Logo image
Logo image

Viisi tapaa lievittää fibromyalgian oireita

3 minuuttia
Terveelliset elämäntavat voivat auttaa lievittämään fibromyalgian oireita ja ehkäisemään komplikaatioita. Tässä artikkelissa jaamme kaikkein tärkeimmät tottumukset.
Viisi tapaa lievittää fibromyalgian oireita
Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Fibromyalgia on krooninen oireyhtymä, jolle on ominaista laaja-alainen lihas- ja luukipu. Se aiheuttaa myös pitkittynyttä väsymystä, kipupisteitä ja unihäiriöitä monien muiden oireiden lisäksi. Etsitkö keinoja lievittää fibromyalgian oireita? Jatka siinä tapauksessa lukemista!

Vaikka tätä oireyhtymää hoidetaankin nykyään tietyillä lääkkeillä ja täydentävillä hoitomuodoilla, tietyt tottumukset auttavat osaltaan tuomaan suurempaa helpotusta oireisiin. Lääkäritkin itse asiassa suosittelevat niistä monia, sillä niillä on tärkeä rooli kivun hallinnassa.

Mikä fibromyalgia on?

Some figure
Fibromyalgian diagnosoimista vaikeuttaa se, että kipua ja uupumusta on vaikea mitata.

Fibromyalgia on sairaus, jonka pääasiallinen oire on pitkittynyt tuki- ja liikuntaelinten kipu. Sitä sairastavat potilaat ovat yleensä myös uupuneita eivätkä kykene suoriutumaan monista arjen askareista.

Oireita pidetään kuitenkin subjektiivisina johtuen siitä, kuinka vaikea niitä on mitata kokein. Juuri objektiivisten testien puutteen vuoksi monet asiantuntijat kyseenalaistivat aiemmin tämän sairauden olemassaolon. Onneksi viime vuosina tehdyt tutkimukset ovat helpottaneet sairauden ymmärtämistä ja diagnosointia. Niiden avulla on myös löydetty yhteys fibromyalgian ja muiden häiriöiden, kuten masennuksen ja unettomuuden, välillä.

Kannattaa lukea myös: Liittyykö fibromyalgia suoliston bakteerikasvustoon?

Fibromyalgian oireet

Fibromyalgian diagnosoimiseksi lääkärit ottivat aiemmin huomioon kehon herkät alueet, jotka tunnetaan “kipupisteinä”. Niiden painaminen aiheuttaa kipua. Tällä hetkellä ne eivät kuitenkaan ole yhtä merkittäviä diagnoosin kannalta. Nykyään lääkärit ottavat huomioon olemassa olevat oireet ja niiden keston. Jos potilaan kipu on kestänyt vähintään kolme kuukautta, aletaan pohtia fibromyalgian mahdollisuutta. Sen syyn määrittämiseksi tehdään kuitenkin myös muita kokeita.

Sairauden kliiniset ilmenemistavat voivat vaihdella potilaasta toiseen iän, senhetkisen terveydentilan ja elämäntapojen mukaan. Yleensä oireisiin kuuluvat:

 • Keskivaikea tai vaikea uupumus
 • Unihäiriöt
 • Nukkuminen pitkään ilman että olo tuntuu levänneeltä
 • Päänsäryt
 • Masennus ja ahdistus
 • Keskittymisvaikeudet
 • Tylppä kipu alavatsassa
 • Kognitiiviset vaikeudet

Tapoja lievittää fibromyalgian oireita

Monet hoidot ja terapiat auttavat lievittämään fibromyalgian oireita. Vaikka potilaalle määrätään yleensä hoitoa täydentäviä lääkkeitä, elämäntapamuutokset ovat ratkaiseva tekijä vaivojen esiintyvyyden ja voimakkuuden vähentämisessä.

1. Nuku hyvin

Some figure
Varmista hyvä unihygienia saadaksesi levollista unta.

Fibromyalgiaa sairastavien potilaiden on vaikeampi saada levollista unta. Tämän seurauksena syntyy noidankehä, joka vaikuttaa merkittävällä tavalla kivun voimakkuuteen. Kehnot yöunet lisäävät uupumusta ja kipua, ja kipu puolestaan haittaa unta.

On ensiarvoisen tärkeää tehdä tiettyjä toimia kunnon yöunien saamiseksi joka yö. Ensiksi on viisainta hävittää makuuhuoneesta kaikki häiriötekijät, kuten televisio ja elektroniset laitteet. On suositeltavaa myös turvautua eräisiin rentouttaviin menetelmiin, kuten:

 • Lämmin kylpy ennen nukkumaanmenoa
 • Meditaatio- ja hengitysharjoitukset
 • Kirjan lukeminen
 • Aromaterapia

2. Stressinhallinta on yksi keino lievittää fibromyalgian oireita

Stressinhallinnan opettelu on yksi tapa lievittää fibromyalgian oireita. Stressi voi pahentaa kipua ja siihen liittyviä haittoja. Onkin erittäin tärkeää poistaa stressinlähteet elämästä, olivatpa ne sitten psyykkisiä, tunne- tai työperäisiä.

Kannattaa käyttää muutama minuutti seuraaviin:

3. Harrasta liikuntaa säännöllisesti

Some figure
Liikunta vahvistaa tuki- ja liikuntaelimistöä.

Kipu tuntuu haittaavan potilaiden liikuntakykyä. Mutta toisin kuin monet luulevat, liikunnalla on suotuisia vaikutuksia fibromyalgian hallintaan. Liikunta auttaa pitämään lihakset ja nivelet vahvempina ja vähentää myös liikkuvuusongelmia.

Fibromyalgian piirteistä johtuen liikunnan tulisi kuitenkin olla kohtuullista ja mukautettua. Muutamia ehdotuksia ovat:

 • Uinti ja muut vesilajit
 • Kävely
 • Polkupyörällä ajaminen
 • Venyttely kotona

Tutustu: Kipu ympäri kehoa: 10 mahdollista syytä

4. Tasapainoinen ruokavalio

Kunnon ruokavalio on yksi parhaista avuista fibromyalgian oireiden vähentämisessä. Monet fibromyalgiaa sairastavat potilaat kärsivät myös maha-suolikanavan ongelmista, kuten ärtyvän suolen oireyhtymästä (IBS). Ruokavalio tulisikin suunnitella lääkärin tai ravitsemusasiantuntijan avulla.

Yleisesti ottaen potilaita suositellaan vähentämään minimiin kofeiinin, prosessoitujen ja rasvassa paistettujen sekä runsaasti natriumia ja sokereita sisältävien elintarvikkeiden kulutus. Niiden sijaan tulisi syödä seuraavia ruokia:

 • Hedelmät ja vihannekset
 • Vähärasvaiset lihat ja kala
 • Pähkinät ja siemenet
 • Gluteenittomat viljat

5. Akupunktio voi lievittää fibromyalgian oireita

Some figure
On saatu näyttöä siitä, että akupunktio saattaa lievittää fibromyalgian oireita.

Yksi vaihtoehtoinen hoitomuoto fibromyalgiaan on akupunktio. Tässä itämaisessa menetelmässä ihoon pistellään neuloja verenkierron vilkastamiseksi paranemisen edistämiseksi ja kivun lievittämiseksi.

Journal of Rehabilitative Medicine -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan akupunktiota kokeilleet fibromyalgiapotilaat hyötyivät kivun lievittymisestä ainakin kaksi vuotta verrattuna niihin, jotka eivät akupunktiota kokeilleet. Toinen samankaltainen vaihtoehtoinen hoitomuoto on akupainanta.

Varoitus: Akupunktio voi aiheuttaa kipua, pientä verenvuotoa ja mustelmia jokaisen hoitokerran jälkeen. Tästä syystä on erittäin tärkeää kääntyä alan asiantuntijan puoleen, sillä vääränlainen hoitotapa voi olla vaarallista.

Lyhyesti

Asiantuntijat suosittelevat fibromyalgiaa sairastavia potilaita pitämään kirjaa oireistaan ja niiden kehityksestä. Näin sekä potilas itse että hoitava lääkäri pystyvät paremmin näkemään, mitkä tekijät mahdollisesti pahentavat kipua. On myös ratkaisevan tärkeää kääntyä lääkärin puoleen välittömästi, jos ilmenee komplikaatioita.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Hegazi, M. O., & Micu, M. C. (2017). Fibromyalgia. In Comorbidity in Rheumatic Diseases. https://doi.org/10.1007/978-3-319-59963-2_11
 • Roizenblatt, S., Neto, N. S. R., & Tufik, S. (2011). Sleep disorders and fibromyalgia. Current Pain and Headache Reports. https://doi.org/10.1007/s11916-011-0213-3
 • Gupta, A., & Silman, A. J. (2004). Psychological stress and fibromyalgia: a review of the evidence suggesting a neuroendocrine link. Arthritis Research & Therapy. https://doi.org/10.1186/ar1176
 • Busch, A. J., Webber, S. C., Brachaniec, M., Bidonde, J., Bello-Haas, V. D., Danyliw, A. D., … Schachter, C. L. (2011). Exercise therapy for fibromyalgia. Current Pain and Headache Reports. https://doi.org/10.1007/s11916-011-0214-2
 • Rossi, A., Di Lollo, A. C., Guzzo, M. P., Giacomelli, C., Atzeni, F., Bazzichi, L., & Di Franco, M. (2015). Fibromyalgia and nutrition: What news? Clinical and Experimental Rheumatology. https://doi.org/10.1007/s00296-010-1443-0
 • Targino, R. A., Imamura, M., Kaziyama, H. H. S., Souza, L. P. M., Hsing, W. T., Furlan, A. D., … Neto, R. S. A. (2008). A randomized controlled trial of acupuncture added to usual treatment for fibromyalgia. Journal of Rehabilitation Medicine. https://doi.org/10.2340/16501977-0216

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.