epämukavuutta, vaan ne auttavat lisäksi pitämään yllä luiden terveyttä sekä vähentävät muuta epämukavuutta.

5. Lisää ruokavalioosi kurkumaa

Tämä on mauste, jossa on runsaasti antioksidantteja, ja se torjuu tulehtuneisuutta tehokkaasti. Kurkuma on laajalti tunnettu tuote itäisissä kulttuureissa, ja nykyisin se on myös läntisten maiden ruokalistalla.

Kurkumaa suositellaan erittäin usein niille, jotka haluavat hoitaa terveyttään tehokkaammin, ja sitä voidaan käyttää polvenkin kunnon parantamiseksi seuraavilla tavoilla:

 • osana salaatteja
 • sekoitettuna maitoon
 • kastikkeessa kasviksille
 • mausteena

6. Banaani

Tämä hedelmä sisältää monia ravinteita, joista tärkeitä ovat muun muassa kalium ja magnesium. Nämä mineraalit auttavat parantamaan luiden terveyttä, ja ne saavat vähitellen polvikivun katoamaan.

Ota siis banaani päivässä, jotta voisit poistaa polvikipusi!

7. Tofu

tofu auttaa lievittämään polvikipua

Tofu sisältää runsaasti kalsiumia, joten se auttaa parantamaan luiden terveyttä sekä vähentää polvikipua, kuten myös muissa nivelissä tuntuvaa kipua.

Voit nauttia tofua niin usein kuin haluat, mutta sitä ei kuitenkaan kannata käyttää raakana, sillä se aiheuttaa tällä tavalla nautittuna ruoansulatusongelmia.

8. Pavut

Pavuissa on suuri määrä proteiinia, joka auttaa lievittämään polvikipua tehokkaasti.

Suositellaan, että papuja nautittaisiin useamman kerran viikossa proteiinin saamisen takaamiseksi, jotta nivelsiteitä ja nivelten lihaksia voitaisiin uudistaa.

Jos sinulla on diabetes, muista tarkkailla papujen määrää ravinnossasi, sillä yli 2 dl nauttiminen päivässä saattaa saada glukoositasosi nousemaan.

9. Oliiviöljy

Oliiviöljy auttaa vähentämään polvikipua. Me suosittelemme, että nauttisit sitä päivittäin, sillä oliiviöljy sisältää runsaasti terveellisiä rasvoja, joita keho tarvitse pystyäkseen toimimaan kunnolla.

Jotta voisit käyttää hyväksesi kaikki oliiviöljyn tarjoamat hyödyt, sitä kannattaa nauttia raakana ja siten, että kuumennus ei ole voimakasta, sillä tämä voi olla haitaksi kyseisen öljyn terveysvaikutusten kannalta.

10. Avokadon siemenet

avokado lievittää polvikipua

Useimmat meistä käyttävät avokadon hedelmälihan, mutta jättävät kuitenkin sen siemenen syrjään. Älä seuraavalla kerralla avokadoa käsitellessäsi heitä siementä roskikseen, vaan käytä se vähentääksesi nivelkipuasi!

Tarvittavat ainekset

 • 1 avokadon siemen
 • 1 ruokalusikallinen hunajaa

Toimi näin

 • Raasta avokadon siemen tai murskaa se, kunnes saat aikaiseksi jauheen.
 • Kuumenna hunajaa ja sekoita se jauheeseen, jotta saisit aikaiseksi tahnan.
 • Varmista, että seos on kuumaa, mutta ei kuitenkaan polttavaa. Hiero sitten seosta polviisi, jotta voisit vähentää niissä tuntuvaa kipua.

Kokeile näitä suosituksia, ja jo muutamassa päivässä voit huomata, että polvikipusi lievittyy.

Muista kuitenkin, että on myös tärkeää käydä lääkärintarkastuksessa niin pian kuin vain mahdollista, sillä vaikka epämukavuus katoaisikin, on aina syytä käydä tarkastuttamassa tilanne asiantuntijan luona. Näin voidaan selvittää ne syyt, joiden vuoksi kipua ilmaantui.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Arendt-Nielsen, L., Nie, H., Laursen, M. B., Laursen, B. S., Madeleine, P., Simonsen, O. H., & Graven-Nielsen, T. (2010). Sensitization in patients with painful knee osteoarthritis. Pain. https://doi.org/10.1016/j.pain.2010.04.003
 • Bumbaširevic, M., Lešic, A., & Bumbaširevic, V. (2010). Anterior knee pain. Orthopaedics and Trauma. https://doi.org/10.1016/j.mporth.2009.06.005
 • Dreher, M. L., & Davenport, A. J. (2013). Hass Avocado Composition and Potential Health Effects. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1080/10408398.2011.556759
 • Hewlings, S., & Kalman, D. (2017). Curcumin: A Review of Its’ Effects on Human Health. Foods. https://doi.org/10.3390/foods6100092
 • Rodríguez-Carpena, J. G., Morcuende, D., Andrade, M. J., Kylli, P., & Estevez, M. (2011). Avocado (Persea americana Mill.) phenolics, in vitro antioxidant and antimicrobial activities, and inhibition of lipid and protein oxidation in porcine patties. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf1048832
 • Oliva Chávez, Oscar Humberto, Fragoso Díaz, Socorro,Consumo de comida rápida y obesidad, el poder de la buena alimentación en la salud. RIDE Revista Iberoamericana para la Investigación y el Desarrollo Educativo [Internet]. 2013;4(7):176-199. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=498150315010

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.