Logo image
Logo image

Voikukan vasta-aiheet ja sivuvaikutukset

3 minuuttia
Voikukan kuluttamista kohtuullisina määrinä pidetään yleisesti turvallisena. Sinun on kuitenkin tiedettävä, että sillä on joitain vasta-aiheita ja sivuvaikutuksia. Jatka lukemista!
Voikukan vasta-aiheet ja sivuvaikutukset
Viimeisin päivitys: 22 huhtikuuta, 2022

Voikukka (Taraxacum officinale) on turvallinen useimmille terveille ihmisille, kun sitä kulutetaan kohtuudella. Voikukalla on kuitenkin olemassa joitain vasta-aiheita ja sivuvaikutuksia, jotka on pidettävä mielessä, aivan kuten minkä tahansa muun lääkekasvin kohdalla. Jatka siis lukemista saadaksesi selville, mitkä ovat voikukan vasta-aiheet ja sivuvaikutukset.

Yleissuositus ennen voikukan käyttöä tabletteina, uutteina tai lehtinä on kääntyä lääkärin puoleen. Varsinkin jos olet lääkehoidossa tai jos sinulla on tietty krooninen sairaus.

Mikä on voikukka?

Tämän kasvin tieteellinen nimi on Taraxacum officinale. Sillä on monia sovelluksia gastronomiassa ja lääketieteessä. Se kuuluu Asteraceae-heimoon ja American Journal of Botany -lehdessä julkaistujen tietojen mukaan sitä viljellään sekä tuotetaan pääasiassa Bulgariassa, Romaniassa, Unkarissa ja Puolassa.

Vielä ei ole olemassa tieteellistä näyttöä voikukan käytöstä ensilinjan hoitona, mutta jotkut tutkimustulokset vahvistavat sen farmakologiset ominaisuudet. Lisäksi Precision Nutritionin Encyclopedia of Foodin tietojen mukaan 55 gramman annos hienonnettuja voikukanlehtiä sisältää:

 • 25 kaloria
 • 1,5 g proteiinia
 • 0,4 g rasvaa
 • 5,1 g hiilihydraattia
 • 1,9 g kuituja
 • 0,4 g sokeria
 • A-vitamiinia, foolihappoa, K-vitamiinia ja C-vitamiinia (raakamuodossa)
 • Kalsiumia ja kaliumia

Kasvia käytetään yleensä infuusiona ja salaateissa, ja sitä on saatavana myös uutteina ja lisäravinteina. Jälkimmäistä tulee käyttää varoen ja aina lääkärin valvonnassa.

Some figure
Voikukalla on tutkimusten mukaan ravitsemuksellisia ja lääkinnällisiä ominaisuuksia.

Lue myös: Luontaishoitoja polviongelmiin

Voikukan vasta-aiheet

Sekä voikukan juuri että lehdet ovat yleensä turvallisia, kun niitä käytetään oikeissa annoksissa. Lisäksi on tärkeää tietää sen vasta-aiheet. WebMD:n keräämien tietojen mukaan tällaisia ​​tapauksia ovat:

 • Raskaus ja imetys. Ei ole olemassa tutkimuksia, jotka vahvistaisivat voikukan turvallisen kulutuksen raskauden aikana, joten sen käyttöä ei suositella.
 • Ekseema. Potilaat, joilla on tämä ihosairaus, näyttävät olevan alttiimpia allergisille reaktioille voikukan suhteen. Siksi ota yhteys lääkäriin ennen sen käyttöä.
 • Verenvuotohäiriöt. Ihmisten, joilla on jokin verenvuotohäiriö, tulisi jättää voikukka väliin, koska se voi lisätä mustelmien riskiä hidastamalla veren hyytymistä.
 • Tuoksukkoallergia. Tämä ja muut allergiat koiranputkelle tai krysanteemille voivat varoittaa siitä, että saatat olla allerginen myös voikukalle. Asiasta on ristiriitaista tietoa, joten on parempi pidättäytyä sen käytöstä ja kääntyä lääkärin puoleen.
 • Munuaisten vajaatoiminta. Voikukka voi lisätä munuaiskomplikaatioiden riskiä, ​​koska se vähentää virtsan kautta vapautuvien oksalaattien määrää.
 • Lääkkeiden vuorovaikutus voikukan kanssa. Kaikkien lääkehoitoa saavien on jätettävä voikukan väliin, koska se on vuorovaikutuksessa tiettyjen lääkkeiden kanssa. Edellä mainitun lähteen mukaan se saattaa heikentää joidenkin antibioottien, kuten siprofloksasiinin ja norfloksasiinin, tehoa. Lisäksi se voi hidastaa nopeutta, jolla maksa hajottaa joitakin lääkkeitä, mikä lisää sivuvaikutusten riskiä.
Some figure
Voikukan kohtuukäyttö on hyväksi useimmille terveille aikuisille, mutta sillä on joitain vasta-aiheita.

Lue myös: Vinkkejä kukka-asetelmien säilyttämiseen kauniina

Voikukan sivuvaikutukset

Nämä ovat harvinaisia ​​terveillä aikuisilla, jotka käyttävät tätä kasvia kohtuudella. Niiden esiintyminen johtuu yleensä joko sen liiallisesta kulutuksesta tai siitä, että henkilö on allerginen voikukalle.

National Library of Medicine -julkaisun mukaan tällaisia ​​oireita ovat ripuli ja maha-suolikanavan ongelmat, kuten närästys, suolistokaasut ja kipu. Se voi myös aiheuttaa allergioita, jotka ilmenevät sellaisina oireina kuin ihon kutina, silmien kutina, suun kuivuminen tai liiallinen syljen erittyminen.

Kuinka välttää sivuvaikutuksia?

On tärkeää noudattaa suositeltua päivittäistä kulutussuositusta sivuvaikutusten välttämiseksi. Älä juo enempää kuin kolme kupillista voikukkainfuusiota päivässä – kun jokainen kuppi on valmistettu teelusikallisesta kasvia. Lisäravinteiden tapauksessa noudata tarkasti lääkärin tai tuotteen etiketin suosituksia.

Voikukan turvallisesta käytöstä ei ole tarpeeksi tieteellistä tietoa, joten ole vielä maltillinen sen kulutuksessa. Pidä mielessä voikukan vasta-aiheet ja sivuvaikutukset.

Lisätietoja tästä kasvista on alla olevassa artikkelissa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Brock, M. T. (2004). The potential for genetic assimilation of a native dandelion species, Taraxacum ceratophorum (Asteraceae), by the exotic congener T. officinale. American Journal of Botany, 91(5), 656–663. https://doi.org/10.3732/ajb.91.5.656
 • Wirngo FE, Lambert MN, Jeppesen PB. The Physiological Effects of Dandelion (Taraxacum Officinale) in Type 2 Diabetes. Rev Diabet Stud. 2016;13(2-3):113–131. doi:10.1900/RDS.2016.13.113
 • WebMD. (n.d.). Dandelion: Uses, Side Effects, Interactions, Dosage. Retrieved on April 3, 2020 from https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-706/dandelion
 • Dandelion. (2018). In: Drugs and Lactation Database (LactMed) [Internet]. Bethesda (MD): National Library of Medicine (US); 2006–.2018 Dec 3.PMID: 30000932 NBK501872

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.