Vältä näitä 7 puutarhanhoitovirhettä ja saa kasvisi kukkimaan keväällä

Kevät on täällä ja sen mukana monet tärkeät ja kauniit muutokset puutarhassasi. On kuitenkin joitakin ratkaisevia virheitä, joita on varottava.
Vältä näitä 7 puutarhanhoitovirhettä ja saa kasvisi kukkimaan keväällä

Viimeisin päivitys: 27 huhtikuuta, 2023

Mitä voit tehdä, jotta puutarhasi näyttäisi kauniilta ja saat kaikki kukkimaan keväällä? Tai paremmin sanottuna: mitä sinun pitäisi välttää puutarhanhoidossa, jotta niin tapahtuisi? Joskus voimme tietämättämme tehdä puutarhanhoitovirheitä, jotka vahingoittavat kasveja.

Kevät houkuttelee lintuja, tuo esiin kukkien parhaat ominaisuudet ja tarjoaa yleisesti ottaen ilahduttavan harmonisen ilmapiirin kylmän jälkeen. Mutta jos et hoida puutarhaa sen ansaitsemalla tavalla, sen keväinen kauneus kärsii.

Mitkä ovat siis parhaat vinkit, jotta saisit kasvisi kukkimaan keväällä etkä tekisi niiden kanssa virheitä? Tarkastelemme asiaa tässä artikkelissa. Mutta ensin pohdimme keväisen luonnon merkitystä.

Onko totta, että kasvit kaipaavat kevättä?

Kyllä, kasvit odottavat kevään tuloa. Tämä ei ole myytti, vaan tutkittu tosiasia.

Phys ORG tarkasteli Teksasin yliopiston tutkijoiden kehittämää tutkimusta, jossa vakuutetaan, että kasvilajit tunnistavat tämän vuodenajan, koska ne “muistavat” viettäneensä pitkän kylmän jakson.

Tätä prosessia kutsutaan vernalisaatioksi eli idunviritykseksi, ja se viittaa kasvien kilpailemiseen kukkimisesta kylmän jakson jälkeen. Revista Espejo lisää tähän liittyen, että heti kun kukat tuntevat lämmön, ne alkavat versoa. Ja he selventävät, että kyse ei ole siitä, etteivätkö kasvit eläisi talvella, vaan siitä, että silloin ne “nukkuvat”.

Jotkut yksilöt ovat tottuneet lauhkeaan ilmastoon, ja kylmyys voi jäädä huomaamatta. Jotkut lajit vaativat maltillisia lämpötiloja. Tämä riippuu pitkälti niiden geneettisistä ja molekyylitekijöistä.

Lyhyesti sanottuna kasvit odottavat kevättä. Kun se on nurkan takana, siihen on valmistauduttava ja ennen kaikkea vältettävä virheitä, jotka voivat estää kukinnan.

Ole varovainen ja vältä näitä puutarhanhoitovirheitä, jotta saat kasvisi kukkimaan keväällä

Kun pakkaset ovat ohi ja maaperä on tottunut uuteen lämpötilaan, puutarhassa aletaan valmistella kevään tuloa. On ehdottoman tärkeää, että huolehdit maaperän olosuhteista kukinnan valmistelemiseksi. Muista, että pakkanen vahingoittaa sekä kasveja että istutuspaikkoja.

Siivoa, kitke ja tarkista tuholaisten esiintyminen. Kevät tuo usein mukanaan odottamattomia kylmiä jaksoja, joten on parasta pitää käsillä peittoja kasvien suojaamiseksi.

Mitkä ovat yleisimmät puutarhanhoitovirheet, jotka haittaavat kukintaa? Paljastamme ne alla.

1. Valon unohtaminen

Scientific Americanin artikkelissa korostetaan puiden keväistä “show’ta”, kun ne “puhkeavat loistaviin lehtiin juhliakseen talven päättymistä”. Tämä lehtien vihertyminen johtuu aallonpituuksista, joita niiden solut imevät ja käsittelevät fotosynteesissä.

Tällainen matka on väistämätön kaikilla kasveilla. Vaikka jotkut viihtyvät hyvin varjossa tai puolivarjossa, täydellinen pimeys ei ole vaihtoehto yhdellekään.

Selvitä, mitkä lajit kestävät suoraa tai epäsuoraa auringonvaloa ja mitkä lajit arvostavat sisätiloissa asumista. Älä kuitenkaan koskaan unohda, että kaikki kasvit tarvitsevat valaistusta menestyäkseen ja kukoistakseen.

Saatat myös nauttia tämän artikkelin lukemisesta: Ideoita puutarhan koristelemiseen kukilla

Sisäkasvit.
Yritä sijoittaa kasvit paikkaan, jossa ne saavat riittävästi auringonvaloa.

2. Pölyttäjien karkottaminen

Älä pelottele mehiläisiä, perhosia ja muita pölyttäjiä pois! Kevät on täydellinen hetki houkutella niitä puutarhaan. Istuta siemeniä, sipuleita ja vihanneksia istutusastioihin, kukkapenkkeihin tai suoraan maahan.

Asenna linnunruokinta- ja vesilähteitä. Ne tekevät puutarhasta viihtyisän ja vakituisen paikan pölyttäjille, jotka ovat välttämättömiä kasvien kiertokulun kannalta.

3. Kasteluaikataulu

Illinoisin yliopisto puhuu vesistressistä, josta kasvit kärsivät vettyneillä tai märillä alueilla. He mainitsevat, että on tärkeää valmistella maaperä siten, että siihen ei vaikuta liian suuri määrä vettä tai liian suuri kuivuus. Tämä pätee myös keväällä.

Toinen virhe on se, että kaikkea kastellaan yhtä paljon. Selvitä kasvikohtaisesti, pystyvätkö ne varastoimaan vettä vai vaativatko ne säännöllistä kastelua.

Tietämätön toimiminen voi kuivattaa tai mädättää kasvit. Kastellaan kaikkea kyseisen lajin vaatimusten mukaan.

4. Hallitsematon karsiminen

On virhe karsia hedelmäpuita, kun ne alkavat kukkia. karsiminen on tehtävä aikaisemmin sadon lisäämiseksi. Nurmikoiden ja pensaiden karsinta on hyvä tehdä kevään puolivälissä.

5. Huono sijoitus

On olemassa sisä- ja ulkokasveja. Tässä suosituksessa täytyy pysyä. Asunnoissa parvekkeet toimivat ulkotilana, kun muutoin terassi tai puutarha on vaihtoehto.

Mutta olennaista on, olipa kyseessä minkälainen yksilö tahansa, kunnioittaa sen vaatimuksia ja tapoja. Tämä tarkoittaa sitä, että kun ne tottuvat paikkaan ja saavat kaiken tarvitsemansa, niiden siirtäminen toiseen paikkaan voi sairastuttaa ne.

6. Liikaa tai väärää lannoitetta

Niin paljon kuin kaipaatkin upeaa kevätkukintaa, lannoitteiden väärinkäyttö ei saa sitä aikaan. Tämä on yleinen puutarhanhoitovirhe.

Minnesotan yliopisto korostaa, että näitä tuotteita on tärkeää käyttää viisaasti ja noudattaa etiketissä olevia ohjeita, jotta kasvit ja ympäristö eivät vahingoitu.

Keväällä monet kasvit eivät tarvitse niin paljon lannoitteita, koska niillä on vielä varaa kylmältä kaudelta. Tarvittaessa lannoita kukinnan loppuvaiheessa.

Lannoittamalla oikeaan aikaan saat kasvit kukkimaan keväällä.
Lannoitteessa on tarkat merkinnät. Väärä määrä ja käyttöajankohta voivat pilata kukinnan.

Piditkö tästä artikkelista? Saatat myös haluta lukea: Eroon muurahaisista sisällä ja puutarhassa

7. Kevään tuloon ei valmistauduta

Älä odota kevään tuloon saakka puutarhan valmistelemisessa. Siivoaminen, kuihtuneiden kukkien ja lehtien poistaminen ja ruukkujen vaihtaminen ovat asioita, jotka kannattaa suunnitella jo etukäteen.

Puutarhakalenterin luominen välttää virheet keväällä

Aivan kuten puutarhakalenterin luominen auttaa tietämään, mitä istutetaan ennen kevään saapumista, auttaa myös kalenteri, johon järjestät kasvityypit, kastelutiheyden ja kunkin lajin erityisvaatimukset.

Suosittelemme laatimaan luettelon tehtävistä, jotka liittyvät kukkien ja maaperän hoitoon sekä ruukkujen vaihtamiseen, ravinteiden lisäämiseen ja kasvien kitkemiseen. Rastita suoritetut toimet yli, äläkä unohda merkitä muistiin, jos havaitset kasveissa poikkeavuuksia, sillä tämä edistää mahdollisten tuholaisten ja sienten aiheuttamien sairauksien torjuntaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.