Vinkkejä rannekanavaoireyhtymän hoitoon

Rannekanavaoireyhtymän aiheuttama kipu voi olla äärimmäisen voimakasta ja se voi häiritä arjen aktiviteetteja. Onneksi oireiden lievittämiseksi on tarjolla monia hoitoja, mukaanlukien luonnollisia tuotteita.
Vinkkejä rannekanavaoireyhtymän hoitoon

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Jos sinäkin kärsit tästä ikävästä vaivasta, laita muistiin nyt antamiamme vinkkejä rannekanavaoireyhtymän hoitoon!

Rannekanavaoireyhtymän kehittyminen johtuu siitä, että hermo joutuu puristuksiin kämmenessä. Tätä tilaa voi ilmetä joko yhdessä tai molemmissa käsissä, ja se aiheuttaa erilaisia oireita kuten heikkoutta, kihelmöintiä ja kipua kädessä ja käsivarressa.

Mikäli tilaa ei hoideta kunnolla, se voi pahentua, ja siksi kannattaakin ryhtyä ajoissa toimeen. Kokeile näitä vinkkejä jo tänään, jos sinäkin olet huomannut näitä oireita!

Vinkkejä rannekanavaoireyhtymän luonnolliseen hoitoon

Hoidot, jotka lievittävät rannekanavaoireyhtymän kipua, voivat vaihdella riippuen siitä kuinka kovasta kivusta on kyse. Usein tätä tilaa on mahdollista hallita ilman leikkausta, mutta mikäli on kyse vakavammasta tapauksesta, lääkäri saattaa ehdottaa leikkausta ratkaisuksi.

Luontaishoidot, joilla on rauhoittavia vaikutuksia, ovat hyvä apu oireiden minimoimiseksi. Vaikka ne eivät pystykään korvaamaan perinteisiä lääkkeitä, ne voivat kuitenkin olla hyvä apu heikkouden ja kivun minimisoimiseksi, ja näin epämukavuutta pystytään lievittämään.

1. Vesihoito

Rannekanavaoireyhtymästä kärsivällä potilaalla ilmenee tulehdusta kun hermo on jäänyt puristuksiin, mikä aiheuttaa kipua ja voimakasta epämukavuutta.

Vesihoidolla on hyviä vaikutuksia rannekanavaoireyhtymän tuottaman epämukavuuden vähentämisessä, sillä separantaa verenkiertoa – näin se pystyy minimoimaan oireita, kuten esimerkiksi kipua ja kihelmöintiä.

Ohjeet

 • Tässä tapauksessa hyödynnetään kylmän ja kuuman lämpötilaeroja.
 • Kasta kätesi ensin astiaan, jonka olet täyttänyt kylmällä vedellä.
 • Kun on kulunut 3-4 minuuttia, kasta kätesi astiaan, joka on täynnä kuumaa vettä (niin kuumaa kuin siedät).
 • Toista tätä hoitoa halutessasi kolme kertaa päivässä, jotta saisit siitä tehokkaan avun kipuun.

2. Savihaude

Savi on ollut käytössä kehon hoitamiseksi jo satoja vuosia. Se vaikuttaa tulehdusta torjuen, ja se tarjoaa paljon hyviä mineraaleja. Siitä on apua moneen vaivaan, mm. rannekanavaoireyhtymään.

Ohjeet

 • Sekoita muutama ruokalusikallinen savea lämpimään veteen sekä lusikalliseen oliiviöljyä.
 • Varmista, että tahna on tasaista ja sen koostumus on riittävän sakea. Laita tahnaa kipeälle ranteelle.
 • Jätä savi vaikuttamaan 15-20 minuutin ajaksi, ja lopuksi huuhtele pois vedellä.
 • Jos kipu hoidosta huolimatta jatkuu, voit toistaa käsittelyä.

3. Inkivääri

Jos käytät inkivääriöljyä paikallisesti rannekanavaoireyhtymään, pystyt edistämään tulehdustilan lievittymistä.

Inkiväärillä on ihmeellisen tehokkaat hoitavat vaikutukset ihmisen kehossa, ja se onkin yksi monipuolisimmista luonnollisista hoitotuotteista, joita kaupoista saa. Se sisältää gingerolia, joka toimii tulehdusta ja kipua lievittäen. Tämä tuttu tuote on siten hyvä apu muun muassa rannekanavaoireyhtymän kotihoidossa.

Ohjeet

 • Voit hyödyntää tätä yleistä maustetta öljyn muodossa tai haudukkeena. Jos valitset öljyn, sekoita inkivääriöljyä johonkin perusöljyyn (esimerkiksi oliivi- tai kookosöljy), ja hiero sitten aluetta hellävaraisesti.
 • Jos taas valitset haudukkeen, voit käyttää sitä paikallisesti hauteena tai juoda sitä – kummallakin tavalla pystyt vaikuttamaan rannekanavaoireyhtymän tuottamaan kipuun.
 • Toista hoitoa, kunnes havaitset parannuksen olossasi.

4. Avokadoöljy

Avokadoöljy on kosteuttavaa, tulehdusta torjuvaa ja rauhoittavaa. Voit hieroa sitä käteesi, jossa rannekanavaoireyhtymä vaikuttaa, ja pystyt näin lievittämään kipua.

Lisäksi tämä öljy aktivoi verenkiertoa sekä vähentää jäykkyyden tunnetta.

Ohjeet

 • Kuumenna jonkin verran avokadoöljyä sen lämpöiseksi, että iho kestää sen hyvin.
 • Hiero öljyä kipeälle kohdalle käyttäen hiukan painetta.
 • Anna ihosi imeyttää öljy, eli älä huuhtele sitä pois. Jos voit, peitä ranteesi vielä siteellä.
 • Toista tätä hoitoa 2-3 päivää peräkkäin, kunnes voit huomata parannuksen olossasi.

5. Aloe vera

Yksi vaihtoehto on tämä tuttu kasvi, josta saatava geeli toimii hyvänä pohjana eteeristen öljyjen kanssa. Se tuottaa rauhoittavan vaikutuksen, joka tehostaa näiden öljyjen vaikutusta.

Aloe veran käyttö paikallisesti geelin muodossa auttaa lievittämään rannekanavaoireyhtymän oireita, kuten esimerkiksi tunnottomuutta ja kihelmöintiä. Sen ominaisuudet auttavat parantamaan verenkiertoa ja minimoivat tulehdusta kipeässä kohdassa.

Ohjeet

 • Ota talteen tuoretta geeliä aloe vera -kasvin lehdestä.
 • Hiero hellävaraisesti geeliä kipeälle alueelle.
 • Jos haluat, voit yhdistää tähän geeliin hiukan kookos- tai avokadoöljyä, jotta hoito tuottaisi paremmat tulokset.
 • Toista hoitoa halutessasi 2-3 kertaa päivässä.

Haittaako rannekanavaoireyhtymän tuottama kipu arkeasi, ja kärsiikö elämänlaatusi suuresti tämän vaivan vuoksi? Kannattaa kokeilla lääkkeiden lisäksi näitä vinkkejä rannekanavaoireyhtymän hoitoon.

Jos huomaat, että oireesi eivät näiden hoitojen avulla helpotu, tai mikäli oireet jopa pahenevat, ota yhteyttä lääkäriin. Näin pystyt saamaan muita ratkaisuja tilan lievittämiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Mooventhan, A., & Nivethitha, L. (2014). Scientific evidence-based effects of hydrotherapy on various systems of the body. North American Journal of Medical Sciences. https://doi.org/10.4103/1947-2714.132935
 • Moosavi, M. (2017). Bentonite clay as a natural remedy: A brief review. Iranian Journal of Public Health.
 • Young, H. Y., Luo, Y. L., Cheng, H. Y., Hsieh, W. C., Liao, J. C., & Peng, W. H. (2005). Analgesic and anti-inflammatory activities of [6]-gingerol. Journal of Ethnopharmacology. https://doi.org/10.1016/j.jep.2004.09.009
 • Woolf, A., Wong, M., Eyres, L., McGhie, T., Lund, C., Olsson, S., … Requejo-Jackman, C. (2009). Avocado Oil. In Gourmet and Health-Promoting Specialty Oils. https://doi.org/10.1016/B978-1-893997-97-4.50008-5
 • Rajeswari, R., Umadevi, M., Rahale, C. S., Selvavenkadesh, S., Kumar, K. P. S., & Bhowmik, D. (2012). Aloe vera: The Miracle Plant Its Medicinal and Traditional Uses in India. Journal of Pharmacognosy and Phytochemistry.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.