Logo image
Logo image

Yleisiä virheitä kangasmaskien käytössä

4 minuuttia
Ihmisiä on suositeltu käyttämään kankaisia kasvomaskeja yhtenä koronavirustartuntojen ehkäisytoimenpiteenä julkisilla paikoilla liikuttaessa. Monien kohdalla niiden käytössä on kuitenkin huomattu virheitä, ja lisäksi niistä on levinnyt virheellisiä uskomuksia. Tässä artikkelissa käymme läpi kangasmaskien käyttövirheet ja virheelliset uskomukset.
Yleisiä virheitä kangasmaskien käytössä
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Useat terveysjärjestöt ja organisaatiot, kuten Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) sekä Maailman terveysjärjestö (WHO), ovat varoittaneet, että monilla ihmisillä ilmenee virheitä kangasmaskien käytössä. Vaikka kangasmaski näyttää ehkäisevän COVID-19 -virustartuntojen leviämistä, jos sitä käyttää väärin, se voi heikentää suojaa tai jopa lisätä koronaviruksen tartuntariskiä.

Viime aikoina monissa maissa ja kaupungeissa on alettu suosittelemaan hengityssuojainten tai kangasmaskien käyttöä julkisilla paikoilla liikuttaessa, kuten ruokakaupassa käydessä tai julkisia kulkuvälineitä käytettäessä. Vaikka kankaiset maskit eivät olekaan yhtä tehokkaita kuin kirurgiset suu-nenäsuojukset, ne voivat auttaa tartuntojen leviämistä etenkin niissä tapauksissa, joissa oireeton henkilö ei tiedä kantavansa virusta.

Kuten mm. edellä mainitut järjestöt kommentoivat, on ehdottoman tärkeää osata käyttää niitä oikein ja ennen kaikkea välttää sellaisia tavallisia virheitä, jotka voivat heikentää niiden tehokkuutta tai jopa lisätä tartuntavaaraa. Mitä nuo virheet ovat? Alla kerromme niistä sekä maskeihin liittyvistä virheellisistä uskomuksista.

Yleisiä virheitä kangasmaskien käytössä

Kangasmaskit voidaan tehdä erilaisista materiaaleista, ja monet tekevät niitä kotona esimerkiksi vanhoista puuvillapaidoista. Puuvilla onkin materiaalina suositeltavin, sillä se on hellä iholle ja mukautuu yleensä hyvin kasvojen piirteisiin. Mutta oli kangasmaski tehty mistä materiaalista tahansa, on tärkeää että sitä osaa käyttää oikein ja oikeissa tilanteissa.

1. Oletetaan, että ne soveltuvat kaikille

Yksi yleinen virheellinen uskomus kangasmaskien käytössä on se, että niiden kuvitellaan soveltuvan kaikille ilman poikkeuksia. Yhdessä viimeaikaisessa julkaisussaan Yhdysvaltain tautikeskus CDC varoittaa, että joidenkin ihmisten kohdalla näitä kankaisia kasvomaskeja tulee ehdottomasti välttää. Sellaisia tapauksia ovat:

  • Alle 2-vuotiaat lapset.
  • Ihmiset, joilla on hengitysvaikeuksia.
  • Tajuttomana olevat potilaat.
  • Vammaiset ihmiset tai muut, jotka eivät jostain syystä voi poistaa maskia ilman apua.
Some figure
Joissakin tapauksissa, kuten alle 2-vuotiailla lapsilla ja hengitysvaikeuksista kärsivillä ihmisillä, kangasmaskeja on paras välttää.

2. Uskotaan, että ne tarjoavat lääketieteellistä suojaa

Vaikka tutkimustulokset eivät ole yhtenäisiä ja aiheesta väitellään edelleen puoleen ja toiseen, tutkijoiden ja terveysjärjestöjen yleinen mielipide on että kangasmaskin käyttö voi auttaa vähentämään COVID-19 -viruksen leviämistä. Tämä pätee etenkin julkisilla paikoilla, silloin kun maskeja käyttävät oireettomat, tietämättään virustartunnan saaneet henkilöt.

Tästä huolimatta Yhdysvaltain tautikeskus CDC, Maailman terveysjärjestö ja muut terveysviranomaiset korostavat, että kangasmaskien käyttö ei yksin ole riittävä toimenpide tartunnan välttämiseksi. Lisäksi meidän tulee olla tietoisia siitä, että kangasmaski ei missään nimessä tarjoa yhtä tehokasta suojaa kuin kirurginen suu-nenäsuojus tai N95-hengityssuojain, jotka on tällä hetkellä varattu terveydenhuoltoalan henkilöstön käyttöön.

Lue tämäkin: Terveydenhuollon työntekijöiden suojaaminen pandemian aikana on tärkeää

3. Käsienpesua vähennetään ja sosiaalista etäisyyttä pienennetään

Juurikin siksi, että kangasmaskit eivät yksin ole riittävä keino tartuntojen välttämiseksi, on tarpeen jatkaa muita varotoimenpiteitä, kuten toistuvaa käsienpesua ja riittävää sosiaalista etäisyyttä, yhtä säntillisesti kuin ilman kangasmaskin käyttöönottoakin. On virhe ajatella, että kankainen kasvomaski pelkästään antaisi riittävän suojan tartunnalta.

Käsien perusteellinen ja ahkera peseminen on edelleen yksi tärkeimmistä tartuntoja ehkäisevistä toimenpiteistä. Toinen on riittävä fyysinen etäisyys muihin ihmisiin. Eli silloin, kun liikumme kotimme ulkopuolella, esimerkiksi ruokakaupassa, apteekissa tai lenkkipolulla, meidän tulee pitää vähintään 2 metrin turvaväli muihin kaikkina aikoina.

4. Peitetään vain suu

Tämä on varmasti yksi yleisimpiä virheitä kangasmaskien käytössä. Monet ihmiset, ehkä mukavuudenhalusta tai siksi että heidän on helpompi hengittää niin, peittävät maskilla vain suunsa mutta nenä on paljaana. Kangasmaski on tehoton näin käytettynä!

Jos aivastamme tai yskimme, pisaroita lentää sekä suustamme että nenästämme. Näin ollen on ehdottoman tärkeää, että sekä suu että nenä ovat peitettyinä. Koronavirus leviää nimenomaan pisaratartuntana.

Some figure
Sekä kankaisten kasvomaskien että kirurgisten suu-nenäsuojusten tulee peittää nenä ja suu. Muuten ne eivät toimi.

5. Kangasmaskia ei pestä jokaisen käytön jälkeen

Kangasmaskeja ei tarvitse heittää roskiin yhden käyttökerran jälkeen samoin kuin kertakäyttöisiä kirurgisia suojaimia, mutta ne täytyy kylläkin pestä hyvin jokaisen käyttökerran jälkeen. Vaikka maski näyttäisikin päällepäin puhtaalta, on virhe käyttää sitä useita kertoja peräkkäin pesemättä sitä joka välissä.

Yhdysvaltain tautikeskus CDC toteaa, että tavallinen pesu pesukoneessa kuumassa vedessä riittää, ja kuivuttuaan kangasmaski on taas valmis käytettäväksi. Se voidaan pestä myös käsin saippualla ja vedellä käyttämällä niin kuumaa vettä kuin kädet vain kestävät. Paras asia kankaisissa kasvomaskeissa on se, että pesu ei saa niitä menettämään muotoaan, joten ne säilyvät käyttökelpoisina pitkään.

Sinua saattaa kiinnostaa tämäkin: Koronaviruksen toteaminen: mikä on PCR-testi?

6. Käsiä ei pestä ennen kangasmaskin käyttöä ja heti käytön jälkeen

Olemme korostaneet jo moneen otteeseen miten tärkeä toimenpide huolellinen ja tiheä käsienpesu on tartuntojen torjumisessa. Kädet on pestävä perusteellisesti myös ennen kangasmaskin asettamista kasvoille sekä heti sen jälkeen kun se on poistettu. Muista, että virus säilyy kankaassakin jonkin aikaa, joten hyvä hygienia on välttämätöntä.

Kun kangasmaski ei ole käytössä, sitä on ihanteellisinta säilyttää pesun jälkeen puhtaassa, mieluiten uudelleen suljettavassa pussissa, tai puhtaassa, hengittävässä astiassa.

Virheitä kangasmaskien käytössä: ole tarkkana

Virheet kangasmaskeja käytettäessä vähentävät niiden tehokkuutta ehkäisevänä toimenpiteenä COVID-19 -tartuntoja vastaan. Siksi, jos huomaamme nyt että olemme itsekin tehneet joitain näistä virheistä, korjataan tilanne ja pidetään parempaa huolta sekä itsestämme että muista. Emme voi myöskään sivuuttaa muita ehkäisytoimenpiteitä, kuten tiheää ja perusteellista käsienpesua, riittävän sosiaalisen etäisyyden ylläpitämistä ja kotona pysymistä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Centers for Disease Control and Prevention. (2020). Use of Cloth Face Coverings to Help Slow the Spread of COVID-19 | CDC. Available in https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prevent-getting-sick/diy-cloth-face-coverings.html
  • BBC News Mundo. (6 de abril de 2020). Mascarillas de tela: cómo se hacen y cuáles son los errores al usarlas. BBC. Recuperado de https://www.bbc.com/mundo/noticias-52192632

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.