Logo image
Logo image

Voiko kypsentämätön ruoka sairastuttaa?

2 minuuttia
Joissakin ruoissa on suuri tartuntariski, minkä vuoksi ne tulee kypsentää huolella ruokamyrkytyksen välttämiseksi. Tässä artikkelissa kerromme kypsentämättömän ruoan riskeistä ja varotoimista, jotka kannattaa huomioida.
Voiko kypsentämätön ruoka sairastuttaa?
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Nykyään syödään yhä enemmän raakaruokaa, mikä johtuu aasialaisten ja eteläamerikkalaisten ruokakulttuurien vaikutuksesta. Tietyt ruoat on kuitenkin kypsennettävä huolella haitallisten seurauksien välttämiseksi. Mitä tapahtuu, jos syö kypsentämätöntä tai huonosti kypsennettyä ruokaa? Voiko kypsentämätön ruoka sairastuttaa?

Kypsentämättömän ruoan syöminen voi toisinaan johtaa ruokamyrkytykseen, joka voi olla paitsi hyvin epämiellyttävä myös vaarallinen. Tästä syystä jokaisen on hyvä tietää, miksi tietyt ruoat tulee kypsentää huolella ja mitkä voivat aiheuttaa terveysongelmia.

Kypsentäminen on toimenpide, joka takaa ruoan turvallisuuden

Yksi ruoan kypsentämisen tarkoituksista – sen aistinvaraisten ominaisuuksien parantamisen lisäksi – on tappaa bakteereja. Ruoan altistaminen korkeille lämpötiloille takaa sen, että siinä asustavat elävät organismit tuhoutuvat.

Kypsentäminen tappaa ruoasta siis bakteereja, sieniä ja muita mikro-organismeja, joiden on osoitettu pesiytyvän ruoansulatuskanavaan ja aiheuttavan erilaisia sairauksia, kuten salmonelloosia.

Yksi hyvä esimerkki tästä on maidon pastörointi, jossa maito altistetaan korkeille lämpötiloille lyhyen aikaa sen varmistamiseksi, että sitä on turvallista juoda. Tämän ansiosta maito säilyy purkissa pidempään ennen kuin se käytetään, eikä siinä ole tauteja aiheuttavia mikro-organismeja.

Some figure
Ruoan huolellinen kypsentäminen tuhoaa siitä patogeenisia eliöitä, jotka voisivat aiheuttaa ruokamyrkytyksen ja muita infektioita.

Lue lisää täältä: Listerioosi raskauden aikana: mitä tulee tietää

Ole varovainen lihan kanssa

Liha on yksi niistä raaka-aineista, joka tulee kypsentää huolella. Sisältä osittain raaka pihvi ei kuitenkaan yleensä aiheuta ongelmia, sillä tauteja aiheuttavat eliöt sijaitsevat ruoan pinnalla. Näin ollen vain pinta tulee kypsentää riittävän huolellisesti, jotta ruoka on varmasti turvallista syödä. Jauheliha on kuitenkin hieman monimutkaisempi juttu.

Tyypillinen esimerkki on hampurilainen. Hampurilaisessa kaikenlainen liha sisältää herkästi patogeenisia organismeja, sekä pinnalla että sisällä. Hampurilaisen sisälämpötilan tulisikin näin olla ainakin 60–70 celsiusastetta.

Huonosti kypsennetyt hampurilaiset ovat yksi yleisimmistä ruokamyrkytyksen aiheuttajista, ja niiden syöminen on todellinen terveysriski.

Kannattaa lukea myös: Täytyykö ruoka desinfioida infektion ehkäisemiseksi?

Huonosti kypsennetty kala on riski

Viime vuosina raa’an kalan syömisestä on tullut suosittua itämaisten kulttuurien vaikutuksesta. Sushi-ravintoloiden suosio on kasvanut.

Jotta kalaa voisi syödä raakana, se tulee ensin pakastaa. Pakastaminen tappaa siitä mahdolliset mikro-organismit. Raa’an kalan syöminen noudattamatta elintarvikkeiden turvallisuussäädöksiä on tutkitusti terveysriski.

Diseases of Aquatic Organisms -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan vaarallisin organismi kalassa on yleensä anisakis, jota esiintyy pääasiassa vaaleassa kalassa. Pakastaminen tappaa sen tehokkaasti.

Lisäksi raakaa kalaa sisältävissä ruokalajeissa on yleensä myös jonkinlaista happoa, kuten limen mehua. Tämä hapon aikaansaama pH-arvon muutos on toinen tehokas keino tappaa pinnalla elävät mikro-organismit. Jos aikomuksenasi on sen sijaan syödä tuoretta kalaa, jota ei ole ensin pakastettu, se tulee kypsentää huolella.

Rasvainen kala tulee kypsentää hyvin ulkoa ja vaalea kala läpikotaisin, jotta ne eivät varmasti sairastuta.

Some figure
Kala on suuri tartuntariski. Tästä syystä se tulee säilöä ja kypsentää kunnolla.

Voiko kypsentämätön ruoka sairastuttaa? Yhteenveto

Raa’an tai huonosti kypsennetyn ruoan syöminen voi olla terveysriski. Sinun on tiedettävä tuotteen alkuperä ja onko sitä pakastettu ennen käyttöä. Näin saat selville, millainen riski on syödä sitä huonosti kypsennettynä.

Hampurilaiset ja vaalea kala vaativat erityistä varovaisuutta, sillä ne ovat ruokaturvallisuuden kannalta kriittisiä raaka-aineita. Jos aiot syödä mitä tahansa raakaa ruokaa, pakasta se ensin.

Yleensä tällaiseen ruokaan kannattaa myös lisätä jonkinlaista happoa pH-arvon muuttamiseksi. Tälläkin varmistetaan se, että ruoassa olevat mahdolliset tauteja aiheuttavat organismit kuolevat.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • French GL., King  SD., Louis PS., Salmonella serotypes, salmonella typhi phages types, and anti microbial resistance at the university hospital of the west indies, Jamaica. J Hyg, 1977.
  • Palm HW., Theisen S., Damriyasa IM., Kusmintarsih ES., et al., Anisakis (Nematoda: ascaridoidea) from indonesia. Dis Aquat Organ, 2017. 123 (2): 141-157.
  • Ocurrence of Anisakis and Hysterothylacium nematodes in Atlantic chub mackerels from libyan coasts. Cavallero S., El Sherif RA., Pizzarelli A., El Fituri AA., El Showhdi M., Benmosa F., D’Amelio S., Helminthologia, 2019. 56 (4): 347-352.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.