Logo image
Logo image

Yksinkertaiset ohjeet terveen nurmikon ylläpitämiseksi

3 minuuttia
Terveen, vihreän nurmikon ylläpitäminen edellyttää tarkkaa kastelua, vitamiinilisää ja säännöllistä leikkausta.
Yksinkertaiset ohjeet terveen nurmikon ylläpitämiseksi
Viimeisin päivitys: 15 toukokuuta, 2023

Vaikka seuraavat puutarhanhoitotekniikat terveen nurmikon ylläpitämiseksi saattavat tuntua turhilta, kaunis ruohikko ansaitsee huomiota.

Tämä johtuu siitä, että ruukkukasvit voidaan vuodenajasta riippuen viedä sisään tai ulos, tai ne voidaan suojata. Mutta nurmikko on aina ulkona. Kutsumme sinut tutustumaan vinkkeihin, jotka edistävät kasvua ja vehreyttä tässä laajassa puutarhan osassa.

Miksi on tärkeää pitää nurmikko vihreänä ja terveenä?

Universidad Politécnica de Valencia raportoi, että nurmikko on maan “vuoraus”, joka on puutarhojen ja maisemoinnin peruselementti.

Nurmikon kaunis väri on osa estetiikkaa ja ympäristön ulkonäköä. Se edistää myös muiden kasvattamiesi kasvien terveyttä. Näin ollen, jos nurmikko on terve, vältyt veden ja tuulen aiheuttamalta maaperän eroosiolta.

Ja jos asiaa pohditaan taloudellisesta näkökulmasta, vihreä ja hyvin hoidettu nurmikko on tärkeä osa talon myynnissä. Ketäpä ei houkuttele kaunis puutarha? Kannattaa siis ottaa selville, mitä tämä luonnonelementti tarvitsee, jotta se pysyy aina terveenä.

Lue: 10 helppoa kasvia kotiin istutettavaksi

Kuinka pitää nurmikko vihreänä ja terveenä?

Nurmikon vihreys säilyy, jos noudatat alla olevia ohjeita.

1. Lannoita

Nurmikot arvostavat runsaasti fosforia, typpeä ja kaliumia sisältäviä aineita. Kuten Clemson University Cooperative Extension Service selittää, tämä kolmikko on ensisijainen kasveille. Lisäksi, jos ne ovat yhdessä, niitä pidetään täydellisenä lannoitteena.

Asiantuntijoiden mukaan korkeammat pitoisuudet näitä mikroravinteita tekee hyvää työtä. Samoin magnesiumia, rikkiä ja kalsiumia sisältävät lannoitteet pienemmissä pitoisuuksissa tuovat positiivisia vaikutuksia nurmikkoon. Ajatuksena on, että juurikasvu on vahvaa ja että ruoho säilyttää syvän vihreyden.

Keväästä kesään aktiivisesti kasvavia lämpimän kauden ruohikkoja tulee lannoittaa. Kylmän kauden ruohoja on parasta hoitaa keväällä ja syksyllä, muuten ne heikkenevät.

Some figure
Nurmikon hoito edistää pihoillamme luomaamme maisemointia.

2. Poista kuihtunut ruoho rikkakasvit

Kuihtunut ruoho turmelee pihan esteettisyyden, mutta se estää myös veden pääsyä terveeseen nurmikkoon, haittaa ilmankiertoa ja kantaa mahdollisia sieni-infektioita. Pääset eroon kuivasta ruohosta haravoimalla. Tee tämä keväällä hellästi, syksyllä käyttäen hieman enemmän voimaa.

Mitä tulee rikkaruohoihin, voit vetää ne käsin tai käyttää torjunta-ainetta. Kalifornian yliopiston integroitu tuholaistorjuntaohjelma väittää, että torjunta-aineiden ruiskuttaminen auttaa estämään rikkaruohojen itämistä istutuspeteessä.

3. Ilmareiät

Maan akuutti tiivistyminen ei ole suosiollista ruohikolle. Tämä on luonnollinen prosessi, joka voi tapahtua ajan myötä, ja sen seurauksena juuret eivät saa asianmukaista nesteytystä.

Ilman puutteesta johtuvat vaikeudet puolestaan näkyvät ruohikon värissä. Mitä tehdä, jos puutarhasi maaperä on liian tiivis? Tehdä ilmareikiä!

On olemassa koneita, jotka on suunniteltu korjaamaan tämä vika. Ne avaavat tuhansia reikiä nurmeen, jotta vesi tihkuu läpi ongelmitta.

Consejería de Agricultura y Pesca sanoo, että tämä prosessi maksimoi kosteuden tunkeutumisen maaperään. Tämän saavuttamiseksi on mahdollista käyttää käsityötekniikoita tai erikoislaitteita sekä lisätä orgaanisesta aineesta koostuvaa multaa.

4. Kosteutus

Illinoisin yliopisto täsmentää, että nurmikko tarvitsee vähintään 4 cm vettä viikossa näyttääkseen vihreältä. He selventävät, että viileänä vuodenaikana luonnollisen kasvun pysähtyminen on normaalia ja lämpimänä ruoho lepää.

Sprinklerikastelujärjestelmät ovat myös yleisiä vedensaannin tukemiseksi.

5. Leikkaa ruoho oikein

Älä leikkaa nurmikkoa liikaa, tai muuten jätät maaperän paljaammaksi ja alttiiksi auringonsäteille. Seurauksena olisi ruohon kuivuminen ja kasvien stressi. Kylminä vuodenaikoina liika leikkaaminen vahingoittaisi niitä.

Espanjan puutarhakeskusten yhdistys suosittelee Verde es vida -lehden kautta, että nurmikon pituudesta ei leikata enempää kuin kolmasosa.

Lue tämäkin: Vältä näitä 7 puutarhanhoitovirhettä ja saa kasvisi kukkimaan keväällä

6. “Täytä” paljaat kohdat

Nurmikko voi heikentyä useiden tekijöiden vuoksi: mm. toistuva tallaaminen sekä lemmikkieläinten virtsa ja ulosteet. Sitten se menettää houkuttelevuutensa eikä näytä terveeltä.

Jotta ruohikko olisi puutarhasi tähti keväällä, on suositeltavaa korvata näkyvästi vaurioituneet alueet tuoreella nurmikkokerroksella. Siten ei tule ruskeita tai kellertäviä laikkuja, jotka horjuttavat esteettisyyttä. Käytä samoja siemeniä kuin mitä käytit nurmikon viljelyyn alunperinkin.

Some figure
Nurmikko ei saa olla liian matala. Samoin on suositeltavaa peittää paljaat kohdat uudelleen.

Oikean nurmikon valinta auttaa pitämään sen vihreänä ja terveenä

Terveen nurmikon saaminen riippuu myös pitkälti lajista ja sen täyttämistä olosuhteista. Pontificia Universidad Católica Argentina -julkaisussa huomautetaan, että nämä olosuhteet vaikuttavat nurmikon kykyyn sopeutua ilmastoon, tallaukseen sekä tasaiseen sävyyn.

Tästä syystä on hyvä tutkia etukäteen, mikä nurmikkotyyppi on paras alueellasi ja miten juuri kyseistä tyyppiä tulee hoitaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Biología y Botánica. Céspedes y coníferas. Biología y Botánica. Universidad Politécnica de Valencia. http://www.euita.upv.es/varios/biologia/Pr%C3%A1cticas/Cespedes%20y%20coniferas.htm
  • Hablemos del césped. Pautas para el riego de jardines particulares. Hablemos del césped. Extensión de la Universidad de Illinois. https://web.extension.illinois.edu/lawntalk_sp/planting/watering_guidelines_home_lawns.cfm
  • Monje Jiménez, R. (2006). Manejo de céspedes con bajo consumo de agua. Consejería de Agricultura y Pesca. https://idus.us.es/bitstream/handle/11441/39543/MANEJO%20DE%20CESPEDES.pdf
  • Parracia, A. N. (2012). Césped: principales especies, manejo y métodos de propagación usados en parques y jardines [en línea]. Trabajo Final de Ingeniería en Producción Agropecuaria. Facultad de Ciencias Agrarias. Universidad Católica Argentina. Disponible en: https://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/459
  • Plomski, Robert., Shaughnessy, D. (2015). Fertilización de céspedes. Servicio de Extensión Cooperativa de la Universidad de Clemson. https://hgic.clemson.edu/factsheet/fertilizacion-de-cespedes/
  • UC IPM. La guía de UC para céspédes saludables. Programa de Manejo Integrado de Plagas del Estado de la Universidad de California (UC IPM). https://ipm.ucanr.edu/TOOLS/TURF/SITEPREP/preweed.html
  • Venegas, C. Cuidados del césped: cómo conseguir una pradera de foto. Verde es vida, 69, p51. Asociación Española de Centros de Jardinería. https://www.verdeesvida.es/tecnicas-y-cuidados_4/cuidados-del-cesped:-como-conseguir-una-pradera-de-foto_204

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.