Onko silmän sidekalvotulehdus koronaviruksen uusi oire?

Kansainväliset lääketieteen yhdistykset viittaavat silmän sidekalvotulehdukseen koronaviruksen uutena oireena. Vaikka WHO ei ole vielä lisännyt sitä diagnostiseen protokollaansa, on vahvistettu tapauksia, joissa ainoa potilaan oire on ollut silmätulehdus.
Onko silmän sidekalvotulehdus koronaviruksen uusi oire?

Viimeisin päivitys: 19 helmikuuta, 2022

Viime päivinä uutisissa on keskitytty yhä enemmän siihen, että silmän sidekalvotulehdus olisi koronaviruksen uusi oire. Vaikka se on oire, jota useat lääketieteen yhdistykset ovat havainneet taudin puhkeamisen alkuajoista asti, sen olemassaolo on vasta nyt vahvistettu.

Yhdysvalloissa terveysalan työntekijät ovat varoittaneet tästä uudesta oireesta. Tästä huolimatta Yhdysvaltain tautikeskus (CDC) ja Maailman terveysjärjestö (WHO) eivät ole sisällyttäneet silmän sidekalvotulehdusta oirelistalleen.

Tiedejulkaisuissa aiheesta on kaksi artikkelia:

  • Journal of Medical Virology -lehden tutkimuksessa löydettiin koronavirusta joidenkin potilaiden silmäeritteistä, mikä antaa viitteitä koronaviruksen esiintymisestä silmän sidekalvolla.
  • New England Journal of Medicine -lehden tutkimuksessa puolestaan tarkasteltiin positiivisen koronavirusnäytteen antaneiden potilaiden oireita Kiinassa, ja lähes 1 %:iin näistä tapauksista kuului silmän sidekalvon verentungos.

Mikä on silmän sidekalvotulehdus?

Silmän sidekalvotulehdus on yksi yleisimmistä silmäsairauksista koko maailmassa. Yleensä siihen kuuluu lievä tulehdus, joka paranee nopeasti.

Silmän sidekalvotulehdus on silmän hyvin ohuen limakalvon, sidekalvon tulehdusta. Tämä sidekalvo sijaitsee silmäluomien alla ja peittää silmämunan ulkopintaa. Tulehtuessaan siinä olevat pienen pienet verisuonet laajenevat ja silmä näyttää punaiselta.

Uutena koronaviruksen oireena silmän sidekalvotulehduksen on johduttava SARS-CoV2-viruksesta. Muussa yhteydessä, tämänhetkisen pandemian ulkopuolella, silmän sidekalvotulehdus voi syntyä bakteerien ja ympäristön partikkelien seurauksena.

Kyseessä on siis oire, joka voi olla virus-, bakteeri- tai allergiaperäinen. Silmän sidekalvotulehdukseen liittyy myös muita sairauksia koronaviruksen lisäksi, esimerkiksi Sjögrenin oireyhtymä, joka on autoimmuunisairaus.

Silmän sidekalvotulehdus on koronaviruksen uusi oire
Konjunktiviitti on silmän sidekalvon tulehdusta, joka saa silmän punoittamaan.

Mitä Amerikan silmäakatemia sanoo tästä?

Amerikan silmäakatemia julkaisi aiheesta lausunnon keräämällä tietoa terveystyöntekijöiltä. Se antaa tunnustusta näille työntekijöille ja hyväksyy silmän sidekalvotulehduksen koronaviruksen oireena.

Teoria on se, että pisarat, joiden kautta COVID-19 leviää, laskeutuvat silmän sidekalvolle. Muista, että virus leviää hengitysteiden pisaroiden välityksellä, jotka leviävät ilman kautta.

Tartuntaa ei saa ainoastaan suoran leviämisen kautta. On muistettava, että partikkelit voivat myös laskeutua pinnoille, joiden koskettaminen siirtää viruksen käteen ja tätä kautta mahdollisesti kasvoihin. Tästä syystä on erittäin tärkeää desinfioida pintoja ja pestä käsiä.

Amerikan silmäakatemian mukaan, jos potilaalla on silmän sidekalvotulehdus ja kuumetta sekä jokin hengitystieoire, lääkärit epäilevät välittömästi koronavirusta, etenkin jos henkilö on ollut kontaktissa epidemia-alueille tai tartunnan saaneisiin potilaisiin.

Tämän perusteella akatemia suosittelee terveystyöntekijöitä suojaamaan myös silmänsä hoitaessaan potilaita ei vain suuta ja nenää. Tämä uusi koronaviruksen oire edellyttää vielä tiukempia suojatoimenpiteitä.

Muut koronaviruksen uudet oireet

Silmän sidekalvotulehduksen lisäksi jotkut lääketieteen yhdistykset varoittavat muistakin oireista, jotka voivat viitata koronavirukseen, niiden klassisten oireiden lisäksi. Esimerkiksi Espanjan neurologinen yhdistys julkaisi lausunnon ehdottaen niiden ihmisten eristämistä, joilla ilmenee äkillistä hajuaistin menetystä, sillä se voi olla yksi koronaviruksen oireista.

Samoin ruoansulatushäiriöt mainittiin uusina koronaviruksen oireina. Erityisesti ripuli, jota esiintyy lähes puolessa vahvistetuista tapauksista.

Myös silmät kannattaa suojata koronavirukselta
Uusien löydösten valossa lääketieteen yhdistykset suosittelevat myös silmien suojaamista koronavirukselta.

Mitä tulee tehdä, jos näitä koronaviruksen uusia oireita ilmenee?

Tämänhetkisessä tilanteessa silmän sidekalvotulehdukseen, äkilliseen maku- ja hajuaistin menetykseen ja ripuliin tulisi kiinnittää erityistä huomiota. Vaikka WHO ei ole lisännyt niitä pääasiallisten oireiden listalleen, lääketieteelliset yhdistykset suosittelevat testaamaan koronaviruksen varalta myös ne ihmiset, joilla on näitä oireita.

Koska olemme keskellä pandemiaa, meidän on tehtävä erityisiä varotoimia vähentääksemme tartuntavauhtia. Hätä on nyt suurempi kuin normaaleissa olosuhteissa, ja tästä syystä asiantuntijat kiinnittävät huomiota oireisiin keskimääräistä tarkemmin.

Jos sinulla esiintyy näitä uusia koronaviruksen oireita, puhu asiasta lääkärillesi. Jokaisella maalla on omat toimintasuunnitelmansa niin, että kansalaiset voivat ottaa yhteyttä terveystyöntekijöihin ennen paikan päälle menemistä. Näiden yhteydenottotapojen noudattaminen on ensiarvoisen tärkeää nyt pandemian aikana.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Todellinen vaara: koronaviruksen tarttuvuus
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Todellinen vaara: koronaviruksen tarttuvuus

Jotta ymmärtäisimme kuinka voimme vähentää tämän pandemian leviämistä, on tärkeää ymmärtää millainen on koronaviruksen tarttuvuus.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Xia, Jianhua, et al. “Evaluation of coronavirus in tears and conjunctival secretions of patients with SARS‐CoV‐2 infection.” Journal of medical virology (2020).
  • Guan, Wei-jie, et al. “Clinical characteristics of coronavirus disease 2019 in China.” New England Journal of Medicine (2020).
  • Sun, M. D., et al. “Clinical characteristics of COVID-19 patients with digestive symptoms in Hubei, China: a descriptive, cross-sectional, multicenter study.”
  • Altamirano, S., et al. “Recomendaciones para Médicos de Emergencias sobre la situación actual de Coronavirus (2019-nCoV) en Argentina.” (2020).
  • Reviglio, Víctor Eduardo, et al. “2019-nCoV y oftalmología:¿ un nuevo capítulo de la misma historia?.” Oftalmología Clínica y Experimental (2020).

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.