Logo image
Logo image

Terveydenhuollon työntekijöiden suojaaminen pandemian aikana on tärkeää

3 minuuttia
Maiden hallitusten tulisi asettaa etusijalle terveydenhuollon työntekijöiden suojaaminen pandemian aikana. He ovat eturintamassa taistossa virusta vastaan, joten he tarvitsevat suojausta tehdäkseen työtään.
Terveydenhuollon työntekijöiden suojaaminen pandemian aikana on tärkeää
Viimeisin päivitys: 21 toukokuuta, 2020

Koronavirustartunnan saaneiden terveydenhuollon työntekijöiden määrä on hyvin huolestuttava. Tämä paljastaa useiden terveydenhoitojärjestelmien varautumattomuuden sekä sen, miksi terveydenhuollon työntekijöiden suojaaminen pandemian aikana on tärkeää.

Maailman terveysjärjestön (WHO) pääjohtaja Tedros Adhanom Ghebreyesus on antanut useita lausuntoja vaatien koronaviruksen riivaamien maiden hallituksia asettamaan etusijalle terveydenhuollon työntekijöiden suojaamisen. Hän on myös sanonut, että jokaisen maan on arvioitava riskit omalta kohdaltaan.

Perussuositukset terveydenhuollon työntekijöille

Ibero-Amerikan sosiaaliturvajärjestö on julkaissut joukon suosituksia, jotka on tarkoitettu terveydenhuollon työntekijöiden suojaamiseen pandemian aikana.

 • Ensimmäinen toimenpide on se, että henkilökunta maksimoi hygieniavarotoimet, kuten käsienpesun saippualla ja vedellä vähintään 25 sekunnin ajan.
 • Heidän on myös käytettävä kirurgisia hengityssuojaimia ollessaan tekemisissä hengitystieoireista kärsivien potilaiden kanssa. Myös potilaita on pyydettävä käyttämään hengityssuojainta, vaikka heillä ei olisikaan koronaviruksen oireita.
 • Terveydenhuollon työntekijöiden suojaamiseksi pandemian aikana heidän on käytettävä asianmukaisia henkilökohtaisia suojavarusteita hoitaessaan mahdollisia koronaviruksen saaneita potilaita.
 • Jos terveydenhuollon työntekijällä ilmenee kuumetta, yskää tai muita COVID-19-taudin oireita, hänen on jäätävä kotiin. Näin hän voi jäädä tarkkailemaan tilaansa ja odottaa pääsyä testiin.
Some figure
Terveydenhuollon työntekijöiden on huolehdittava äärimmäisen hyvin hygieniastaan. Heidän on lisäksi käytettävä oikeanlaisia suojavarusteita hoitaessaan potentiaalisia koronaviruspotilaita.

Lue myös: Miksi monet terveydenhuollon työntekijät saavat koronaviruksen?

Riskit, joille terveydenhuollon työntekijät altistuvat

Ibero-Amerikan sosiaaliturvajärjestö on laatinut kolme riskitasoa, joille terveydenhuollon työntekijät altistuvat. Tämän pohjalta jokaista tasoa varten on julkaistu joukko suosituksia.

Tämän tarkoituksena on tarjota kattavaa ja asianmukaista tietoa terveydenhuollon työntekijöiden suojaamiseksi pandemian aikana. Kolme riskitasoa ovat seuraavat:

 • Suuri altistumisriski. Henkilökunta voi joutua läheiseen kontaktiin vahvistetun tai mahdollisen koronavirustapauksen kanssa. Näissä tapauksissa on käytettävä suodattavaa hengityssuojainta, silmäsuojusta roiskeita ja pisaroita vastaan, suojakäsineitä virusta vastaan ja viruksia läpäisemätöntä suojapukua.
 • Pieni altistumisriski. Kontakti mahdollisten koronaviruspotilaiden kanssa ei ole ollut läheinen.
 • Pieni altistumisen todennäköisyys. Tämä viittaa henkilökuntaan, joka ei ole suoraan tekemisissä väestön kanssa ja pitää 2 metrin etäisyyden muihin ihmisiin sekä tekee kaikki välttämättömät toimenpiteet kontaktin välttämiseksi.

Kahteen jälkimmäiseen järjestö suosittelee säännöllistä käsienpesua ja kirurgisten hengityssuojainten käyttöä. Ne on tarkoitettu ehkäisemään kontaminaatiota työympäristössä kirurgisten toimenpiteiden aikana. Ne voivat suojata myös kehon eritteiden roiskeilta.

Terveydenhuollon työntekijöiden suojaaminen pandemian aikana: ihmisoikeus

Amnesty International (AI) on julkaissut asiakirjan ihmisoikeuksista, jotka jokaisen tulisi huomioida koronaviruspandemian aikana. Tässä asiakirjassa järjestö viittaa terveydenhuollon työntekijöihin ja tarpeeseen suojella heitä pandemian aikana.

Asiakirjassa todetaan, että terveydenhuollon työntekijät ovat pandemiataiston eturintamassa, koska heidän on tehtävä töitä siitäkin huolimatta, että se vaarantaa heidän ja heidän perheensä terveyden. Tämä asettaa heidät paitsi erityiseen riskiin saada koronavirustartunta, myös ylitöille ja jatkuvalle uupumukselle.

Asiakirjassa painotetaan myös sitä, että hallitusten tulee tarjota terveydenhuollon työntekijöille laadukkaita suojavarusteita sekä tietoa, koulutusta ja psyykkistä apua, jotta he voivat tehdä työtään tehokkaasti. Siinä mainitaan myös se, että terveydenhuollon työntekijän perheelle on taattava tukea siinä valitettavassa tilanteessa, että henkilö menehtyy.

Some figure
Se, että terveydenhuollon työntekijät saavat asianmukaiset suojavarusteet, katsotaan oikeudeksi.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Millainen hengityssuojain suojaa parhaiten koronavirukselta?

Terveydenhuollon työntekijöiden suojaaminen pandemian aikana: taloudellinen tuki

Joissakin maissa terveydenhuollon työntekijät saavat ansaitsemaansa tunnustusta. Tämä pandemia on nostanut esiin sen merkityksen, joka terveydenhuollon ammattilaisilla on yhteiskunnalle. Tästä syystä joidenkin maiden hallitukset ovat tarjonneet näille työntekijöille lisää palkkaa pandemian aikana, mutta monet muut maat eivät ole.

Lisätulot, maasta riippuen, tähtäävät siihen, että terveydenhuollon työntekijöillä olisi riittävästi materiaalisia resursseja pandemian aikana. Tämä on samalla myös tunnustus siitä, kuinka keskeisen tärkeä tämä ammattilaisten sektori on pandemian torjunnan kannalta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Cruz, M. P., Santos, E., Cervantes, M. V., & Juárez, M. L. (2020). COVID-19, una emergencia de salud pública mundial. Revista Clínica Española.
 • Organización Mundial de la Salud. (3 de marzo de 2020). La escasez de equipos de protección personal pone en peligro al personal sanitario en todo el mundo. Recuperado el 31 de marzo de 2020 de https://www.who.int/es/news-room/detail/03-03-2020-shortage-of-personal-protective-equipment-endangering-health-workers-worldwide
 • Organización Iberoamericana de Seguridad Social. (2020). Actuaciones del personal sanitario frente al Coronavirus COVID-19. Secretaría General OISS. Recuperado el 31 de marzo de 2020 de https://oiss.org/actuaciones-del-personal-sanitario-frente-al-coronavirus-covid-19/
 • Amnistía Internacional España. (17 de marzo de 2020). AI presenta un decálogo de derechos humanos para afrontar la pandemia del coronavirus. Recuperado el 31 de marzo de 2020 de https://www.es.amnesty.org/en-que-estamos/noticias/noticia/articulo/amnistia-internacional-presenta-un-decalogo-de-derechos-humanos-para-afrontar-la-pandemia/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.