Logo image
Logo image

Unettomuuden eri tyypit

2 minuuttia
Unettomuuden hoitamisessa on tärkeää ottaa huomioon sen aiheuttavat tekijät. Tässä artikkelissa esittelemme unettomuuden eri tyypit.
Unettomuuden eri tyypit
Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 20 joulukuuta, 2022

Jos väsymyksestä huolimatta et ole pystynyt nukkumaan, olet luultavasti kärsinyt unettomuudesta. Unettomuus on kaiken kaikkiaan yksi tavallisimmista unihäiriöistä yleisväestössä. Siinä on kyse nukkumiskyvyn vähenemisestä. Tyypillisesti se voi ilmetä useilla eri tavoilla, jotka johtavat eri tyyppisiin unettomuuksiin. Tässä artikkelissa opit tuntemaan unettomuuden eri tyypit.

Unettomuuden eri tyypit aiheuttajan mukaan

Some figure

Lääkärit luokittelevat unettomuuden seuraavilla tavoilla riippuen sen aiheuttajasta:

1. Primaarinen

Tästä on kyse silloin, kun potilaan unettomuuteen ei löydy selkeää syytä. Kaiken kaikkiaan noin 10 % väestöstä kärsii primaarisesta unettomuudesta.

Tämän tyyppinen unettomuus voidaan jakaa useampaan eri alatyyppiin, riippuen sen sen ilmenemistavasta ja ongelman lähteestä:

  • Idiopaattinen unettomuus. Tämä on peräisin lapsuudesta. Tyypillisesti se liittyy kehnoihin nukkumistottumuksiin.
  • Psykofysiologinen unettomuus. Tälle tyypille on ominaista nukahtamiseen liittyvä korkea psykofysiologinen aktivaatiotaso. Yleisesti ottaen tästä kärsivä ihmisen murehtii kovasti uniongelmaansa ja yrittää kaikin keinoin saada illalla unta.

2. Sekundaarinen eli komorbidi unettomuus

Tämä tarkoittaa sitä, että potilaan unettomuuteen on selkeä syy. Sen hoitamiseksi lääkärin on otettava huomioon sen aiheuttaja, potilaan muut sairaudet ja jopa sen seuraukset.

Saatat pitää myös tästä artikkelista: 7 hyvää tapaa unettomuuden hoitamiseen ja parempaan lepoon

Unettomuuden eri tyypit keston mukaan

1. Tilapäinen

Some figure

Tilapäinen unettomuus kestää alle yhden kuukauden. Se on kaikkein yleisin ja levinnein unettomuuden tyyppi väestössä. Usein sen puhkeaminen liittyy stressitekijöihin, joita voivat olla äkilliset aikataulumuutokset sekä perhe-, työ- ja henkilökohtaiset ongelmat.

Tyypillisesti tällaisesta unettomuudesta kärsivä ihminen alkaa nukkua taas normaalisti, kun stressin lähde häviää.

2. Lyhytaikainen eli akuutti unettomuus

Tämä unettomuus kestää yhdestä kolmeen kuukautta, ja joskus se liittyy stressaaviin elämäntilanteisiin.

Yleisesti ottaen tilanteet, jotka voivat pitkittää unettomuutta ovat läheisen menetys, ero tai vakava sairaus. Henkilöllä esiintyy todennäköisesti myös muita ongelmia, kuten ahdistusta, stressiä ja mielialan laskua.

3. Krooninen unettomuus

Kroonisesta unettomuudesta kärsivällä on pitkäaikaisia vaikeuksia nukahtaa tai pysyä unessa. Tämä tilanne vaikuttaa toimintakykyyn päivän aikana.

Yleisesti ottaen potilas kärsii nukahtamisvaikeuksista tai pätkittäisestä yöunesta yli kolme kertaa viikossa, ja tämä kestää vähintään kolme kuukautta. Valitettavasti unenpuute ei ole ainoa potilaiden ongelma, vaan heillä on tavallisesti myös psyykkisiä, fyysisiä ja tunnetason ongelmia päivän aikana.

Unettomuuden eri tyypit oireiden mukaan

Some figure

1. Nukahtamisvaikeuksia aiheuttava unettomuus

Tästä on kyse silloin, kun ihmisellä on vaikeuksia nukahtaa illalla. Tämän tyypin unettomuus on yleisempää nuorilla. Lisäksi se liittyy tavallisesti terveysongelmiin, huumeidenkäyttöön tai psykologisiin tai psykiatrisiin ongelmiin, kuten ahdistushäiriöihin.

2. Unessa pysymistä vaikeuttava unettomuus

Tällaiselle unettomuudelle on ominaista kyvyttömyys pysyä unessa. Siitä kärsivät ihmiset heräävät useita kertoja yössä. Toisaalta he saattavat herätä pitkiksi ajoiksi kerrallaan.

Lue lisää unettomuudesta: Eroon unettomuudesta: 4 neuvoa

3. Terminaalinen unettomuus

Terminaalista unettomuutta ilmenee aamuisin. Siitä kärsivä herää erittäin varhain, normaalisti ainakin kaksi tuntia tavanomaista aiemmin, eikä pysty enää nukahtamaan.

Terminaaliseen unettomuuteen liittyy yleensä masennushäiriö.

Yhteenveto

Unettomuuden hoitamisessa on tärkeää ottaa huomioon sen aiheuttavat tekijät. Saatat joutua muuttamaan tiettyjä unen kannalta haitallisia tottumuksia. Myös epäterveet, huolettavat ajatukset on käsiteltävä. Tässä tapauksessa terapia voi olla hyvin hyödyllistä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • F. Sarrais; P. de Castro Manglano (2007). El insomnio (España). http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=s1137-66272007000200011
  • Cecilio Álamo González (S/F). Enfoque terapéutico del insomnio: tratamiento farmacológico (España). https://www.ses.org.es/docs/guia-de-insomnio-2016.pdf

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.