Sosiaalinen eristäytyminen: mitä siitä tulee tietää?

Sosiaalinen eristäytyminen ei perustu ainoastaan turvallisen välimatkan pitämiseen ihmisten välillä; siihen liittyy myös muita toimenpiteitä, kuten viihdepaikkojen sulkeminen.
Sosiaalinen eristäytyminen: mitä siitä tulee tietää?

Viimeisin päivitys: 21 toukokuuta, 2020

Käymme parhaillaan läpi hyvin monimutkaista koronaviruksen aiheuttamaa maailmanlaajuista tilannetta. Tämän takia useimmat valtiot ovat ottaneet käyttöön kotikaranteenin sekä ehkäiseviä toimenpiteitä, kuten sosiaalinen eristäytyminen.

Monien ihmisten pitää pysyä kotona karanteeniaikana ja sen tarkoituksena on pysäyttää viruksen leviäminen. Vuoden 2019 joulukuussa syntynyt uusi koronavirus on äärimmäisen tarttuva.

Sosiaalinen eristäytyminen ei kuitenkaan ole tälle virukselle ainutlaatuista. Sitä voidaan käyttää estämään myös muita tarttuvia tauteja leviämästä ihmisestä toiseen. Tässä artikkelissa kerromme, mitä sosiaalinen eristäytyminen oikein on.

Mitä sosiaalinen eristäytyminen tarkoittaa?

Koska koronaviruksen leviäminen on edennyt, on melkein jokainen valtio pyytänyt kansalaisiaan vähentämään tai keskeyttämään kokonaan läheisessä kontaktissa muiden ihmisten kanssa olemisen. Tämä on sosiaalisen eristäytymisen perusta.

Toisin sanoen, sosiaalinen eristäytyminen tarkoittaa tilan luomista ihmisten välille. Turvallisen etäisyyden ylläpitäminen sekä kontaktin rajoittaminen vähentää tartunnan saavien ihmisten lukumäärää. 

Koronaviruksen suhteen tiedämme, että se leviää hengitysteiden eritepisaroiden välityksellä. Näitä pisaroita erittyy silloin, kun tartunnan saanut ihminen yskii, aivastaa tai jopa puhuu. Jos hänen lähellään on siis toinen ihminen, saa tämä häneltä tartunnan. Pandemian alussa asiantuntijat suosittelivat ihmisiä pysymään 1-2 metrin etäisyydellä muista. Teoriassa tämä on suositeltu etäisyys, jotta eritepisarat eivät ulottuisi muihin ihmisiin.

Naisen sosiaalinen eristäytyminen sujuu ikkunasta ulos katsomalla.
Sosiaalisen eristäytymisen tavoitteena on vähentää tartunnan saaneiden ihmisten lukumäärää, jotta terveyslaitokset pystyisivät reagoimaan siihen tehokkaammin.

Kuinka sosiaalinen eristäytyminen aloitetaan?

Olemme jo kertoneet suositellusta turvavälistä muihin ihmisiin. Sosiaaliseen eristäytymiseen kuuluu kuitenkin tämän lisäksi monia muitakin toimenpiteitä. On tärkeää välttää suuria kokoontumisia. 

Ensimmäiseksi tehtävä asia onkin yleensä viihdepaikkojen, kuten ravintoloiden, stadioneiden ja teattereiden sulkeminen. Koulut, yliopistot ja muut oppilaitokset ovat myös sulkeneet ovensa.

Jotta sosiaalinen eristäytyminen toimisi, tulee ihmisten välinen kontakti rajoittaa välttämättömiin tarpeisiin. Tästä syystä useimmat yritykset on suljettu ja ihmiset jatkavat töiden tekemistä etänä, mikäli se vain on mahdollista.

Toisena perustoimenpiteenä on välttää julkisten kulkuneuvojen käyttämistä tai auton jakamista muiden ihmisten kanssa. Maiden hallitukset suosittelevat myös, että ihmiset menevät kauppaan vain silloin, kun se on todella tarpeen.

Sosiaalisen eristäytymisen tavoitteena on, että tartunnan saanut ihminen ei ole kontaktissa muiden ihmisten kanssa. Kyseessä on elintärkeä toimenpide, varsinkin koronaviruksen kaltaisten tartuntojen kohdalla, joissa monet ihmisistä voivat sairastaa COVID-19 -tartunnan oireettomana.

Mitä muita toimenpiteitä voidaan ottaa käyttöön viruksen leviämisen ehkäisemiseksi?

Sosiaalinen eristäytyminen ja käsienpesu auttavat ehkäisemään tartuntaa.
Sosiaalisen eristäytymisen tiukkojen sääntöjen lisäksi on tärkeää ottaa käyttöön myös muita ehkäiseviä toimenpiteitä, kuten kunnollinen käsienpesu.

Sosiaalisen eristäytymisen lisäksi on myös muita ehkäiseviä toimenpiteitä, jotka auttavat vähentämään koronaviruksen leviämistä. Ennen kaikkea on tärkeää pestä kädet oikealla tavalla.

Saippua ja vesi riittävät, mutta voit myös käyttää desinfiointiainetta. Sinun tulee myös välttää kasvojen koskettamista käsillä. Kun aivastat tai yskit, peitä suu tai nenä nenäliinalla.

Kaikista varoittavista oireista (kuten yskä tai kuume) tulee raportoida lääkärille. Monet valtiot suosittelevat kansalaisiaan käyttämään kasvosuojaa aina ulos mennessä, oli ulkona käymisen syy mikä tahansa. Niiden tehokkuudesta ei kuitenkaan ole täydellistä tietoa.

Ei sovi myöskään unohtaa, että sosiaalisen eristäytymisen kaltaiset menetelmät ovat todella tärkeitä tilanteen parantamisen kannalta. Meidän tuleekin siis pyrkiä noudattamaan asiantuntijoiden suosituksia. Sillä tavoin tartunnan saaneiden ihmisten lukumäärä vähenee huomattavasti.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Onko totta, että koronaviruksella on suurempi vaikutus miehiin kuin naisiin?
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Onko totta, että koronaviruksella on suurempi vaikutus miehiin kuin naisiin?

Voidaksemme selvittää, josko koronaviruksella on suurempi vaikutus miehiin kuin naisiin, tulee meidän tarkastella tilastoja perusteellisesti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.