Virchowin triadi

Virchowin triadi on lääketieteellinen termi, jossa yhdistyvät kolme hyytymiseen ja veritulpan muodostumiseen vaikuttavaa tekijää. Pahin seuraus on laskimoiden tromboembolia.
Virchowin triadi
Karina Valeria Atchian

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Karina Valeria Atchian.

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Virchowin triadi merkitsee kolmea muutosta, joita tapahtuu verisuonten sisällä ja jotka määrittävät muodostuuko suoneen veritulppa. Tätä kutsutaan myös laskimoiden tromboemboliaksi.

Triadin kuvaili ensimmäisen kerran saksalainen patologi Rudolf Virchow yli 150 vuotta sitten. Hän määritteli ensimmäisen kerran ne olosuhteet, joita verihyytymän muodostuminen ja leviäminen edellyttää.

Aloitamme kuvailemalla Virchowin triadin ja sitten useita määritelmiä, joiden avulla ymmärrämme laskimotukosta ja sen terveysriskejä.

Mitä Virchowin triadi kuvaa?

Virchowin triadi käsittää kolme muutosta:

 • Verenkierron poikkeavuudet
 • Hyperkoagulaatio: Tila, joka edistää verihyytymien muodostumista
 • Endoteelin vauriot: Nämä ovat vaurioita verisuonten sisällä

On olemassa protromboottisia tiloja, jotka edistävät triadin ilmaantumista. Kun ne yhdistyvät, verihiutaleet pakkautuvat eräänlaisiksi ansoiksi, joihin tarttuu neutrofiilejä. Verihiutaleet ja neutrofiilit muodostavat veritulpan ja johtavat tromboemboliseen sairauteen.

Mitä tarkoittaa protromboottinen tila?

Protromboottinen tila on joko perinnöllinen tai hankittu, ja se edistää Virchowin triadin ilmaantumista. Tila on seurausta joko muokattavissa tai ei-muokattavissa olevista riskitekijöistä.

Esimerkiksi hyytymistekijöihin liittyvät geenimutaatiot voivat johtaa protromboottisen tilan syntyyn. Tähän periytyvyyteen on vaikea tai mahdoton vaikuttaa, sillä riski on meillä heti siittämishetkestä alkaen.

Toisaalta on olemassa joitakin koko elimistöön vaikuttavia sairauksia, jotka lisäävät veren hyytymistaipumusta, esimerkiksi syöpä, korkea valtimoverenpaine, munuaissairaudet ja krooniset laskimosairaudet. Erityisen alttiita ovat ihmiset, joilla on suonikohjuja ja laskimoiden vajaatoiminta.

Tulppien muodostumisen yhtälössä merkittäviä tekijöitä ovat myös elämäntavat ja tottumukset. Ylipainoiset ihmiset ja tupakoijat ovat riskiryhmässä. Riski jalkojen veritulpille kasvaa myös niillä ihmisillä, joiden on matkustettava pitkiä matkoja lentokoneessa tai jotka ovat muutoin pitkään paikallaan.

Estrogeenihormonia sisältävät ehkäisypillerit on hyvä mainita erikseen. Lääkärin tulee niitä määrätessä huomioida aina potilaan veritulppariski. Raskauden aikana taas kohdun paine alaraajoihin johtavissa suonissa hidastaa verenkiertoa, mikä myös edesauttaa Virchowin triadin syntyä.

Muita tähän liittyviä tilanteita ovat:

 • Keuhkoahtaumatauti
 • Ilmansaasteet
 • Alaraajojen vammat
 • Pitkä paikallaanolo (yli 48 tuntia) sairaalavuoteessa
Virchowin triadi määrittää, muodostuuko suoneen verihyytymä
Suonikohjuista kärsivät naiset ovat alttiita jalkojen hyperkoagulaatiolle.

Tämäkin artikkeli saattaa kiinnostaa sinua: Veren hyytyminen ja sen ongelmat

Mitä on laskimoiden tromboembolia?

Laskimoiden tromboembolia käsittää kaksi kokonaisuutta, jotka voivat aiheuttaa suonen toimimattomuutta ja kuoleman. Ne ovat yleisimmät ehkäistävissä olevat kuolinsyyt sairaalapotilailla:

 • Syvä laskimotukos
 • Keuhkoveritulppa

Verihyytymä saattaa pysyä paikallaan tai sitten kulkeutua verenkierron mukana muualla. Jos se jää kiinni, se muuttuu emboliaksi eli veritulpaksi, ja kulkeutuessaan sydämeen se siirtyy keuhkoverenkiertoon.

Alaraajojen veritulppa on kaikkein yleisin. Se ilmenee alueen punoituksena, kosketusarkuutena, lämpönä, kramppeina ja myös kipuna.

Jos muodostuu verihyytymä ja tätä myötä keuhkoveritulppa, oireina on hengenahdistus, pyörtyminen, alhainen verenpaine ja ihon sinertäminen. Seuraukset ovat kohtalokkaat, jos tilaa ei hoideta nopeasti ja tehokkaasti.

Kuinka Virchowin triadiin liittyvät ongelmat todetaan?

Yleinen tapa diagnosoida syvä laskimotukos on Doppler-ultraäänellä kuvaamalla syvä laskimojärjestelmä. Lääkäri tutkii verenkierron tukosten varalta ja arvioi laskimoiden supistumisen heikkenemistä.

Vaikeasti diagnosoitavissa tai epävarmoissa tapauksissa voidaan suorittaa epäilyttävän raajan tietokonetomografia tai magneettikuvaus.

Keuhkoveritulpan kohdalla ensisijainen diagnoosimenetelmä on keuhkojen tietokonetomografia. Joskus suositaan keuhkojen gammakuvausta, joka on yksi diagnostinen tutkimus.

Keuhkoveritulppa aiheuttaa aluksi hengenahdistusta
Hengenahdistus on yksi ensimmäisistä keuhkoveritulpan oireista. Varhainen havaitseminen pelastaa elämiä.

Miksi Virchowin triadi on niin tärkeä?

Koska tiedämme enemmän veren hyytymisestä ja Virchowin triadista, veritulppiin liittyvät sairaalaanotot ovat vähentyneet. Voimme ehkäistä yhä enemmän näistä syistä johtuvia kuolemia.

Terveet elämäntavat ja raajoista huolehtiminen on myös erittäin tärkeää hyperkoagulaatioriskin pienentämiseksi verenkierrossa. Keskustele lääkärisi kanssa, jos sinulla on mitään kysyttävää keinoista suojautua näiltä ongelmilta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Kasper y col., Principios de medicina interna de Harrison, edición número 19, Editorial McGrawHill.
 • Bauer K., Overview of the causes of venous thrombosis, retrieved on 01 Jun 2020, Evidence-based Clinical Decision Support- UpToDate.https://www.uptodate.com/contents/overview-of-the-causes-of-venous-thrombosis?search=trombosis%20venosa%20superficial&source=search_result&selectedTitle=2~109&usage_type=default&display_rank=2
 • Motta Hernández, José Wdroo, and Alexander Carvajal Cardozo. Simulación virtual del sistema de coagulación clásico y celular mediante redes de Petri aplicando la triada de Virchow. BS thesis. 2016.
 • Barrera-López, Ana Madeleine. “Pulmonary thromboembolism associated to superior vena cava syndrome thrombotic origin.” Revista Colombiana de Cardiología 24.4 (2017): 406-406.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.