Ketunkakku: mitä tästä lääkekasvista tulisi tietää?

Ketunkakku on lääkekasvi, jota on käytetty vatsaongelmien, krapulan ja kuukautiskipujen hoitoon. Jatka lukemista, niin saat selville, tukevatko tieteelliset todisteet näitä hyötyjä.
Ketunkakku: mitä tästä lääkekasvista tulisi tietää?
Franciele Rohor de Souza

Tarkistanut ja hyväksynyt: farmaseutti Franciele Rohor de Souza.

Kirjoittanut Daniela Andarcia

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Strykniinipuu (ketunkakku) on keskikokoinen ikivihreä puu, joka on kotoisin Kiinasta, Thaimaasta, Itä-Intiasta ja Australiasta. Sen siemenet tunnetaan myös nimellä nux vomica ja niitä käytetään luontaishoitona monien sairauksien ja oireiden lievittämiseen.

Ketunkakkua käytetään perinteisesti erektiohäiriöiden, ummetuksen, migreenin, vatsan turvotuksen ja ahdistuksen hoitoonTieteelliset todisteet eivät kuitenkaan vielä tue tätä käyttötapaa.

Kun ketunkakun siemen on vielä raaka, sisältää se alkaloidia nimeltä strykniini. Sitä käytetään toisinaan rotanmyrkkynä. Tämän takia ketunkakku voi olla vaarallinen yrtti, mutta sitä voidaan ostaa myös tablettien ja jauheen muodossa.

Mitä hyötyä ketunkakusta on?

Joidenkin ihmisten kokeilujen mukaan ketunkakulla on tulehduksen vastaisia ominaisuuksia. Sen uskotaan siis sopivan astman, reumatistmin ja peräpukamien hoitoon. American-Eurasian Journal of Sustainable Agriculture -lehden julkaiseman eläinkokeen mukaan ketunkakku voi olla tehokas tulehduksen hoidossa.

Sen siemenet sisältävät myös antioksidantteja, joten ne voivat mahdollisesti taistella kehon soluja vahingoittavia vapaita radikaaleja vastaan. Monet väittävät niiden sisältävän antiseptisiä ominaisuuksia. Lisätutkimukset ovat kuitenkin tarpeen.

Phytotherapy Research -järjestön hiirillä tekemän tutkimuksen mukaan saksanpähkinän sisältämät alkaloidit saattavat ehkäistä joidenkin syöpäsolujen kasvua, kuten paksusuolen syövän tapauksessa. Aiheesta tulee kuitenkin tehdä vielä lisätutkimuksia eikä sitä voida pitää ensimmäisenä lähestymistapana onkologian osa-alueella. 

Journal of Ethnopharmacology -lehden tekemässä tutkimuksessa ehdotetaan, että ketunkakun siemenillä on kyky pysäyttää ihmisten maksasyöpäsolujen kasvu. On kuitenkin tärkeää huomata, että tämän teorian tukemiseksi tulee tehdä vielä lisää tieteellisiä tutkimuksia.

Ketunkakkua käytetään erilaisten sairauksien hoitoon, kuten selkäkipu, ummetus, kuukautiskivut, impotenssi, miesten lapsettomuus, migreeni, ahdistus ja unettomuus.

Nämä hyödyt eivät kuitenkaan ole tieteellisten tutkimusten todistamia. Keskustelethan siis aina ensin lääkärin kanssa ennen käytön aloittamista.

Journal of Alternative and Complementary Medicine -lehden rotilla tekemä tutkimus väitti, että ketunkakku voi auttaa alkoholismin hoidossa. Sen vaikutuksesta alkoholiriippuvaisiin ihmisiin ei kuitenkaan ole mitään testituloksia. 

Ketunkakku voi mahdollisesti auttaa alkoholismin hoidossa.
Vaikka tätä ainetta onkin testattu alkoholismin hoidossa, ei sen vaikutuksesta ihmisiin ole vielä tieteellisiä todisteita.

Kuinka ketunkakkua käytetään?

Ketunkakkulisäravinteita on saatavilla apteekista ilman reseptiä ja niitä voidaan ostaa terveysruokakaupoista tablettien tai jauheen muodossa. Jokaisella valmistajalla on vaihtelevat annostukset ja ohjeistukset, koska tuotteella ei ole tieteen hyväksyntää ja siten tarkkaa määrää ei voida määritellä.

Tästä syystä on tärkeää keskustella lääkärin kanssa ennen lisäravinteen ottamista. Älä luota tuoteselostukseen. Jos sinulla laktoosi-intoleranssi, tulee sinun tarkistaa onko lisäravinne valmistettu maitotuotteista. Toiset reseptit sisältävät niitä ja toiset eivät.

Joidenkin valmistajien mukaan tällä tuotteella on jopa kolmen vuoden voimassaoloaika, jos sitä säilytetään viileässä ja pimeässä paikassa.

Ketunkakku: mitä riskejä sen käytöllä on?

Ketunkakkua ei pidetä turvallisena siemenenä säännöllisesti tai runsaasti nautittuna. Jos sitä käytetään yli 30 mg, uskotaan sen aiheuttavan vakavia sivuvaikutuksia, kuten:

  • Niskan ja selän jäykkyyttä
  • Ahdistusta
  • Huimausta ja kouristuksia
  • Leukalihasten kouristelua
  • Maksan vajaatoimintaa

Kansallinen työturvallisuus- ja työterveyslaitos (NIOSH) luokittelee ketunkakun vaaralliseksi aineeksi sen vakavien neurologisten sivuvaikutuksien takia. Tuotetta ei siis tulisi käyttää koskaan keskustelematta ensin lääkärin kanssa, varsinkin jos sen avulla halutaan hoitaa erektiohäiriöitä.

Kenelle ketunkakku ei sovi?

Vaikka ketunkakkua ei suositella kenellekään, on myrkyllisten sivuvaikutusten riski suurempi tietyillä ihmisillä. Seuraaviin kategorioihin kuuluvien ihmisten tulisi siis välttää ketunkakun käyttöä:

  • Raskaana olevat tai imettävät naiset. Tämä siemen aiheuttaa vakavia haittoja sekä lapselle että äidille.
  • Maksasairauksista kärsivät potilaat. Ketunkakku voi pahentaa maksasairauksia ja jopa aiheuttaa maksavaurion, sillä sen siemenet sisältävät strykniiniä.
Ketunkakun sisältämällä strykniinillä on myrkyllinen vaikutus, joka voi johtaa maksan vajaatoimintaan.

Yhteenveto: mitä ketunkakusta tulisi muistaa?

Ketunkakku on peräisin Australiasta, Thaimaasta, Kiinasta ja Itä-Intiasta. Ihmiset ovat käyttäneet sitä perinteisesti erilaisten sairauksien hoitoon, kuten erektiohäiriöt, ahdistus, ummetus, kuukautiskivut ja migreeni.

Tieteellisiä tutkimuksia ei kuitenkaan ole vielä tehty riittävästi näiden hyötyjen tukemiseksi. Päinvastoin, ketunkakun siementen suuri kulutus voi johtaa vakaviin sivuvaikutuksiin.

Pidäthän mielessä, että jokaisella valmistajalla on omat annostukset ja ohjeistukset. Ole siis varovainen äläkä noudata tuoteselostuksessa annettuja ohjeita. Ne eivät nimittäin perustu mihinkään terveystietoihin.

Kaikkien tulisi vältellä ketunkakun kulutusta, mutta varsinkin raskaana olevien ja imettävien naisten, lasten sekä maksasairauksista kärsivien potilaiden. On tärkeää keskustella ensin lääkärin kanssa ennen ketunkakun käytön aloittamista.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Chaurasia, S. (2009). Anti-inflammatory and Antioxidant Activity of Strychnos nux vomica Linn. American-eurasian journal of sustainable agriculture, 3(2), 244–252.
  • Ren, H., Zhao, J., Fan, D., Wang, Z., Zhao, T., Li, Y., Zhao, Y., Adelson, D., & Hao, H. (2019). Alkaloids from nux vomica suppresses colon cancer cell growth through Wnt/β-catenin signaling pathway. Phytotherapy research : PTR, 33(5), 1570–1578. https://doi.org/10.1002/ptr.6347
  • Deng, X. K., Yin, W., Li, W. D., Yin, F. Z., Lu, X. Y., Zhang, X. C., Hua, Z. C., & Cai, B. C. (2006). The anti-tumor effects of alkaloids from the seeds of Strychnos nux-vomica on HepG2 cells and its possible mechanism. Journal of ethnopharmacology, 106(2), 179–186. https://doi.org/10.1016/j.jep.2005.12.021
  • Sukul, N. C., Ghosh, S., Sinhababu, S. P., & Sukul, A. (2001). Strychnos nux-vomica extract and its ultra-high dilution reduce voluntary ethanol intake in rats. Journal of alternative and complementary medicine (New York, N.Y.), 7(2), 187–193. https://doi.org/10.1089/107555301750164280
  • The National Institute for Occupational Safety and Health [Updated October 30, 2019]. Strychnine. Available from: https://www.cdc.gov/niosh/npg/npgd0570.html

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.