Logo image
Logo image

Voiko ruoka todella mennä "väärään kurkkuun"?

5 minuuttia
Olet saattanut pohtia, onko todella mahdollista, että ruoka menee niin sanotusti väärään kurkkuun. Vastaus on kyllä. Mitä siinä tapauksessa on tehtävä?
Voiko ruoka todella mennä "väärään kurkkuun"?
Viimeisin päivitys: 10 elokuuta, 2023

Useimmat meistä ovat kokeneet tukehtumisen tunteen juodessaan tai syödessään jotain. Toteamme tuolloin, että se meni “väärään kurkkuun”. Mutta mitä se tarkoittaa, ja onko se todellakin mahdollista?

Lyhyt vastaus jälkimmäiseen kysymykseen on kyllä. Lääketieteellisessä termistössä se tunnetaan nimellä “aspiraatio”, ja se tapahtuu, kun ruoka ei mene ruokatorveen vaan ohjautuukin henkitorveen.

Sen lisäksi, että se on epämiellyttävä tilanne, se aiheuttaa myös joitakin terveysriskejä. Kerromme, miten se tapahtuu ja mitä sille voi tehdä.

Mitä tapahtuu, kun ruoka menee väärään kurkkuun?

Kun ruoka menee niin sanotusti “väärään kurkkuun”, siitä voi aiheutua useita oireita. Selvin on tukehtumisen tunne, joka ilmenee yskimisenä ja paineena rinnassa. Lisäksi adrenaliiniryöpyn seurauksena sydämen syke kiihtyy ja verenpaine nousee.

Tilanteen vakavuudesta riippuen happipitoisuus voi laskea. Jos näin on, on hakeuduttava välittömästi ensiapuun vakavampien komplikaatioiden välttämiseksi.

Miksi näin tapahtuu? Ongelma tunnetaan nimellä “aspiraatio“, ja se voi tapahtua vahingossa, esimerkiksi kiireisesti syöden tai nielemisvaikeuksia aiheuttavan sairauden vuoksi.

Jotta ymmärtäisimme asiaa paremmin, on lähdettävä siitä, että kurkun alueella on kaksi torvea: ruokatorvi ja henkitorvi. Ensimmäisen kautta ruoka kulkee mahalaukkuun. Toisen kautta hengitämme, eli menee keuhkoihin.

Kun ruokaa tai juomaa niellään, se joutuu lähelle molempien torvien yläpäätä. Nielemisen yhteydessä hengitystie kuitenkin sulkeutuu ja ruokatorvi avautuu, jotta ruoka tai juoma pääsee kulkemaan oikean torven läpi. Eri tekijät voivat kuitenkin vaikuttaa tähän prosessiin.

Mikä aiheuttaa sen, että ruoka menee väärään kurkkuun eli torveen?

Normaalitilanteessa äänihuulet ja kurkunpää ovat vastuussa siitä, että nieltäessä hengitystiet pysyvät kiinni. Tämä estää ruoan, juoman ja syljen vuotamisen keuhkoihin. Terveillä ihmisillä tämä prosessi voi häiriintyä, kun syödään liian nopeasti, ollaan hajamielisiä tai puhutaan kun suussa on ruokaa.

Jos näin tapahtuu, hengitystie jää auki, jolloin ruokaa pääsee liukumaan väärään torveen. Kuten Cleveland Clinicin julkaisussa kerrotaan, tässä vaiheessa käynnistyy yleensä taistele tai pakene -mekanismi, joka ilmenee yskimisrefleksinä.

Näin henkitorveen päässyt aines saadaan yleensä automaattisesti ulos. Se ei kuitenkaan aina tapahdu.

Vaikeissa tapauksissa ruokahiukkaset voivat siirtyä keuhkoihin, mikä johtaa uusiin komplikaatioihin. Erityisesti silloin, kun aspiraatio on toistuvaa.

On huomattava, että joillakin ihmisillä tämä johtuu siitä, että heidän kurkkulihaksensa eivät toimi kunnolla. Näitä tapauksia kutsutaan nimellä “dysfagia-aspiraatio“, ja ne liittyvät seuraaviin terveysongelmiin:

 • Lihasdystrofia.
 • Aivovammat.
 • Aivoverenkiertohäiriöt.
 • Selkäydinvamma.
 • Ruokatorven tukkeutuminen esimerkiksi kasvaimen vuoksi.
 • Parkinsonin tauti tai muut neurologiset häiriöt.
 • Aikaisemman kurkkusyövän vuoksi annettu sädehoito tai leikkaus.
 • Tilat, jotka vähentävät syljen määrää, kuten Sjögrenin oireyhtymä.

Lue lisää: Nielemisvaikeudet eli dysfagia

Some figure
Hengitystiet päättyvät keuhkojen sisällä oleviin keuhkoputkiin.

Mitä elimistössä tapahtuu, kun ruokaa tai juomaa pääsee henkitorveen?

Useimmissa tapauksissa, kun ruokaa kulkeutuu vahingossa henkitorveen, yskimisrefleksin avulla se saadaan pian poistettua.

Tähän voi liittyä tukoksen tunne kurkussa sekä ärsytystä ja kipua. Onneksi nämä epämukavuudet häviävät nopeasti ja ilman hoitoa.

Komplikaatioita syntyy, jos ruoka pääsee keuhkoihin saakka tai jos aspiraatio on sairauden vuoksi toistuvaa. Tällöin muita ilmenemismuotoja voivat olla muun muassa seuraavat:

 • Nielemiskipu.
 • Liiallinen syljeneritys.
 • Vatsan kirvely.
 • Lievä rintakipu.
 • Kuume pian syömisen jälkeen.
 • Tunne ruoan takertumisesta suuhun.
 • Hengenahdistus tai hengitysvaikeudet, erityisesti syömisen yhteydessä.
 • Toistuva keuhkokuume.
 • Pahoinvointi ja oksentelu.
 • Laihtuminen.
 • Stressi syönnin yhteydessä.
Näiden oireiden esiintyminen on syy käydä lääkärillä.

Riippuen tapahtumien tiheydestä ja hengitetystä aineesta, oireista voi esiintyä vain yksi tai useita samanaikaisesti. Joka tapauksessa lääkärin on arvioitava tilanne diagnoosin tekemiseksi ja ehdotettava hoitoa sen mukaisesti.

Some figure
Ruokatorvi on putki, joka yhdistää suun ja mahalaukun.

Mitä tehdä, jos yskiminen ei ratkaise ongelmaa?

On olemassa toinenkin ensiaputoimenpide, joka voidaan toteuttaa, kun yskiminen ei riitä häätämään henkitorveen päässyttä ainesta. Keuhkolääkäri Bohdan Pichurko kertoo siitä Cleveland Clinicin julkaisussa:

 1. Ensimmäinen askel on olla panikoimatta.
 2. Lopeta sitten kaikki, mitä teet juuri sillä hetkellä, ja asetu vatsallesi tyyny lantion alla.
 3. Tässä asennossa henkitorvi kallistuu hieman alaspäin, mikä yleensä helpottaa aineksen karkottamista.

Milloin on syytä kääntyä lääkärin puoleen?

Aspiraatioon liittyvien riskien vuoksi joissakin tapauksissa on parasta kääntyä lääkärin puoleen. Jos yskänrefleksi ja ensiapu eivät tehonneet, yskä kestää todennäköisesti yli kaksi tuntia. Jos näin on, hakeudu hoitoon.

Muita varoitusmerkkejä ovat verenvuotoa aiheuttava oksentelu, kuume, vilunväristykset ja pistävä kipu rinnassa. On tärkeää välttää muita ruokia tai juomia ennen lääkärin vastaanotolle menoa.

Lääkäri voi tehdä diagnoosin fyysisen tutkimuksen ja lisäkokeiden, kuten seuraavien, avulla:

Hoito voi vaihdella henkilöstä toiseen, riippuen todetusta syystä. Joskus käytetään keuhkoputkien tähystintä ruokahiukkasen poistamiseksi. Jos on merkkejä bakteeri-infektioista, määrätään myös antibiootteja.

Muita keskipitkän aikavälin toimenpiteitä ovat muun muassa seuraavat:

 • Muutokset ruokavaliossa.
 • Nieluterapia, johon kuuluu harjoituksia lihasten vahvistamiseksi ja koordinoimiseksi.
 • Leikkaus. Tarvitaan, kun muut hoidot eivät tehoa ja kyseessä on vakava nielemisongelma, joka estää ruoan nielemisen.

Miten estää ruoan pääsy henkitorveen:

Joidenkin ruokailukäyttäytymisten korjaaminen on paras tapa estää ruoan tai juoman pääsy väärään kurkkuun. Kokeile seuraavaa:

 • Pienemmät suupalat: Hyvin suurten suupalojen syöminen on yksi syy ruoan harhailemiseen. Ihanteellista on laittaa vain vähän ruokaa suuhun kerrallaan ja käyttää riittävästi aikaa pureskeluun.
 • Vältä puhumista suu täynnä: Tämä huono tapa estää hengitystietä sulkeutumasta kunnolla ruokaa nieltäessä. Älä siis puhu ruoka suussa. Sama koskee nauramista.
 • Keskity ruokaan: Elektronisten laitteiden käyttö aterian aikana tai mikä tahansa muu häiriötekijä lisää aspiraatioriskiä. Keskity ruokaan ja syömiseen.
 • Hyvä ryhti: Säilytä aterioiden aikana oikea kehon asento. Pysy mahdollisuuksien mukaan pystyssä. Jos joudut syömään sängyssä kun olet vaikkapa kipeä, käytä kiilamaista tyynyä nostamaan vartaloasi turvalliseen, mahdollisimman istuvaan asentoon.
 • Juo vettä aterioiden yhteydessä: Neste auttaa kostuttamaan suussa olevaa ruokaa, jolloin sen pääsy hengitysteihin on epätodennäköisempää.

Lue lisää: Ongelmia pillereiden nielemisessä? 9 keinoa, jotka auttavat

Mitä pitää muistaa?

Ruoan joutuminen “väärään kurkkuun” on mahdollisuus, jolle me kaikki olemme alttiita. Se tapahtuu usein siksi, että ruokailun aikana on häiriötekijöitä, puhutaan kun suussa on ruokaa tai yritetään ottaa liian suuria suupaloja ruokaa pureskelematta sitä kunnolla.

Tämä korjaantuu yleensä sekunneissa yskärefleksin avulla.

Jos syynä on jokin muu, on syytä kääntyä lääkärin puoleen mahdollisten komplikaatioiden ehkäisemiseksi. Ei pidä jättää huomiotta, että tämä tilanne voi olla myös muiden taustalla olevien ongelmien ilmentymä. Mitä aikaisemmin diagnoosi tehdään, sitä paremmat ovat toipumismahdollisuudet.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Chaudhry SR, Bordoni B. Anatomy, Thorax, Esophagus. [Updated 2022 Jul 25]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK482513/
 • Cramer N, Jabbour N, Tavarez MM, et al. Foreign Body Aspiration. [Updated 2023 Jan 23]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2023 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK531480/
 • Gonzalez, C. (2022, 2 agosto). Aspiration – Otorhinolaryngology – Head & Neck Surgery. Otorhinolaryngology – Head & Neck Surgery. https://med.uth.edu/orl/2020/01/10/aspiration/
 • Hatziagorou, E., Kirvassilis, F., Kotzamani, M., Karailidou, M., Skouras, A., Kontzoglou, G., & Tsanakas, J. (2018). Flexible bronchoscopy in diagnosis and removal of foreign body aspiration in children. https://doi.org/10.1183/13993003.congress-2018.pa1374
 • O’Rourke, F., Vickers, K., Upton, C., & Chan, D. (2014). Swallowing and oropharyngeal dysphagia. Clinical medicine (London, England), 14(2), 196–199. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4953294/
 • Precauciones Para Evitar La Aspiración Care Guide Information En Espanol. (s. f.). Drugs.com. https://www.drugs.com/cg_esp/precauciones-para-evitar-la-aspiraci%C3%B3n.html
 • Team, L. B. A. A. (2022, 10 octubre). What’s Going On When Something Goes Down the Wrong Pipe? Cleveland Clinic. https://health.clevelandclinic.org/whats-going-on-when-something-goes-down-the-wrong-pipe/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.