Logo image
Logo image

Zumban hyödyt hyvinvoinnille

4 minuuttia
Oletko kuullut jo zumban loistavista vaikutuksista terveyteen? Toisin kuin muut tanssilajit, tämä on täysin joustava liikunnan muoto, ja koska sitä harjoitetaan yksinkin, voit mukauttaa zumban omien kykyjesi pohjalta sopivaksi juuri omaan kehoosi.
Zumban hyödyt hyvinvoinnille
Kirjoittanut Okairy Zuñiga
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Puhumme paljon liikunnan merkityksestä kirjoituksissamme. Itse asiassa se onkin yksi kaikkein tärkeimmistä suosituksista yleisesti ottaen, jotta voisit paremmin pitää yllä terveellistä kehon painoa sekä tehostaa vastustuskykyäsi vakavia sairauksia vastaan. Tänään haluamme ottaa esille zumban hyödyt!

Huolimatta siitä, mikä ikäsi, sukupuolesi tai kuntosi on, zumba on hyvä vaihtoehto mietittäväksi. Kyseessä on nimittäin holistinen liikuntamuoto, joka auttaa sinua saavuttamaan paremman ryhdin, parantaa notkeuttasi, lisää aineenvaihduntaasi sekä tekee sinusta vahvemman ja parempikuntoisen.

Zumban hyödyt

Kuten voit huomata näistä hyödyistä, zumba on laji, joka todella kannattaa. Jatka lukemista ja saat tietää tästä liikunnasta enemmän, ja sitten ilmoittaudu lähimmässä kuntokeskuksessasi ensimmäiselle zumba-tunnille – et tule katumaan! Katsotaanpa siis tarkemmin, mitkä ovat zumban hyödyt:

Zumba on sekä nopea että helppo aloittaa

Some figure

Viimeisen vuosikymmenen aikana zumbasta on tullut todellinen hitti, ja vaikka on monia muitakin vaihtoehtoja liikunnan harrastajille, on erittäin helppoa löytää kuntokeskus, jossa tätä muotoa tarjotaan.

Lisäksi etuna on se, että zumba-tuntien hinta ei ole sen kalliimpi kuin muidenkaan kuntoilutuntien, ja koska et tarvitse mitään erityisiä välineitä tämän lajin aloittamiseksi, et joudu tekemään suurta sijoitusta heti alkuun.

Tarvitset ainoastaan seuraavat välineet:

  • Urheiluvaatteet: Ainoa suositus, jonka annamme vaatteita koskien, on se, että niiden on parempi olla puuvillasta tai jostakin muusta hengittävästä materiaalista valmistettuja. Tulet nimittäin hikoilemaan tunnilla paljon!
  • Jalkineet: Hyvien urheilukenkien löytäminen on yksi avainasioista liikuntarutiinin aloittamisessa. Ota sellaiset kangät, jotka ovat mukavat ja joita olet käyttänyt aiemminkin urheillessa. On hyvin huono idea käyttää uusia kenkiä zumba-tunnilla, sillä saatat näin saada kipeät ja rakkulaiset jalat.
  • Ota mukaasi myös vesipullo.

Tarvitset vain tunnin verran aikaa, tai kenties puolitoista, jotta voit osallistua näille tunneille.

Zumba auttaa polttamaan kaloreita ja rasvaa

Some figure

Zumba on laji, joka yhdistää aerobisen ja anaerobisen harjoittelun, ja nämä ovat ne kaksi perusasiaa, jotka auttavat sinua pitämään kehosi hyvässä kunnossa.

Hallittujen liikkeiden ja nopeiden, kovan intensiteetin sydämeen ja verisuoniin vaikuttavien liikkeiden välillä vaihtelun avulla saat aikaan aineenvaihduntasi nopeutumisen. Tämä laji auttaa sinua polttamaan 300-600 kaloria joka tunti, riippuen omasta nopeudestasi ja siitä työstä, jonka tunnilla teet.

Lue lisää: Mikä on rasvanpolton salaisuus?

Some figure

Se lisää kestävyyttäsi

Sellaisen liikunnan harrastaminen, joka perustuu vain ja ainoastaan jatkuvasti toistuviin liikkeisiin, voi olla haasteellista, ja pysähtyminen kaiken aikaa ei ole kovin hyödyllistä, jos yrität parantaa kestävyyttäsi.

Jatkuva liikunta, jota zumba-tunneilla tehdään, tulee lisäämään kehosi kestävyyttä jo lyhyessä ajassa. Jo muutamassa viikossa voit huomata tämän lajin hyödyt kestävyytesi kannalta.

Se parantaa ryhtiäsi sekä lisää notkeuttasi

Osana zumbaa tulet tekemään sellaisia rutiineja, joita on vain harvoin muun tyyppisissä liikuntavaihtoehdoissa. Lisäksi tulet oppimaan yhdistelmän liikkeitä sambasta, salsasta, merenguesta ja mambosta.

Tämä sekoitus tarkoittaa sitä, että työstät erilaisia lihasryhmiä yhdellä kertaa.

Kun tämä kaikki on käynnissä, nivelesikin tulevat hyötymään, sillä ne mukautuvat epätavallisiin liikkeisiin ja venytyksiin, mikä auttaa vähentämään jännitettä sekä lisää liikkeidesi valikoimaa.

Se antaa sinulle lisää itsevarmuutta

Verrattuina muihin liikuntarutiineihin, zumba tekee enemmän kuin vain auttaa lisäämään varmuuttasi sosiaalisissa tilanteissa. Tämä johtuu siitä, että kun jatkat zumba-tunneille menoa, pystyt merkittävästi parantamaan koordinaatiokykyäsi ja tanssiaskeleitasi!

Lisäksi on niin, että mitä kauemmin harrastat zumbaa, sitä hauskempaa sinulla on muiden tunneille olevien ihmisten kanssa.

Joka kerta kun menet salille, tulet olemaan yhä varmempi omasta kehostasi ja yhä innokkaampi seuraavan tuntisi suhteen.

Tässä ei kuitenkaan ole vielä kaikki, sillä uusi itsevarmuuden tunne tulee olemaan pysyvä, ja koet sosiaalisen elämän helpommaksi.

Se parantaa koordinaatiokykyäsi

Kun ihminen ikääntyy, kyky koordinoida kehoa kunnolla alkaa vähentyä merkittävästi. Ja vaikka henkilö olisikin nuori, voi olla ongelmia koordinaation kanssa.

Saatat ajatella, että zumba ei sovi sinulle siksi, että sinulla on “jalat solmussa”. Jos tämä on tilanteesi, zumba on itse asiassa erittäin hyvä apu, jotta voisit parantaa tasapainoasi ja koordinaatiokykyäsi.

Se vähentää ahdistusta

Some figure

Jos etsit sellaista aktiviteettia, joka auttaa sinua vähentämään ahdistusta, kuntosalille meneminen ei tällöin välttämättä ole se paras vaihtoehto. Monelle ahdistuneelle vieraiden ihmisten ympäröimänä oleminen voi olla entistä ahdistavampaa.

Jos mietit, haluatko treenata sellaisen ihmisen vieressä joka on todella timmissä kunnossa, kuntosali ei tässäkään mielessä ole se rentouttavin paikka. Tämä on asia, josta ei kuitenkaan tarvitse olla huolissaan zumba-tunneilla.

Toisin kuin kuntosalilla, tähän aktiviteettiin on helppo sopeutua, sillä yleisesti ottaen se saa aikaan ystävällisen ja yhteisöllisen ilmapiirin.

Zumba-tunneilla on siis ystävällinen ympäristö, joka auttaa sinua saamaan nostetta mielialaasi ja joka vähentää stressin määrää.

Se on helposti muokattavissa omiin tarpeisiisi

Yksi tämän tyypin liikunnan parhaimmista puolista on se, että voit muokata zumbaa siten, että se sopii juuri omiin henkilökohtaisiin taitoihisi ja tavoitteisiisi.

On tietysti selvää, että jos käyt ryhmätunneilla, ei ole kovin helppoa muokata liikkeitä, mutta jopa tässäkin tilanteessa voit silti noudattaa sellaista rytmiä, joka sopii itsellesi – kysy kuitenkin ohjaajalta ennen kuin valitset oman tahtisi.

Jos haluat treenata zumban tahdissa videota katsoen kotona tai henkilökohtaisen valmentajan kanssa, on helppoa keskittyä johonkin tiettyyn kehosi alueeseen, jota haluat muokata.

Huolimatta monista zumban hyödyistä on tärkeää pitää mielessä, että pelkkä fyysinen harjoittelu ei voi antaa sinulle niitä tuloksia, joita tavoittelet. Jos haluat päästä todella merkittävästi eteenpäin, sinun tulee yhdistää liikunta terveelliseen elämäntyyliin, johon kuuluvat hyvä ruokavalio ja runsas lepo.

Kuulostavatko zumban hyödyt mielenkiintoisilta? Haluaisitko sinäkin kokeilla zumbaa ja sen loistavia terveyshyötyjä? Älä epäröi!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Hausken, K., & Dyrstad, S. M. (2013). Heart Rate, Accelerometer Measurements, Experience and Rating of Perceived Exertion in Zumba, Interval Running, Spinning, and Pyramid Running. Journal of Exercise Physiology.
  • Oja, P., Titze, S., Bauman, A., de Geus, B., Krenn, P., Reger-Nash, B., & Kohlberger, T. (2011). Health benefits of cycling: A systematic review. Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports. https://doi.org/10.1111/j.1600-0838.2011.01299.x

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.