Mikä on luuntiheysmittaus ja mihin sitä käytetään?

Mikä on luuntiheysmittaus ja mihin sitä käytetään?

Viimeisin päivitys: 30 kesäkuuta, 2021

Luutiheysmittaus on laajalti käytetty testi luiden mineraalitiheyden määrittämiseksi ja niiden heikkenemisen havaitsemiseksi.

Tämä menetelmä tunnetaan myös nimellä kaksoisenergian röntgenabsorptiometria. Tämä johtuu siitä, että se on samanlainen kuin normaali röntgensovellus. Se on erityisen hyödyllinen osteoporoosin diagnosoinnissa ja seurannassa.

Se on yksinkertainen testi, joka yleensä määrätään vanhemmille naisille. Tämä ei kuitenkaan ole sen ainoa käyttötarkoitus.

Tässä artikkelissa kerromme kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää luuntiheysmittauksesta, sen menettelystä ja siitä, miten lääkärit tulkitsevat sen tuloksia.

Kuinka luuntiheysmittaus toimii?

Luutiheysmittaus (tunnetaan lyhenteellä DEXA tai DXA) on testi luun mineraalitiheyden määrittämiseksi. Se auttaa määrittämään, onko luukudoksessa menetetty eheyttä tai mineralisaatiota.

RadiologyInfo.org -lehden artikkelin mukaan siinä käytetään pientä annosta ionisoivaa säteilyä. Se on tapa, jolla luun rakennetta voidaan tuoda esiin. Testi on nopea, yksinkertainen ja helppo.

Se keskittyy yleensä lonkan, selkärangan ja kyynärvarren luihin. Lääkärit voivat kuitenkin tutkia myös muita osia, kuten kantapää, sormet tai ranne.

Kuvantamisteknologiaan perehtynyt henkilö on vastuussa toimenpiteen suorittamisesta, ja lääkäri analysoi sen tuloksia myöhemmin. Sen pääasiallisena käyttötarkoituksena on arvioida henkilön riskiä sairastua osteoporoosiin liittyviin murtumiin.

Lääkärit käyttävät luuntiheysmittausta myös selvittääkseen, tarvitseeko potilas osteoporoosiin hoitoa. Se on myös hyvä keino seurata itse hoidon vaikutuksia. Mittaustulosten pitäisi parantua kuukausien aikana, mikäli hoito toimii oletetulla tavalla.

Lisäksi luuntiheysmittauksessa on se etu, että potilaaseen ei jää jälkiä säteilystä. Testin käyttö ei aiheuta sivuvaikutuksia, vaikka sitä ei aina ilmoiteta. Esimerkiksi raskaana olevilla naisilla on tiettyjä vasta-aiheita.

Luuntiheysmittaus: tulokset
Luuntiheyden mittaus antaa mahdollisuuden todeta osteoporoosin esiintyminen ja soveltaa tehokkaita hoitomuotoja.

Miksi luuntiheysmittaus tehdään?

Luutiheysmittaus määrittää, onko luun tiheyttä menetetty. Tämä voi johtua lukuisista tekijöistä, mutta luun tiheyden menetys lisää murtumien riskiä.

Tästä syystä tutkimus on hyödyllinen murtumariskin arvioimiseksi. Centro Diagnóstico de Granadan artikkelin mukaan tämä testi on tarkoitettu pääasiassa vaihdevuodet saavuttaneille naisille. Varsinkin heille, joilla on kärsivät vaihdevuosiin liittyvistä vakavista oireista ja jotka eivät ota mitään hormonilääkettä.

Tämä johtuu siitä, että vaihdevuodet on yksi osteoporoosin tärkeimmistä riskitekijöistä. Itse asiassa luuntiheysmittaus on vielä välttämättömämpää, jos nainen on tai on ollut tupakoitsija.

Luuntiheysmittaus on tarkoitettu myös ihmisille, jotka käyttävät tiettyjä luihin vaikuttavia lääkkeitä, kuten kortikosteroidit. Hyperparatyreoosi on toinen merkittävä tekijä. Se on patologi, joka tarkoittaa lisääntynyttä kilpirauhashormonin (PTH) eritystä.

Tämä hormoni on vastuussa kalsiumin ja fosforin säätelystä elimistössä. Nämä ovat kaksi tärkeintä mineraalia luun rakenteessa ja tiheydessä. Siksi lonkan tai selkärangan murtumien esiintyminen suvussa tai itsellä on toinen syy testin suorittamiseen.

Kuinka valmistautua luuntiheysmittaukseen?

Luutiheysmittaus on yksinkertainen testi, joka ei vaadi potilaalta mitään valmisteluja. Se ei aiheuta epämukavuutta eikä vie paljoa aikaa. Clínica Universidad de Navarra toteaa, että testi kestää noin puoli tuntia.

Pue päälle mukavat vaatteet, äläkä käytä asusteita tai koruja. Poista kaikki metalliesineet ennen testiä. Potilaan on maattava paikallaan toimenpiteen aikana.

Voit syödä normaalisti päivää ennen testiä. Sinun on kuitenkin lopetettava kalsiumlisien käyttö 24 tuntia ennen testin suorittamista.

Kuten edellä mainitsimme, tämä testi ei ole mahdollinen raskaana oleville naisille. Siksi on välttämätöntä ilmoittaa lääkärille, jos raskauden mahdollisuus on olemassa. Ilmoita heille myös, jos sinulle on tehty äskettäinen varjoainetesti, kuten TT-skannaus.

Mitä luuntiheysmittauksen tulokset voivat osoittaa?

Lääkärit tulkitsevat luuntiheysmittauksen tulokset. Sociedad Española de Geriatría Gerontología kertoo, että potilas saa sarjan digitoituja ja värillisiä kuvia. Lääkärit vertaavat potilaan testituloksia kyseisen ikäryhmän ja sukupuolen normaaliarvoihin.

Tällä tavoin he saavat kaksi arvoa tai pistemäärää.

  • Ensimmäinen on T-pisteet, joka ilmoittaa luun tiheyden määrän verrattuna saman sukupuolen aikuiseen, jolla on suurin luukapasiteetti. T-pisteet alle -1,1 ovat alhaiset, ts. osteopenia. T-pistemäärän on oltava alle -2,5, jotta osteoporoosi voi esiintyä.
  • Toiset pisteet ovat nimeltään Z. Tämä vertaa potilasta ryhmään saman ikäisiä, sukupuolisia ja samanlaisella fysiikalla olevia ihmisiä. Sen avulla he voivat seurata hoidon kulkua.
Osteoporoosin seuranta luun tiheysmittauksella mahdollistaa kalsium- ja kiinnityslääkkeiden käytön tehokkuuden arvioinnin.

Mitä muuta sinun pitäisi tietää luuntiheysmittauksesta?

Sinun tulisi ilmoittaa lääkärillesi kaikista lääkkeistä ja ravintolisistä, joita olet käyttänyt ennen testiä. Sinun ei tarvitse paastota, mutta sinun tulisi olla vähintään yksi päivä ottamatta mitään kalsiumlisiä. Korujen ja metalliesineiden lisäksi sinun tulisi ottaa pois silmälasit ja hammasproteesit.

Sinun on pidettävä mielessä, että luuntiheysmittaus ei voi ennustaa mihin murtuma tulee. Sen antaman tiedon avulla voidaan kuitenkin ehkäistä mahdollista murtumaa.

Selkärangan tai lonkan analyysit ovat hyödyllisiä hoidon vasteen tarkistamiseksi. Kantapäähän tai ranteeseen suoritetut testeistä ei kuitenkaan ole apua tässä tilanteessa. Ne ovat kuitenkin ehdottomasti hyödyllisiä murtumariskin ennustamisessa.

Luuntiheysmittaus on helppo ja vaaraton testi

Tällainen testi mahdollistaa luun mineraalitiheyden tutkimisen, koska se käyttää röntgensäteitä. Luuntiheysmittauksen avulla voidaan diagnosoida osteoporoosi tai muita luustoon liittyviä sairauksia, ja valvoa hoidon edistymistä.

Sen ansiosta on mahdollista ennustaa, kuinka suuri murtumisriski henkilöllä on. Testin turvallisuuden ja yksinkertaisuuden vuoksi lääkärit käyttävät sitä nykyään säännöllisesti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.