Logo image
Logo image

7 vinkkiä katajan kasvattamiseen

4 minuuttia
Oletko koskaan miettinyt kasvattaa katajia puutarhassasi? Täällä annamme siihen hyvät niksit.
7 vinkkiä katajan kasvattamiseen
Viimeisin päivitys: 15 maaliskuuta, 2023

Monet kotipuutarhurit ovat viime aikoina osoittaneet mielenkiintoa katajan kasvattamiseen. Se on suosittu puu ensinnäkin siksi, että sen marjat tai oikeammin kävyt toimivat ainesosana ginin valmistuksessa, mutta se on myös hyväntuoksuinen ja sillä on erilaisia lääkinnällisiä käyttötarkoituksia.

Kataja ei vaadi tiuhaa karsimista muotonsa korostamiseksi. Se antaa kuitenkin villin kosketuksen puutarhaan, ja se soveltuu jopa lintujen pesimistarkoituksiin.

Haluatko lisätietoja tästä ihanasta puusta? Jatka lukemista!

Mikä on kataja ja mitkä ovat sen ominaisuudet?

Juniperus communis, eli tavallinen kataja, käsittää useita alalajeja tai lajikkeita, jotka erottuvat kruunun muodon mukaan: soikea, pystysuora tai kitukasvuinen.

Eurooppalaista alkuperää oleva puu on kooltaan 1-2 metriä pitkä ja sen ikivihreät lehdet muistuttavat neuloja. Sen tuottamat sini-violetit marjat tai oikeammin kävyt ovat hyödyllisiä juomien valmistuksessa, sillä niistä saadaan voimakkaita aromeja ja sekoitus katkeraa ja makeaa makua.

Kataja on kaksikotinen – eli niitä on ns. uroksia ja naaraita. Jälkimmäiset ovat niitä, jotka kukkivat keväällä. Marjojen saamisen edellytyksenä on istuttaa molemmat sukupuolet, koska urospuoliset tuottavat siitepölyn naaraskukkiin.

Kataja sietää mitä tahansa ilmastoa ja integroituu kaikkiin maaperiin, joten ei ole kohtuutonta löytää satoa niityiltä, rannikolta ja vuorilta. Ne kasvavat jopa kaupunkialueilla.

Some figure
Katajaa käytetään ginin valmistuksessa, johon se lisää ainutlaatuisen aromin.

Katajan kasvattamisen edut

Tällä lajilla katsotaan olevan lääkeominaisuuksia. Sitä käytetään usein osana luonnollisia lääkkeitä kystiittiä, munuaiskiviä ja virtsaputkentulehdusta vastaan. Ulkoisessa käytössä se liittyy niveltulehduksen, lihaskipujen ja mykoosin hoitoon.

Katajanmarjat sisältävät C-vitamiinia, monoterpeenejä ja antioksidantteja. Ne toimivat myös diureettina ja antiseptisenä aineena, mutta tähän tarkoitukseen on kysyttävä lääkärin mielipidettä.

Kulinaarisella alalla kataja toimii kastikkeiden ja lihan aromiaineena. Toisaalta sen oksien ja runkojen koristeelliset ominaisuudet erottuvat puutarhan kaunistamisessa. Jopa sen puuainesta voidaan käyttää esimerkiksi koristeellisten laatikoiden ja säiliöiden rakentamiseen.

Pidätkö tästä artikkelista? Lue lisää: Ketunkakku: mitä tästä lääkekasvista tulisi tietää?

Vinkit katajan kasvattamiseen

Tärkein neuvo on, että maaperä on hyvin viemäröity. Muut suositukset katajan kasvattamiseen löytyvät alta.

1. Älä jätä ilmataskuja

Kuten muutkin havupuut, katajat kasvatetaan syksyllä.

Kaiva maahan syvä reikä ja aseta taimi paikalleen varmistaen, että kaula on samalla tasolla reiän pohjan kanssa. Käytät reiän täyttämiseen samaa maaperää, jonka otit sivuun kaivaessasi kuoppaa.

Kun laitat maaperää kuoppaan, paina se tiiviisti alas tyhjentääksesi mahdolliset ilmataskut. Lopuksi kastele istutus ja laita tarvittaessa vähän ylimääräistä multaa.

2. Tarkista maaperä

Vaikka katajat kukoistavat erilaisissa maaperissä, ne pärjäävät paremmin kalkkikivityyppisissä, joiden pH on yli 7. Puuta ei saa kastella liikaa, sillä se voi hukkua, varsinkin jos maaperä on savea.

Näillä kasveilla on taipumus kasvaa hitaasti, mutta jos annat oikeat lannoiteannokset ja magnesiumia lisäravinteena, autat kehitystä. Lisäksi estät lehtiä muuttamasta vihreää sävyään himmeäksi.

3. Lannoita varovasti

Fosforia, typpeä ja kaliumia sisältävät rakeiset lannoitteet edistävät katajan kehitystä. Suositeltu määrä on 100-200 grammaa, annettuna kerran kuukaudessa talven tuloon asti. Lannoite tulee levittää varren ympärille.

4. Käytä pistokkaita lisääntymiseen

Juniperus communis L. lisääntyy pistokkailla. Leikkaa korkeintaan 10 senttimetrin pituiset varret, liota niitä 2 päivää ja laita ne sitten ruukkuun.

Istuta ne valmistelemalla alusta perliitillä ja turpeella. Halutessasi voit lisätä seoksen vettä ja juurtumishormoneja.

Vaikka on mahdollista istuttaa myös siemeniä, menettely on vaikeampi.

5. Säädä kastelua

Kataja sietää kuivuutta hyvin, joten älä kastele liikaa. Kun se saa liikaa vettä, se on vaarassa saada Phytophthora-tyyppisen hometartunnan.

Yleissuositus on kastella katajaa pari kertaa viikossa keväällä ja kesällä. Syksyllä kastelu tapahtuu kerran viikossa, ja talvella kastele puu kerran 2 viikossa ja jos sataa paljon, älä kastele sitä lainkaan.

6. Etsi paikka, jossa se saa auringonvaloa

Yritä sijoittaa kasvi paikkaan, joka takaa auringonvalon. Tämä laji sietää erittäin kylmiä lämpötiloja ja kuumimpiakin ilmastoja.

Some figure
Katajanmarjoilla on lääketieteellisiä, koristeellisia ja gastronomisia sovelluksia.

7. Leikkaa katajakasvi kunnolla

Leikkaa puutarhasaksilla tai pensasleikkureilla. Yritä tasoittaa korkeutta samalla kun annat pensaalle haluamasi muotoilun.

Gardener’s Path -sivusto suosittelee, ettei sitä karsita liikaa ja keskitytään yläversoihin, jotta sivusilmujen kasvu ja muoto paranevat. Samoin on suositeltavaa poistaa tiheät oksat paremman ilmanvaihdon ja valon läpäisevyyden vuoksi.

Saatat nauttia tästäkin artikkelista: Suojaa puutarhaasi pensaiden ja puiden avulla

Mitä tehdä, jos kataja sairastuu?

Generalitat Valencianan maatalousneuvoston julkaiseman ohjeen mukaan kataja saattaa lahota virusten, bakteerien, sienten ja loisfanerogamien vuoksi. Oireita ovat ruskeat lehdet ja kuivuus. Nämä muutokset johtuvat, kun tila etenee kanavien läpi, joiden kautta mahlan tulisi kiertää.

Suolojen puute tai ylimäärä, mekaaniset vauriot ja myrkylliset aineet ovat muita syitä vaurioille. Parannuskeino on poistaa vahingoittuneet osat tai käyttää torjunta-ainetta, kun taudin aiheuttavat tuholaiset.

Jos näet toukkia oksilla, poista ne. Lisäksi, jos löydät munia tai toukkia, leikkaa ja polta oksat sen lisäksi, että ruiskutat pensaan hyönteistorjunta-aineella.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Enebro común (Juniperus communis). Guía de cuidados. Picture This. https://www.picturethisai.com/es/care/Juniperus_communis.html#Cultivation:SunlightDetail
  • Enebro. Juniperus communis L. IQB. Medciclopedia. https://www.minsal.cl/portal/url/item/7d98ad06d32d83d5e04001011f016dbb.pdf
  • Gómez Paso A, Paül V. Taxonomía, corología y dinámica del matorral de enebro rastrero en dos localidades extremas: los macizos de Trevinca (Galicia/León) y del Montseny (Cataluña). Congreso Iberoamericano de Biogeografía. España; 2020. https://www.researchgate.net/profile/Valeria-Pauel/publication/343112666_Taxonomia_corologia_y_dinamica_del_matorral_de_enebro_rastrero_en_dos_localidades_extremas_los_macizos_de_Trevinca_GaliciaLeon_y_del_Montseny_Cataluna/links/5f17845c45851515ef3e2bde/Taxonomia-corologia-y-dinamica-del-matorral-de-enebro-rastrero-en-dos-localidades-extremas-los-macizos-de-Trevinca-Galicia-Leon-y-del-Montseny-Cataluna.pdf
  • Principales enfermedades y fisiopatías detectadas. Generalitat Valenciana. Consejería de Agricultura. España; 2010. https://agroambient.gva.es/va/web/medio-natural/principales-enfermedades-y-fisiopatias-detectadas-70866
  • ¿Qué es Phytophphora? Universidad Estatal de Oregón. Estados Unidos. https://agsci.oregonstate.edu/osu-nursery-greenhouse-and-christmas-trees/%C2%BFqu%C3%A9-es-phytophthora

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.