Kuinka käyttää kahvinpuruja kasvien hyväksi

Jauhettua kahvia käytetään juomien sekä makeisten ja suolaisten ruokien valmistukseen. Sitä voi käyttää myös kasvien hoitoon.
Kuinka käyttää kahvinpuruja kasvien hyväksi

Viimeisin päivitys: 03 huhtikuuta, 2023

Jotkut ihmiset eivät tiedä jauhetun kahvin tai kahvinpurujen käytöstä puutarhanhoidossa. Kahvia käytetään kuitenkin yhä enemmän puutarhanhoidossa, koska se on luonnollinen ja kestävä ainesosa.

Jauhetut pavut soveltuvat esimerkiksi maaperän parantamiseen, kasvillisuuden ruokkimiseen ja jopa tuholaisten torjuntaan. Sen käyttötapa määräytyy puutarhurin tavoitteen mukaan. Puhumme kaikista mahdollisista eduista ja käyttötavoista tässä artikkelissa.

Jauhetun kahvin tai kahvinpurujen edut kasveille

Vain vähän on puhuttu kahvin tarjoamista eduista muilla kuin kulinaarisilla aloilla. Sen tiedetään olevan diureetti klorogeenihappojen ja kaliumsuolojen ansiosta, mutta se erottuu myös henkilökohtaisesta hygieniasta, koska sitä sisällytetään shampoihin, saippuoihin, voiteisiin ja muihin kauneustuotteisiin. Talon hajunpoistossa kahvi on myös loistava, sillä se imee hajuja itseensä.

Kaikkiin näihin käyttötarkoituksiin voidaan lisätä kahvin käyttö puutarhassa. Kahvinpurut toimivat orgaanisena aineena maaperälle ja auttaa kasveja menestymään. Se sisältää myös typpeä, fosforia ja magnesiumia, mikroravinteita, joita voidaan käyttää happamassa maaperässä.

Vaikka tarvitsemme vielä lisätutkimuksia tukeaksemme kahvin tehokkuutta kasveilla, sen uskotaan karkottavan tuholaisia ja parantavan sieniä koristelajeissa sekä esimerkiksi kurkku-, pinaatti- ja tomaattikasveissa.

Servicultura Urbanan ja Ecologización Urbanan julkaiseman artikkelin antama varoitus on kuitenkin aiheellinen, ja siinä korostetaan tämän aineen haitallisia vaikutuksia tiettyihin puutarhakasveihin, jotka ovat reagoineet huonosti lannoitus kahvinpuruilla. Jotkut niistä ovat:

Kahvinpuruja ei retiisille.
Retiisi ei välttämättä hyödy kahvista, joten ole varovainen tämän lajin sekä joidenkin muiden, edellä lueteltujen lajien kanssa.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat haluta lukea tämänkin: Lannoita kasvit luontaisilla ainesosilla

Kuinka käyttää kahvinpuruja kasvien hyväksi

Kahvinpurut ovat hyödyllinen lannoite, erityisesti yhdistettynä kuivien lehtien ja vihannesten, hedelmien tai kananmunien kuoriin. Sekoita vain kaikki yhteen ja lisää ne ruukkuun tai suoraan maahan.

Jos epäilet sen hyötyjä tietyn kasvin osalta, ota yhteyttä taimitarhan asiantuntijaan, ja kysy jos kyseinen laji sietää kahvia. Melkein kaikki vihannekset ovat kuitenkin yhteensopivia kahvin kanssa, ja siksi sen toiminnallisuus seuraavissa asioissa erottuukin edukseen.

Tuholaisia ja rikkaruohoja hylkivä

Etanat välttävät kahvia, joten ne eivät todennäköisesti lähesty kasvejasi. Samoin kofeiinin ominaisuudet estävät ei-toivottujen rikkakasvien kasvua.

Ripottele kahvinpuruja alueille, joilla esiintyy eniten rikkakasveja.

Lannoite

Kahvinpurut sopivat erinomaisesti lannoitteeksi. Levitä ohut kerros puruja ja anna sen tehdä työnsä.

Ei kuitenkaan kannata lannoittaa juuri itäviä lajeja tai vastaistutettuja alueita kahvinpuruilla, koska se lisää allelopaattista prosessia ja kofeiini voi vahingoittaa kasvia.

Toinen tapa lannoittaa jauhetulla kahvilla on sekoittaa kahvinpuruja veteen, antaa seistä yön yli ja ruiskuttaa kasveja nesteellä seuraavana päivänä.

Maaperän pH:n säätely

Science UNEMI arvioi kokeessa kahvinpuruilla valmistetun kompostin kemiallista ja fysikaalista laatua. Seoksella saavutettiin korkein ilmastushuokoisuus ja kokonaishuokoisuus verrattuna muihin komposteihin, joiden pohjana olivat puutarhajätteet ja boora. pH:n, sähkönjohtavuuden ja hiili-typpisuhteen suhteen kahvi pysyi säädetyillä rajoilla.

Madonruoka

Madot hyväksyvät kahvin ruoaksi. Näin sanoo Ground to Ground -lehden julkaisema teksti, jossa viitataan siihen, että tämä kostean maaperän ylemmän kerroksen orgaaninen aine “kutsuu” matoja syömään muita jäännöksiä, kunnes ne saavuttavat kahvin. Tämä vermikompostin muoto on erittäin hyödyllinen kasveille.

Kahvinpuruja madonruoaksi.
Jos harjoitat vermikompostointia, voit lisätä mukaan myös kahvinpuruja.

Kate

Arizonan yliopisto huomauttaa julkaisussaan, että kahvin hieno koostumus tiivistyy maaperän kanssa ja sopii erinomaisesti katteeksi. Laitoksen suositus on, että kahvikerros olisi 1-2 senttimetriä paksu ja sen päällä olisi sahanpuruista tehty kate, jonka paksuus on enintään 8-10 senttimetriä.

Hyväksyttävä katetekniikka on levittää kahvinpuruja ja sitten haravoida maata niin, että kaikki komponentit yhdistyvät niin, että maa on tasaista. Näin maaperä vastaanottaa vettä tasaisesti ja kofeiini peittää koko tilan keskittymättä mihinkään kohtaan erityisesti.

Se edistää juurtumista

Kofeiinin optimaaliset pitoisuudet nopeuttavat juurten kasvua. Tämän huomauttaa BIO Web de Congresos, joka neuvoo välttämään yli 0,1 %:n tiheyttä, koska se vaikuttaa negatiivisesti kasvien kudoksiin, hidastaa juurien muodostumista, hidastaa versojen kehitystä ja johtaa kudosnekroosiin.

Pidätkö tästä artikkelista? Saatat haluta lukea tämänkin: Vältä puutarhanhoitoon käytettävän veden tuhlausta

Jos sinulla on lemmikkejä, ole varovainen kahvinpurujen käytön kanssa

Kahvinpurut ovat luonnollisten ominaisuuksiensa vuoksi sopiva vaihtoehto tiettyjen lajikkeiden hoitoon. On kuitenkin suositeltavaa, että osaat käsitellä puutarhaasi oikein tämän tuotteen kanssa, ja jos sinulla on lemmikkejä, varmistaa etteivät ne pääse kahviin käsiksi.

Affinty Foundation väittää, että korkeat kofeiinipitoisuudet voivat myrkyttää koirat tai kissat, jotka syövät käsiteltyä maaperää. GrowVeg:n mukaan on myös vaikea arvioida eläimille myrkytyksen aiheuttavan annoksen kokoa, koska kahvinpurujen määrä vaihtelee.

Ottaen huomioon, kuinka uteliaita lemmikit voivat olla, asiantuntijat suosittelevat hautaamaan mahdollisimman suuren osan kahvista ja naamioimaan ja sekoittamaan sen hyvin muun lannoitteen kanssa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.