7 luontaislääkettä rannekanavaoireyhtymän kotihoitoon

Lääkäriltä saadun diagnoosin jälkeen rannekavanaoireyhtymän aiheuttamaa kipua ja epämukavuuden tunnetta voidaan lievittää myös kotona tiettyjen luontaishoitojen avulla.
7 luontaislääkettä rannekanavaoireyhtymän kotihoitoon
Maricela Jiménez López

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López.

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Tässä artikkelissa haluamme jakaa muutamia tehokkaita, mutta hellävaraisia vinkkejä rannekanavaoireyhtymän aiheuttaman tulehduksen kotihoitoon. Luonnollisten ainesosien, kuten etelänarnikin, kurkuman ja saven avulla tämän ikävän vaivan oireita voidaan helpottaa myös täysin ilman lääkehoitoa.

Rannekanavaoireyhtymä on ranteen keskihermoon vaikuttava häiriö, joka voi pahimmassa tapauksessa vaarantaa koko käden liikkuvuuden ja tuntoaistin. Oireyhtymän aiheuttama tulehdus ilmenee tulehtuneella alueella muun muassa kipuna, pistelynä ja voimattomuuden tunteena. Myös ranteen liikuttaminen voi tuottaa vaikeuksia.

1. Etelänarnikista valmistettu geeli

Etelänarnikista valmistettu geeli helpottaa tehokkaasti rannekanavaoireyhtymän oireita

Yksi käytännöllisimmistä luontaistuotteista rannekanavaoireyhtymän aiheuttaman tulehdustilan paikalliseen täsmähoitoon on etelänarnikki. Tämä keltalehtinen kukka tunnetaankin erityisesti sen tulehduksia laskevista ominaisuuksistaan. Tästä syystä etelänarnikista valmistetut geelit ja voiteet ovat ihanteellinen vaihtoehto lähes kaikentyyppisten iho- ja kudosvammojen hoitoon.

Etelänarnikki on laajasti käytetty luontaishoito esimerkiksi urheilijoiden keskuudessa erityisesti silloin, kun perinteisille tulehduskipulääkkeille haetaan korvaavaa hoitoa. Suosio on johtanut myös siihen, että tänä päivänä voimme löytää luontaiskauppojen hyllyiltä useita eri tuotteita, kuten geelejä, voiteita, öljyjä ja värjäysaineita, joiden raaka-aineena on käytetty nimenomaan etelänarnikkia.

2. Kurkumasta, mustapippurista ja oliiviöljystä valmistettu luontaishoito

Kurkuman, mustapippurin ja oliiviöljyn yhdistelmästä on kasvanut yhä suositumpi luontaislääke monentyyppisten ​​tulehduksien ja kipujen kotihoitoon. Parhaimman mahdollisen lopputuloksen saavuttamiseksi tätä jauhetusta kurkumanjuuresta, mustapippurista ja ekstra-neitsytoliiviöljystä valmistettua luontaishoitoa tulisi nauttia samaan aikaan sekä sisäisesti että ulkoisesti.

Ainesosat

Valmistus- ja käyttöohjeet

 • Sekoita kaikki ainekset keskenään.
 • Sisäisenä hoitona, nauti seosta teelusikallinen päivittäin, aina puoli tuntia ennen ruokailua.
 • Ulkoisena hoitona, lisää seosta suoraan tulehtuneelle alueelle.

3. Savesta valmistettu kipsi

Savi on yksi vanhimmista tulehduksia lievittävistä luontaishoidoista. Mikä parasta, sitä on erittäin helppo levittää suoraan tulehtuneelle alueelle. Muistutamme kuitenkin, että saven käsittelyssä ei saisi käyttää ollenkaan muovisia tai metallisia astioita, sillä nämä ainesosat voivat heikentää saven parantavia ominaisuuksia.

Savi omaa tulehduksia laskevia ja remineralisoivia eli kovettavia ominaisuuksia. Toisin sanoen savi auttaa sekä lievittämään rannekanavaoireyhtymän aiheuttamaa kipua että tarjoaa elimistölle suuria määriä ravintoaineita, jotka auttavat nopeuttamaan tulehtuneen kudoksen paranemista ja uudistumista.

4. Avokadoöljy

Avokadon sisältämät ravintoaineet kosteuttavat tehokkaasti ihoa ja hiuksia

Avokadosta valmistettu öljy omaa monipuolisesti sekä tulehduksia laskevia, antioksidanttisia että kosteuttavia ominaisuuksia, sillä tämä herkullisen vihreä hedelmä sisältää runsaasti vitamiineja ja muita elimistölle tärkeitä ravintoaineita. Tässä mielessä avokadoöljyä voidaan käyttää siis paikallisesti sekä rannekanavaoireyhtymän hoitoon että hiusten ja ihon ravitsemiseen ja kosteuttamiseen. 

Parhaimman mahdollisen lopputuloksen saavuttamiseksi tätä öljyä kannattaa hieroa suoraan tulehtuneelle alueelle kevyesti lämmitettynä. Voit käyttää aivan yhtä hyvin myös avokadon keskustaa eli siementä itse öljyn levittämiseen ja tulehtuneen alueen hierontaan.

5. Aloe vera -geeli

Aloe vera on täydellinen luontaishoito jokaiseen vaivaan, sillä tämän kasvin pitkistä ja kapeista lehdistä uutettu hyytelömäinen geeli on erittäin tehokas apu esimerkiksi tulehdusten, palovammojen, haavaumien, turvotuksen ja monien muiden iho-ongelmien hoitoon. 

 • Rannekanavaoireyhtymän kotihoitoon voidaan käyttää joko puhdasta aloe vera -geeliä tai halutessasi voit yhdistää sen esimerkiksi johonkin yllä mainituista ainesosista, kuten etelänarnikki- tai avokadoöljyyn. Tällä tavoin tulehduksen lievittämiseen käytettyjen raaka-aineiden teho vain moninkertaistuu.
 • Voit uuttaa geeliä joko suoraan kasvista tai hankkia sen kaupasta valmiina. Varmista kuitenkin tällöin, että aloe vera on mahdollisimman luonnonmukaisesti tuotettua.

6. Kamomillasta valmistettu haude

Kamomilla on yksi niistä luontaishoidoista, joka löytyy valmiiksi jo lähes jokaisen kotikeittiöstä. Tämä kukan monipuolisiin terveysominaisuuksiin kuuluu muun muassa kivun ja tulehdustilojen lievittäminen hellävaraisesti, mutta tehokkaasti.

 • Kamomillahauteen valmistaminen on yksinkertaista; sinun tulee vain hauduttaa kamomillasta voimakas tee, jolloin voit levittää sitä jäähtyneenä suoraan tulehtuneelle alueelle esimerkiksi puhtaan sideharson tai pyyhkeen avulla.
 • Vaihtoehtoisesti voit myös sekoittaa kamomillasta valmistettua eteeristä öljyä esimerkiksi yllä mainittuun aloe vera -geeliin tai avokadoöljyyn.

7. Kaalista valmistettu kipsi

Lopuksi esittelemme seuraavan luonnonlääkkeen, joka on yksinkertaisuutensa lisäksi vieläpä erittäin edullinen vaihtoehto rannekanavaoireyhtymän kotihoitoon; tähän hoitoon tarvitset pelkästään kaalinlehtiä! Kaalin hoitavat ominaisuudet piilevät nimenomaan sen lehdissä, sillä ne omaavat tehokkaita tulehduksia laskevia terveysvaikutuksia. Kaalia onkin käytetty jo muinaisista ajoista lähtien monien kipu- ja tulehdustilojen paikalliseen hoitoon.

Käyttöohjeet

 • Voit keittää kaalinlehtiä kiehuvassa vedessä muutaman sekunnin ajan tai murskata lehtiä kevyesti veitsellä sen verran, että lehtien ravintoaineet vapautuvat kunnolla.
 • Levitä lehdet suoraan tulehtuneelle alueelle.
 • Ylimääräisen kosteuden poistamiseksi kääri kaalinlehtien päälle hieman sideharsoa tai pala kangasta.
 • Anna vaikuttaa noin puolen tunnin ajan.
 • Toista hoito 2-3 kertaa päivässä, kunnes huomaat olossasi helpotusta.

Kuten voit huomata, yllä mainitut luontaishoidot rannekanavaoireyhtymän oireiden lievittämiseksi ovat varsin yksinkertaisia ja edullisia. Jos siis kärsit tämän oireyhtymän ikävistä kivuista ja epämukavuuden tunteesta, suosittelemme kokeilemaan näitä hoitoja jo vaikka tänään!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Sevy JO, Varacallo M. Carpal Tunnel Syndrome. [Updated 2019 Dec 21]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK448179/
 • Baričić, M., Šantić, V., Legović, D., Jotanović, Z., Matejčić, N., & Barković, M. M. (2019). Carpal tunnel syndrome. Medicina Fluminensis. https://doi.org/10.21860/medflum2019_216313
 • Leung, D. (2014). Carpal Tunnel Syndrome. In Encyclopedia of the Neurological Sciences. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-385157-4.00652-7
 • Damanhouri, Z. A. (2014). A Review on Therapeutic Potential of Piper nigrum L. (Black Pepper): The King of Spices. Medicinal & Aromatic Plants. https://doi.org/10.4172/2167-0412.1000161
 • Flores M, Saravia C, Vergara CE, Avila F, Valdés H, Ortiz-Viedma J. Avocado Oil: Characteristics, Properties, and Applications. Molecules. 2019;24(11):2172. Published 2019 Jun 10. doi:10.3390/molecules24112172
 • Miraj S, Alesaeidi S. A systematic review study of therapeutic effects of Matricaria recuitta chamomile (chamomile). Electron Physician. 2016;8(9):3024–3031. Published 2016 Sep 20. doi:10.19082/3024
 • Lauche, R., Gräf, N., Cramer, H., Al-Abtah, J., Dobos, G., & Saha, F. J. (2016). Efficacy of cabbage leaf wraps in the treatment of symptomatic osteoarthritis of the knee a randomized controlled trial. Clinical Journal of Pain. https://doi.org/10.1097/AJP.0000000000000352

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.