Logo image
Logo image

Yuzu, japanilainen sitrushedelmä täynnä C-vitamiinia

3 minuuttia
Täällä kerromme, mitä yuzu on ja mitkä ovat sen tärkeimmät hyödyt elimistölle, kun sitä nautitaan tasapainoisen ja monipuolisen ruokavalion yhteydessä.
Yuzu, japanilainen sitrushedelmä täynnä C-vitamiinia
Viimeisin päivitys: 21 kesäkuuta, 2023

Yuzu on itä-aasialaista alkuperää oleva sitrushedelmä, joka on vähitellen levinnyt muuallekin maailmaan. Sitä käytetään usein sushin, ramenin ja riisiä sisältävien ruokalajien maustamisessa. Se muistuttaa jonkin verran mandariinia ja on noin golfpallon kokoinen. Sitä pidetään terveydelle hyödyllisenä sen ravintoarvon vuoksi.

Ennen kuin aloitamme, on tärkeää huomata, että hedelmien syömistä yleensäkin suositellaan säännölliseksi osaksi ruokavaliota. Nämä elintarvikkeet sisältävät välttämättömiä vitamiineja, kivennäisaineita ja antioksidantteja, jotka torjuvat tulehduksia ja ehkäisevät aineenvaihdunnan toimintahäiriöitä. Tämä auttaa ehkäisemään patologioita, kuten 2-tyypin diabetesta, joka on yleistymässä ihmisten keskuudessa.

Mikä yuzu tarkalleen ottaen on?

Yuzu on sitrushedelmä, joka saapui Japaniin noin 1 000 vuotta sitten ja on osa sen gastronomiaa. Nykyään sitä viljellään myös Kaliforniassa, ja siitä on tulossa yhä kansainvälisempi. Sitä ei kuitenkaan ole saatavilla tuoreena kaikissa supermarketeissa. Joskus sitä voi löytää pakasteena.

Se erottuu ennen kaikkea C-vitamiinipitoisuutensa ja muiden antioksidanttisten yhdisteidensä ansiosta. Siinä on yksinkertaisia sokereita, eikä se ole kovin energiapitoinen, joten sen voi ongelmitta sisällyttää vähäkaloriseen ruokavalioon. Se on myös kuidun lähde ja se auttaa parantamaan ruoansulatuskanavan terveyttä ja auttaa luomaan kylläisyyden tunnetta.

Lue tämäkin: Sitrusallergia: oireet, hoito ja suositukset

Yuzun terveyshyödyt

Yuzun sisällyttäminen monipuoliseen ja tasapainoiseen ruokavalioon voi tuottaa useita terveyshyötyjä. On tärkeää välttää ravinnepuutoksia. Muuten ihmisen fysiologian toiminnassa ilmenee puutteita, jotka johtavat vuosien mittaan kroonisten ja monimutkaisten patologioiden kehittymiseen.

Some figure
Yuzu on etenkin Japanissa käytetty sitrushedelmä, jonka maku muistuttaa greippiä ja jossa on vivahteita mandariinista.

Se tehostaa immuunitoimintaa

C-vitamiinin on osoitettu tehostavan elimistön immuunitoimintaa. Sen riittävä määrä vähentää tartuntatautien esiintymistä ja parantaa oireiden hallintaa, jos niitä ilmenee. Se voi jopa helpottaa kroonisten sairauksien hoitoa. Joissakin tapauksissa sitä annetaan suonensisäisesti, jotta sairaalassaoloaikaa voitaisiin lyhentää.

Se parantaa ihon terveyttä

C-vitamiini voi myös lisätä kollageenisynteesiä. Tämä käy ilmi International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta.

Se on ihmiskehon runsain proteiini. Se on osa lähes kaikkia kudoksia ja antaa niille kimmoisuutta ja supistuvuutta. 30 ikävuoden jälkeen sen endogeeninen tuotanto alkaa vähenemään, joten on keskeistä sisällyttää ruokavalioon elementtejä, jotka tehostavat kollageenisynteesiä.

Se auttaa painonpudotuksessa

Pelkästään sisällyttämällä yuzua ruokavalioon eivät kilot karise, mutta se voi auttaa rakentamaan vähäkalorista ruokavaliota ja helpottamaan sen noudattamista. Tämä johtuu hedelmän kuitupitoisuudesta. Nutrition Reviews -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan kuitu on välttämätön kylläisyyden kannalta.

Some figure
Muiden sitrushedelmien tavoin yuzulla on merkittävä C-vitamiinipitoisuus.

Lisäksi kuitu on avainasemassa hyvän suolistoterveyden ylläpitämisessä. Se mahdollistaa suolistossa asuvien bakteerien kasvun, mikä varmistaa, että mikrobisto toimii hyvin. Nämä mikro-organismit yhdessä parantavat ravintoaineiden imeytymistä ja vähentävät riskiä sairastua tulehduspatologioihin.

Miten yuzua nautitaan?

Yuzu voidaan sisällyttää ruokavalioon useilla eri tavoilla, sillä se on todella monipuolinen elintarvike. Sitä voidaan syödä sellaisenaan tai sisällyttää makeisiin ja suolaisiin resepteihin. Usein siitä puristetaan mehua, ja myös sen kuorta käytetään. Siitä voidaan jopa valmistaa cocktaileja ja erilaisia juomia. On kuitenkin syytä huomauttaa, että sen maku on hieman karvas.

Lue lisää: 6 nerokasta sitrushedelmien kuorien käyttötapaa

Yuzu, terveydelle hyödyllinen hedelmä

Kuten huomaat, yuzu on hedelmä, jolla on useita terveyshyötyjä, vaikka se ei olekaan tällä hetkellä kovin yleinen länsimaisessa keittiössä. Se tarjoaa huomattavan annoksen C-vitamiinia, joka on keskeinen ravintoaine immuunijärjestelmän toiminnan ja kollageenisynteesin edistämisessä. Se auttaa myös maksimoimaan raudan imeytymisen suolistosta ja ehkäisemään näin anemian kehittymistä.

Lopuksi on muistettava, että hedelmien nauttimisessa on parasta huolehtia monipuolisuudesta. Näin varmistetaan optimaalinen ravintoaineiden ja antioksidanttikykyisten fytokemikaalien saanti. Raakoja hedelmiä on aina suosittava mehujen sijaan. Näin kaikki kuitu saadaan hyödynnettyä ja fruktoosin vaikutus verensokeritasoihin vähenee. Muussa tapauksessa aineenvaihduntaterveys voi kärsiä keskipitkällä aikavälillä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Carr, A. C., & Maggini, S. (2017). Vitamin C and Immune Function. Nutrients9(11), 1211. https://doi.org/10.3390/nu9111211
  • Lis, D. M., & Baar, K. (2019). Effects of Different Vitamin C-Enriched Collagen Derivatives on Collagen Synthesis. International journal of sport nutrition and exercise metabolism29(5), 526–531. https://doi.org/10.1123/ijsnem.2018-0385
  • Rebello, C. J., O’Neil, C. E., & Greenway, F. L. (2016). Dietary fiber and satiety: the effects of oats on satiety. Nutrition reviews74(2), 131–147. https://doi.org/10.1093/nutrit/nuv063

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.