Voiko koronaviruksen tartuttaa muihin, jos sairaudesta on jo toipunut?

Tällä hetkellä ei ole saatavilla tarpeeksi tietoa siitä, voiko COVID-19 -viruksen tartuttaa eteenpäin sen jälkeen, kun sen aiheuttamasta taudista on jo toipunut. Uusia tutkimuksia tehdään koko ajan, ja varmoja tuloksia odotellessa on parasta noudattaa ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä vielä ainakin kaksi viikkoa oireiden häviämisen jälkeenkin.
Voiko koronaviruksen tartuttaa muihin, jos sairaudesta on jo toipunut?

Viimeisin päivitys: 21 toukokuuta, 2020

Tiede ei ole vielä pystynyt antamaan varmaa näyttöä siitä, voiko koronaviruksen tartuttaa muihin vielä sen jälkeen, kun on itse sairaudesta toipunut. Kiinalaiset tutkijat ovat analysoineet useita tapauksia, joissa potilaat ovat parantuneet virustartunnan jälkeen, mutta mitään lopullista johtopäätöstä ei ole saatu heidän tartuttamisestaan uudelleen muita ihmisiä. Eräs tutkimus osoittaa, että viruksen jäljet säilyvät ihmisen ulosteessa vielä huomattavan pitkän ajan ilmeisen parantumisen jälkeenkin.

Toistaiseksi tiedetään, että viruksen poistuminen elimistöstä ei tapahdu kaikilla potilailla samassa ajanjaksossa, eli se vaihtelee potilaasta toiseen. Joillakin potilailla koronaviruksesta ei näy enää jälkeäkään kaksi päivää taudista toipumisen jälkeen. Toisilla potilailla taas on huomattu, että virus sinnittelee kehossa vielä jopa kahdeksan päivää toipumisen jälkeen.

Oli tuo ajanjakso minkä pituinen tahansa, sitä ei vielä varmuudella tiedetä, voiko koronaviruksen tartuttaa muihin vielä sairaudesta toipumisen jälkeen. Tämän vuoksi suositellaan, että toipuneet potilaat jatkaisivat varotoimenpiteiden noudattamista vaikka mitään oireita taudista ei enää olisikaan.

Tutkimustuloksia koronaviruksen tarttumisesta toipumisen jälkeen

Kiinalaisten tiedemiesten tutkimus, joka julkaistiin American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine -lehdessä toteaa, että vielä ei ole varmaa, voiko koronaviruksen tartuttaa muihin ihmisiin potilaan siitä jo toivuttua. On huomioitava, että tämä tutkimus perustuu vain 16 potilaan tapaukseen, joten sen tietoja tulisi pitää väliaikaisina.

Kaikkia tutkimuksen 16 potilasta oli hoidettu eräässä Pekingissä sijaitsevassa sairaalassa 28. tammikuuta ja 9. helmikuuta 2020 välisenä aikana. Kaikilla paitsi yhdellä potilaalla viruksen itämisaika oli viisi päivää. Heillä ilmeni oireita keskimäärin kahdeksan päivän ajan.

Lisäksi näiden potilaiden keskuudessa havaittiin, että koronaviruksen täydelliseen poistumiseen kehosta meni yhdestä kahdeksaan päivää. Tutkijat eivät vielä tiedä, onko potilaalla kyseisenä ajanjaksona mahdollisuus tartuttaa virus muihin ihmisiin, joten varotoimet on paras pitää yllä pidempään.

Tohtori Lokesh Sharma Yalen yliopiston lääketieteellisestä tiedekunnasta ja yksi edellä mainitun tutkimuksen tekijöistä on huomauttanut, että vakavimmissa tartuntatapauksissa menee todennäköisesti pidempi aika jotta virus poistuu ihmisen elimistöstä täysin.

Verinäyte koronavirus
Koronaviruksella on itämisaika, sitten itse sairastamisaika ja viimeiseksi toipumisaika.

Viruksen pysyvyys suolistossa

Toinen tutkimus, joka julkaistiin The Lancet -tiedelehdessä, pohtii myös sitä voiko koronaviruksen tartuttaa muihin taudista parantumisen jälkeenkin. Tutkimuksen mukaan virus jatkaa aktiivista lisääntymistä suolistossa, vaikka oireita ei enää olisi.

Hän lisää, että virusta on löydetty ulosteesta vielä jopa viisi viikkoa oireiden katoamisen jälkeen. Potilaat, joilla tämä todettiin, olivat antaneet negatiivisen tuloksen koronavirustestissä, jossa näyte oli otettu nenästä tai kurkusta.

Tästä aiheesta tutkimus toteaa näin:

Kun otetaan huomioon ulostenäytteiden tulokset sekä SARS-CoV:n että MERS-CoV:n tapauksissa ja viruksen kyky pysyä elinkelpoisina olosuhteissa, jotka voivat edesauttaa fekaalis-oraalisen tartunnan leviämistä, on mahdollista että SARS-CoV-2 tarttuu myös tätä kautta.

Maailman terveysjärjestö (WHO) puolestaan ​​on ilmoittanut, että tartunnan tällaisesta leviämistavasta ei ole näyttöä. Yhdessä WHO:n tiedotuksessa ilmaistiin näin:

Tähän päivään mennessä vain yhdessä tutkimuksessa virus on löydetty vain yhdessä ulostenäytteessä, eikä ole olemassa todisteita siitä, että COVID-19 tarttuisi fekaalis-oraalisella tiellä.

Mies katselee ikkunasta ulos hengityssuojain kasvoillaan.
Yleisten suositusten mukaan karanteenia on jatkettava vielä 14 päivän ajan parantumisen jälkeen.

Huomioi nämä varotoimenpiteet

Ei ole mitään varmuutta siitä, voiko koronaviruksen tartuttaa muihin vielä taudista toipumisen jälkeen. Epävarmoissa tapauksissa onkin aina parasta noudattaa tehokkaita varotoimia. On suositeltavaa, että hiljattain toipuneita potilaita käsitellään samalla tavalla kuin potilaita, joilla sairaus on aktiivisena.

Asiantuntijat suosittelevat, että potilaat jotka ovat parantuneet COVID-19 -viruksen aiheuttamasta taudista pysyvät karanteenissa vielä vähintään 14 päivää sen jälkeen, kun heillä ei enää ole taudin oireita. Jotkut pitävät tätä ajanjaksoa turhan pitkänä, mutta riskit huomioon ottaen on parempi katsoa kuin katua.

Koska vielä ei olla täysin varmoja siitä, voiko COVID-19 tarttua fekaalis-oraalisesti, asiantuntijat suosittelevat noudattamaan tiukkoja varotoimia tartunnan saaneiden potilaiden ulosteiden kanssa. Jos potilas on karanteenissa kotona, olisi parasta että hänellä on käytössään oma kylpyhuone tai ainakin oma WC.

Sairaaloiden jätevedet tulee myös desinfioida. Ja kaikkien, sekä oireilevien että oireettomien ihmisten, on paras pitää yllä maksimaalisia hygieniatoimenpiteitä kylpyhuonetta käyttäessään. Jos julkisia WC-tiloja on välttämätöntä käyttää, ne tulee desinfioida perusteellisesti sekä ennen käyttöä että käytön jälkeen.

Vältä tartuttamasta koronavirusta muihin

Koko yhteiskunta vetoaa koronavirustartunnasta toipuneisiin potilaisiin ja heidän vastuuntuntoonsa. Emme voi tällä hetkellä olla varmoja, voiko koronaviruksen tartuttaa muihin ihmisiin parantumisen jälkeen, joten jos olet tässä tilanteessa, ole vastuullinen ja suojele perhettäsi, ystäviäsi, naapureitasi ja koko yhteiskuntaa ja ota varman päälle.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Voiko koronavirus tarttua sukupuoliyhteyden välityksellä?
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Voiko koronavirus tarttua sukupuoliyhteyden välityksellä?

Viruksen leviämistapoja on tutkittu ahkerasti, ja sitäkin on pohdittu, voiko koronavirus tarttua sukupuoliyhteyden välityksellä.


Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.