Logo image
Logo image

Miten kankainen kasvomaski tehdään kotona?

5 minuuttia
Kun kaupalliset kasvomaskit ja hengistyssuojaimet ovat päässeet loppumaan markkinoilta ympäri maailman, terveysviranomaiset ovat kehottaneet ihmisiä valmistamaan maskeja itse. Tietyissä tilanteissa ja oikein käytettyinä ne voivat olla oiva tapa ehkäistä koronavirustartuntoja. Haluatko oppia tekemään kasvomaskin itse kotona? Alta löydät erilaisia ohjeita!
Miten kankainen kasvomaski tehdään kotona?
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Kangasmaskien ja -hengityssuojainten käyttö ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä COVID-19 -virustartuntojen vähentämiseksi on edelleen kiistanalainen puheenaihe. Kaikesta huolimatta suositukset niiden käyttämiseen ovat viime aikoina lisääntyneet, ja niitä suositellaan käytettävän etenkin julkisilla paikoilla joissa turvaväliä ei aina pystytä noudattamaan, kuten ruokakaupoissa, apteekeissa ja julkisissa kulkuvälineissä.

Ja vaikka onkin selvää, että kankainen kasvomaski ei yksinään pysty estämään tartunnan saamista, se on kuitenkin yksi este viruksen tiellä, etenkin sellaisissa tapauksissa, joissa ihmisellä ei ole virustartunnan oireita mutta voikin tietämättään olla sen kantaja ja vaarantaa muut ihmiset.

Hengityssuojaimia suositellaan siis käyttämään julkisilla paikoilla, mutta koska niitä ei apteekeissa ja kaupoissa ole tällä hetkellä saatavilla, kasvomaski voidaan tehdä vaikka kotona kankaasta. Monet tahot ovatkin jakaneet maskinteko-ohjeita netissä, ja tässä artikkelissa mekin jaamme kolme helppoa ohjetta. Aletaan hommiin!

Näin kankainen kasvomaski tehdään kotona: 3 ohjetta

Ennen kuin ryhdymme tekemään kasvomaskia, haluamme muistuttaa eräästä tärkeästä asiasta niihin liittyen. Sekä eri maiden taudintorjuntakeskukset, Maailman terveysjärjestö että muut terveysviranomaiset ovat huomauttaneet, että kotona tehdyt kasvomaskit auttavat kyllä hidastamaan ja ehkäisemään viruksen leviämistä, mutta on tärkeää muistaa että ne eivät tarjoa samaa suojaustasoa kuin kirurgiset hengityssuojaimet tai N95-suojaimet.

Kyseiset tahot huomauttavat myös siitä, että koska jälkimmäiset vaihtoehdot ovat välttämättömiä tarvikkeita terveydenhuoltoalalla työskenteleville, meidän tulisikin jättää ne heidän käyttöönsä. Kangasmaskit ovat kuitenkin hyvä vaihtoehto meille “siviileille” silloin, kun meidän on poistuttava kotoa tekemään välttämättömiä ruokaostoksia tai käytävä vaikkapa pankissa.

Toisaalta meitä muistutetaan myös siitä, että kangasmaskit eivät sovellu alle 2-vuotiaille lapsille, eivät potilaille joilla on hengitysvaikeuksia tai jotka ovat tajuttomana, eivätkä myöskään vammaisille, jotka eivät kykene poistamaan suojainta ilman apua.

Pidäthän siis yllä antamamme ohjeet mielessä! Ja seuraavaksi esittelemme ohjeet.

Tämäkin saattaa kiinnostaa sinua: Sosiaalinen eristäytyminen: mitä siitä tulee tietää?

1. Ommeltu kankainen kasvomaski

Yksi parhaimmista materiaaleista kankaisten maskien valmistukseen on puuvilla. Espanjan kansanterveyden ja terveydenhuollon hallintoyhdistyksen (SESPAS) tiedottaja Andrea Burón selitti espanjalaiselle El País -sanomalehdelle, että vaikka tieteellisiä tutkimuksia ei ainakaan vielä ole materiaalista tehty, puuvilla voi olla ihanteellisin materiaali.

Syynä tähän on se, että ensinnäkin puuvilla muotoutuu hyvin kasvojen piirteisiin, mikä ehkäisee suojan heikentymistä sillä maskin ja ihon väliin ei jää rakoa vaan maski pysyy tiiviisti kasvoilla. Toisaalta puuvilla ei materiaalina ärsytä ihoa, niin kuin monet muut, synteettiset materiaalit voivat tehdä.

Some figure
Maskin valmistamiseen suositellaan puuvillakangasta, koska se ei aiheuta ärsytystä kasvojen herkällä iholla. Lisäksi se mukautuu kasvojen muotoihin.

Tarvikkeet

 • 2 suorakaiteen muotoista puuvillakankaan palaa puuvillasta, mitat 25 cm x 15 cm
 • 2 joustavaa nauhaa; ne voivat olla vaikka kuminauhan pätkiä, hiuslenkkejä tai kumilenkkejä
 • Sakset
 • Neula ja lankaa
 • Ompelukone

Ohjeet

 • Aloita leikkaamalla kankaasta kaksi suorakulmion muotoista palaa yllä mainituissa mitoissa. On tärkeää käyttää paksua puuvillaa, koska jos kangas on ohutta tai se on pahasti kulunut, kankaan suojakyky on heikompi.
 • Seuraavaksi tehdään päärmeet: ota kankaan pidemmiltä sivuilta noin puoli senttimetriä, ja kankaan lyhyiltä sivuilta 1,25 senttimetriä.
 • Ompele päärmeet ompelukoneella (käsinkin voi ommella, jos sinulla ei ole konetta). Ennen kuin ompelet ne kiinni, pujota kuminauha, hiuslenkit tms. nauhat kankaan lyhyille sivuille niin, että nauha tai lenkki jää päärmeen sisään. (Nämä lenkit on tarkoitus sujauttaa korvien taa kun maski on valmis, eli ne pitävät maskin paikoillaan.)
 • Jos käytät kuminauhan pätkää, tee päätyihin solmu niin että nauhasta tulee lenkki, ja varmista että solmu jää päärmeen sisään. Tarkista, että nauhojen pituus on sopiva.
 • Suhauta ompelukoneella vielä kuminauhan ja päärmeen päältä niin, että kuminauha jää päärmeen sisään paikoilleen eikä pääse liukumaan edes-takas.

2. Kankainen kasvomaski vanhasta paidasta ilman ompelemista

Jos sinulla ei ole kotona lankaa ja neulaa, tai ompeleminen ei ole sinun juttusi, voit tehdä kasvomaskin helposti vanhasta paidasta (varmista kuitenkin, että paita ei ole kulunut ihan ohueksi, ja että materiaali on edelleen jämäkkää).

Some figure
Vanhasta paidastakin voidaan tehdä kotona kasvomaski. Paidan on kuitenkin oltava vielä hyvässä kunnossa.

Tarvikkeet

 • Vanha paita
 • Sakset

Ohjeet

 • Ensin leikataan paidan alaosa pois noin 20 cm korkeudelta alareunasta mitattuna.
 • Laita irti leikattu paidan helma litteäksi pöydälle ja leikkaa jommasta kummasta päästä suorakulmion muotoinen aukko mitoiltaan noin 20 cm x 15 cm (leveys x korkeus).
 • Ylhäälle ja alhaalle jäävät nauhat napsaistaan puolesta välistä poikki.
 • Aseta maski kasvoille ja solmi nauhat kiinni, toinen takaraivolta ja toinen niskasta.

Lue myös tämä: Todellinen vaara: koronaviruksen tarttuvuus

3. Kasvomaski kahvisuodattimesta ja paperinenäliinasta

Kolmas ja viimeinen esittelemämme vaihtoehto kotona valmistettavaksi kasvomaskiksi on kertakäyttöinen ja erittäin helppo tehdä. Sen tekemiseen voidaan käyttää paperinenäliinaa tai vaihtoehtoisesti vaikka talouspaperia.

Some figure
Jos sinulla ei ole minkäänlaista kangasta käytettävissäsi, voit tehdä kertakäyttöisen maskin helposti kahvinsuodattimesta ja paperinenäliinasta. Koska tämä vaihtoehto on kertakäyttöinen, tee niitä samalla isompi satsi.

Tarvikkeet

 • 1 kahvisuodatin
 • Paperinenäliina (tai talouspaperi tai vastaava)
 • 2 kuminauhaa
 • Sakset

Ohjeet

 • Leikkaa ensin kahvisuodatin auki.
 • Taita sitten nenäliina kahtia ja aseta kahvisuodatin keskelle taitettua nenäliinaa.
 • Taita nenäliinan ja suodattimen yläosa alaspäin ja alaosa ylöspäin, jos se on vielä liian iso kasvoille.
 • Laita kuminauha maskin kumpaankin päähän, ja taita päädyt sitten sisäänpäin niin, että kuminauhat jäävät taitokseen.
 • Laita maskin päädyt lomittain.
 • Lopuksi tarkista, että maski sopii hyvin kasvoillesi. Voit säätää maskia pienemmäksi tai suuremmaksi siirtämällä kuminauhoja lähemmäs toisiaan tai pidemmälle toisistaan.
 • Muista, että tämä vaihtoehto on kertakäyttöinen, eli heitä se heti käytön jälkeen roskikseen ja pese kädet huolellisesti.

Vinkki: Tämän kasvomaskin voi tehdä myös käyttäen kahvisuodatinta ja kankaista nenäliinaa tai neliön muotoista puuvillahuivia, jolloin käytön jälkeen suodatin ja kuminauhat heitetään roskikseen mutta nenäliina pestään riittävän kuumassa vedessä ja sitten sen voi käyttää uudelleen.

Älä unohda näitä ohjeita

Kuten jo mainitsimme, kankainen kasvomaski ei yksinään tarjoa täydellistä suojaa koronavirusta (COVID-19) vastaan. Se on kuitenkin hyvä hätävaihtoehto silloin, kun tarjolla ei ole kaupallisia, tehokkaita hengistyssuojaimia. Muista vain pestä se riittävän kuumassa vedessä jokaisen käytön jälkeen.

Muista myös, että kun otat maskin pois kasvoiltasi, ota se varoen ja heitä heti pesukoneeseen. Älä koske sormillasi kasvojasi äläkä mitään muutakaan ennen kuin olet pessyt kädet huolellisesti, vähintään 20 sekunnin ajan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Centers for Disease Control and Prevention. (2020). Use of Cloth Face Coverings to Help Slow the Spread of COVID-19 | CDC. Available in https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/prevent-getting-sick/diy-cloth-face-coverings.html
 • Servick, K. (2020). Would everyone wearing face masks help us slow the pandemic? Science. https://doi.org/10.1126/science.abb9371
 • Zafra, M., Rodriguez, B. P. (6 de abril de 2020). Instrucciones para fabricar una mascarilla en casa. El País. Recuperado de https://elpais.com/sociedad/2020/04/04/actualidad/1586014718_239379.html
 • Masa, A. (7 de abril de 2020). Cuál es el mejor material para hacer una mascarilla en casa. El País. Recuperado de https://elpais.com/elpais/2020/04/07/buenavida/1586210882_668867.html
 • BBC News Mundo. (6 de abril de 2020). Mascarillas de tela: cómo se hacen y cuáles son los errores al usarlas. BBC. Recuperado de https://www.bbc.com/mundo/noticias-52192632

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.