Logo image
Logo image

Voiko auringonkukan siementen kuoria syödä?

3 minuuttia
Kuitu on hyväksi terveydelle. Auringonkukansiementen kuoret sisältävät eräänlaista kuitua, joka ei kuitenkaan kulkeudu kunnolla ruuansulatusjärjestelmän läpi, mikä on vaarallista.
Voiko auringonkukan siementen kuoria syödä?
Viimeisin päivitys: 20 marraskuuta, 2022

Auringonkukan siemenet ovat terveellinen naposteltava, sillä ne sisältävät laadukkaita välttämättömiä ravintoaineita. Auringonkukan siementen kuoria ei kuitenkaan kannata syödä, koska se voi olla haitallista ruoansulatusjärjestelmän kannalta. Tässä artikkelissa kerromme, miksi.

Huomaa, että auringonkukan siemenet sisältävät suuren määrän tyydyttymättömiä rasvahappoja. Nämä suojaavat sydämen ja verisuonten terveyttä sekä säätelevät siten kehon tulehdustasoja. Niiden kulutus on suositeltavaa, vaikkakin maltillisesti, koska ne sisältävät runsaasti kaloreita.

Vältä auringonkukan siementen kuoria

Auringonkukan siementen kuorien suurin ongelma on, että ne voivat vaurioittaa ruoansulatuskanavaa terävän muotonsa vuoksi. Ne voivat aiheuttaa viiltoja, takertumista tai kerääntyä suoleen.

Auringonkukan siementen kuorilla ei ole merkittävää ravintoarvoa, toisin kuin sisällä olevalla siemenellä. Auringonkukan siemenet erottuvat edukseen Omega-3 -rasvahappopitoisuudellaan. Näiden on osoitettu olevan käyttökelpoisia joidenkin tulehdussairauksien, kuten nivelreuman, hoidossa.

Lisäksi auringonkukan siemenet sisältävät huomattavan määrän proteiinia, mikä on välttämätöntä lihasten terveyden varmistamiseksi, kuten Nutrients -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todetaan. Näiden ravintoaineiden riittävä ja säännöllinen nauttiminen estää vähärasvaisen massan menetyksen ja sarkopenian puhkeamisen.

Rasvahapot itse pystyvät myös estämään lihasmassan hajoamista, millä on positiivinen vaikutus terveydentilaan. Vanhemmilla yksilöillä näiden ravintoaineiden säännöllinen saanti on erittäin tärkeää hyvän terveydentilan ylläpitämiseksi. Itse asiassa niiden riittävän saannin katsotaan joskus välttävän puutostiloja.

Toisaalta emme saa unohtaa, että nämä ruoat tarjoavat tärkeitä mikroravinteita. Kalsium on yksi vaikuttavimmista, ja se on välttämätön luun tiheyden ylläpitämiseksi. Kalsiumin ansiosta murtumien riski pienenee keskipitkällä aikavälillä.

Auringonkukan siementen kuorien nauttimisen riskit

Some figure
Auringonkukan siementen kuorien nauttiminen voi aiheuttaa erilaisia ruoansulatusongelmia.

Lue myös: Tulehdusta lisäävät ruoat ja niiden riskit

Auringonkukan siementen kuorien nauttiminen voi aiheuttaa rakenteellisia vaurioita ruoansulatuskanavassa. Vaikka näin ei tapahtuisikaan, se voi lisätä ripulin tai pahoinvoinnin riskiä.

Tämä johtuu pääasiassa niiden korkeasta kuitupitoisuudesta, joka tuottaa laksatiivisen vaikutuksen suuria määriä nautittaessa. Toisaalta on ollut tapauksia, joissa peräsuolen tukkeumia on kertynyt tällaisesta jätteestä.

Ravintokuidun saanti on välttämätöntä, mutta myöskään liiallinen kuidun saanti ei ole hyväksi. Lisäksi on varmistettava, että kyseessä on kuitutyyppi, joka ei aiheuta tukkeumia ruoansulatuskanavassa.

Kuidun liukoisuuden tärkeyttä kannattaa aina korostaa, sillä se vaikuttaa positiivisesti suoliston mikrobiotaan, kuten Gut Microbes -lehdessä julkaistu tutkimus osoittaa.

Mihin auringonkukan siemeniä voi käyttää?

Some figure
Pienellä luovuudella voit käyttää auringonkukansiementen kuoria monella eri tapaa.

Lue myös: Auringonkukansiemenmaidon hyödyt ja valmistus

Kuten olemme selittäneet, ei ole suositeltavaa kuluttaa auringonkukan siementen kuoria. Niille on kuitenkin mahdollista löytää muita käyttötarkoituksia. Niitä voidaan käyttää esimerkiksi öljyjen ja lannoitteiden valmistukseen. Näin niitä voidaan käyttää lannoitteina alueen alkuperäisen kasviston hyvän monimuotoisuuden varmistamiseksi.

On jopa teollisuudenaloja, jotka onnistuvat muuttamaan nämä elementit hyödyllisiksi kulutusosiksi eläimille, kuten kananhiekiksi. On myös mahdollisuus käyttää kuoria raaka-aineena biomassaenergiajärjestelmissä, jolloin saadaan hyödyllinen resurssi.

Niiden käyttö ei kuitenkaan ole vielä yleistä. Suuri määrä auringonkukan siementen kuoria menee hukkaan, kun siemenet on poistettu sisältä. Vaikka yhä useammat teollisuudenalat pystyvät käyttämään uudelleen ihmisten ruokajätettä, se on ala, jota meidän on opittava hyödyntämään paremmin tulevaisuudessa.

Älä syö auringonkukan siementen kuoria

Muista, että auringonkukan siementen kuorien syöminen on haitallista. Se voi olla jopa todella vaarallista terveydelle, jos kyseisellä henkilöllä on taipumus kärsiä divertikkeleistä eli paksusuolen seinämään muodostuneista pullistumista. Tästä syystä suosittelemme, että heität auringonkukan siementen kuoret aina pois.

Jos sinun on lisättävä kuidun saantia, on olemassa muita paljon turvallisempia ja tehokkaampia ratkaisuja, jotka varmistavat paremman suoliston läpikulun. Tällä tavalla mikrobiston biologinen monimuotoisuus lisääntyy ja ruoansulatuskanavan terveys paranee.

Joka tapauksessa pitää muistaa, että vaikka auringonkukan siementen kuoret eivät sovellu ihmisravinnoksi, niitä on mahdollista hyödyntää teollisuudessa. Vaikka tämä on alue, jota ei ole vielä hyödynnetty hyvin, ne ovat hyvä substraatti biomassan ja jopa lannoitteiden luomiseen.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.