Logo image
Logo image

Vol-au-ventit sieni-pekonitäytteellä

3 minuuttia
Näytämme sinulle, miten valmistat herkulliset vol-au-vents sienillä ja pekonilla täytettyinä, joita voit nauttia vaikkapa alkupalana.
Vol-au-ventit sieni-pekonitäytteellä
Viimeisin päivitys: 21 marraskuuta, 2023

Vol-au-ventit sieni-pekonitäytteellä voidaan valmistaa helposti kotona, ja ne sopivat erinomaisesti alkupalaksi. Tarjoamme sinulle reseptin vaihe vaiheelta, jotta voit yllättää vieraasi. Muista kuitenkin, että niitä tulisi syödä kohtuudella ja harvoin, sillä ne ovat melkoisen rasvapitoisia.

Ennen kuin aloitamme, meidän on korostettava, että eläinperäisten elintarvikkeiden sisällyttäminen ruokavalioon on tärkeää. Ne tarjoavat monia laadukkaita ravintoaineita, vaikka kaikki niistä eivät olekaan yhtä terveellisiä. On tarpeen optimoida kypsennys- ja säilöntämenetelmät ja valita tietyt lihapalat välttäen sisäelinten säännöllistä nauttimista. On parasta vuorotella eri vaihtoehtojen välillä.

Vol-au-vent on Ranskasta peräisin oleva leivonnainen, joka on hyvin suosittu joissakin muissakin maissa, kuten Belgiassa. Se valmistetaan lehti- tai voitaikinasta, sen muoto on pyöreä ja sitä voi olla erikokoisia. Sisäpuoli on ontto, ja se on täytetty suolaisilla tai makeilla aineksilla.

Vol-au-ventit tarjoillaan tavallisimmin alkupalana ja epävirallisemmilla aterioilla pikkupurtavana. Niiden vahvuuksia ovat muun muassa niiden monipuolisuus (niihin sopii monenlaiset täytteet) ja helppous. Lisäksi koska niitä ei peitetä, täyte on näkyvissä, mikä tekee niistä erittäin houkuttelevan ja ruokahalua lisäävän ruoan.

Lue tämäkin: TikTokin fetajuustopasta

Vol-au-ventit sieni-pekonitäytteellä

Tässä reseptissä opettelemme valmistamaan täytteen, joka sitten laitetaan taikinataskun sisään. Näitä taikinataskuja voi ostaa valmiina tai valmistaa itse.

Täytteen ainekset

 • 12 pientä vol-au-vent -taikinataskua
 • 300 grammaa sieniä
 • 60 grammaa pekonia
 • 2 keskikokoista sipulia
 • 3 rkl valkoviiniä
 • 100 ml kana- tai kasvislientä
 • 1/2 rkl jauhoja
 • Tuoretta persiljaa
 • Ekstra-neitsytoliiviöljyä
 • Suolaa ja pippuria

Valmistus

 • Aloitetaan leikkaamalla pekoni pieniksi paloiksi. Kuumenna sitten paistinpannu, laita pekoni siihen ja anna paistua, kunnes se on kullanruskeaa ja rapeaa. Öljyä ei tarvitse lisätä, sillä pekonista vapautuu riittävästi rasvaa, jotta se ei tartu kiinni pannuun. Kun se on rapeaa, aseta se lautaselle ja laita sivuun myöhempää käyttöä varten.
 • Kuori, pese ja leikkaa sipuli pieniksi kuutioiksi. Poista pannulle jäänyt rasva (talouspaperilla) ja lisää hieman ekstra-neitsytoliiviöljyä. Lisää sipuli ja kypsennä hyvin miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia varmistaen, ettei se tartu kiinni. Sipulin pitäisi olla hyvin pehmeää.
 • Valmista sillä välin sienet. Poista multa ja leikkaa ne pieniksi paloiksi.
 • Lisää paistinpannulle sipulien joukkoon viini ja anna sen haihtua. Lisää sitten jauhot ja sekoita 2-3 minuuttia, jotta ne kypsyvät hyvin. Lisää sitten sienet ja jatka kypsentämistä.
 • Kun sienet ovat valmiita, lisää lopuksi pekoni ja liemi. Käännä lämpöä hieman korkeammalle ja sekoita jatkuvasti. Lopputuloksen on oltava melko paksu, eli siinä ei saa olla liikaa nestettä, sillä se voisi kostuttaa lehtitaikinan.

Tässä vaiheessa täyte on valmis laitettavaksi taikinan sisään. Tämä on parasta tehdä juuri ennen tarjoilua, jotta taikina ei ime kosteutta ja on mukavan rapeaa. Koristele persiljalla.

Pienet vol-au-ventit ovat yleensä yhden tai kahden suupalan kokoisia. Tämä on siis otettava huomioon laskettaessa tarvittavia määriä sen mukaan, kuinka monelle henkilölle ruokaa valmistetaan.

Vinkkejä ja suosituksia

Pekonin säännöllistä nauttimista ei suositella terveellisen ruokavalion yhteydessä, mutta satunnaisesti nautittuna se käy hyvin. Näin ollen vol-au-ventit sieni-pekonitäytteellä voidaan sisällyttää tasapainoiseen ja monipuoliseen ruokavalioon silloin tällöin.

Sienet sisältävät monia fytokemikaaleja, joilla on antioksidanttikapasiteettia. Nämä neutraloivat vapaiden radikaalien muodostumista ja niiden kertymistä elimistön kudoksiin. European Journal of Medicinal Chemistry -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan tämä vaikutus vähentää sairastumisriskiä.

Samoin tämä resepti sisältää biologisesti arvokkaita proteiineja. Nämä proteiinit sisältävät kaikki välttämättömät aminohapot ja edistävät näin ollen lihasten palautumista intensiivisen harjoittelun jälkeen. Tämä on Nutrients –lehdessä julkaistun tutkimuksen tulos.

Yksi asia on kuitenkin syytä pitää mielessä. Kun valmistuksessa käytetään viiniä, on tärkeää varmistaa, että alkoholi haihtuu kokonaan. Muussa tapauksessa nautit elementtiä, jonka on osoitettu olevan keskipitkällä aikavälillä haitallinen elimistölle vaikuttamalla ennen kaikkea keskushermostoon.

Lue lisää: Meksikolaiset sopet – helppo resepti

Some figure
Hyödynnä sienikausi ja valmista vol-au-ventit sieni-pekonitäytteellä.

Valmista herkulliset vol-au-ventit sieni-pekonitäytteellä itse kotona

Kuten huomaat, vol-au-venttien valmistaminen kotona on todella helppoa, varsinkin jos hankit valmiita taikinataskuja. Voit myös ostaa valmista lehti- tai voitaikinaa ja muotoilla sekä paistaa taskut itse, tai jopa tehdä kaiken itse alusta alkaen, mukaan lukien taikinan.

Terveellisen ruokavalion lisäksi on huolehdittava säännöllisestä liikunnasta kiinnittäen erityistä huomiota voimaharjoitteluun. Tämä pitää kehon tulehduksen ja hapettumisen hallinnassa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Neha, K., Haider, M. R., Pathak, A., & Yar, M. S. (2019). Medicinal prospects of antioxidants: A review. European journal of medicinal chemistry178, 687–704. https://doi.org/10.1016/j.ejmech.2019.06.010
 • West, D., Abou Sawan, S., Mazzulla, M., Williamson, E., & Moore, D. R. (2017). Whey Protein Supplementation Enhances Whole Body Protein Metabolism and Performance Recovery after Resistance Exercise: A Double-Blind Crossover Study. Nutrients9(7), 735. https://doi.org/10.3390/nu9070735
 • Peng, B., Yang, Q., B Joshi, R., Liu, Y., Akbar, M., Song, B. J., Zhou, S., & Wang, X. (2020). Role of Alcohol Drinking in Alzheimer’s Disease, Parkinson’s Disease, and Amyotrophic Lateral Sclerosis. International journal of molecular sciences21(7), 2316. https://doi.org/10.3390/ijms21072316

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.