Logo image
Logo image

Akupunktion ihmeelliset hyödyt

3 minuuttia
Tiesitkö, että akupunktio voi auttaa vähentämään kipua? Kuukautiskivut, migreenin aiheuttamat tai huonoon verenkiertoon liittyvät kivut saadaan vähenemään akupunktion avulla. Tässä on siis tekniikka, jota kannattaa kokeilla monessa tilanteessa.
Akupunktion ihmeelliset hyödyt
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Akupunktio perustuu vanhaan kiinalaiseen ja japanilaiseen lääketieteeseen, ja se on tullut hyvin suosituksi myös täällä länsimaissa. Tänään kerromme mitkä ovat akupunktion parhaat hyödyt, joten jatka lukemista jotta osaat arvioida sopisiko se sinullekin!

Aivan ensimmäiseksi on tärkeä selvittää, että akupunktio ei toimi korvikkeena tavanomaiselle lääkinnälle. Kuten tulemme kohta selittämään tarkemmin, se toimii parhaiten apuna tai täydennyksenä tavalliseen lääkintään, ja näin on etenkin vakavien sairauksien kohdalla.

Lisäksi on aina tärkeää ottaa yhteyttä lääkäriin ennen akupunktion aloittamista, ja etenkin niiden, jotka ovat sairaana tai saavat jo jotakin hoitoa, tulee kysyä lääkäriltään akupunktion soveltuvuudesta itselleen.

Akupunktion mahtavat hyödyt terveydelle

Some figure

1. Se vähentää monenlaista kipua

Yksi tärkeimmistä akupunktion hyödyistä on siis se, että se auttaa vähentämään kipua. Tämä tekniikka voi olla hyödyksi minkä tahansa tyyppisen kivun lievittämiseksi, eli se toimii esimerkiksi kuukautis- ja migreenikivun tai huonosta verenkierrosta johtuvan säryn kohdalla.

Akupunktio voi olla hyvä apu jopa fibromyalgiasta, selkäkivusta, nyrjähdyksistä tai murtumista kärsiville.

Tämä särkyä vähentävä vaikutus syntyy siten, että hyvin ohuita neuloja asetetaan tiettyihin paikkoihin kehossa. Jos pelkäät neuloja, saatat epäillä onko tämä tekniikka ollenkaan soveltuva itsellesi. Älä huoli, sillä akupunktiossa käytetyt neulat ovat niin ohuita, että ne eivät jätä mitään jälkiä kehoon, eivätkä ne myöskään aiheuta kipua silloin kun ne asetetaan.

2. Se vähentää stressiä ja ahdistusta

Nykypäivän yhteiskunta on valitettavasti sellainen, että moni joutuu elämään jatkuvan stressin ja ahdistuksen kanssa. Näistä ilmiöistä on tullut tavallisia arjen vaivoja. Siksi onkin tärkeää käyttää muutama minuutti joka päivä meditaatioon tai sellaisten asioiden tekemiseen, joiden avulla arjen stressiä ja ahdistusta voidaan vähentää.

Akupunktio voi olla hyödyksi stressin ja ahdistuksen vähentämisessä, ja se saattaa olla jopa tehokkaampi keino kuin hieronta.

Neulat, joita iholle akupunktiossa laitetaan, auttavat tasapainottamaan kehon energiaa ja palauttamaan elimistön rentoutuksen tilaan. Kun olet käynyt akupunktiossa useamman kerran, voit huomata että kokemasi ahdistus ja stressi ovat paljon lievemmät kuin aiemmin. Ja kukapa ei haluaisi vähentää stressiä ja tuntea olonsa rennommaksi?

Lue aiheesta lisää: Lievitä stressiä korvia hieromalla

3. Se auttaa unettomuuden hoidossa

Some figure

Yksi akupunktion suurista hyödyistä liittyy nukkumiseen, eli se auttaa lievittämään unettomuutta tai muita unihäiriöitä. Syynä on se, että unettomuus on usein yhteydessä stressiin ja ahdistuneisuuteen, ja kuten juuri mainitsimmekin, akupunktio siis lievittää näitä molempia.

Kun olet käynyt akupunktiossa, voit tuntea stressin ja ahdistuksen vähenevän, ja tämän ansiosta pystyt nukkumaan paremmin.

Lisäksi akupunktio auttaa masennuksen oireisiin, ja se pystyy joissakin tapauksissa jopa parantamaan masennuksen täysin. Siksi se onkin loistava apu psyykkisten epätasapainotilojen hoitamiseksi, jotka voivat estää ihmistä yönsä nukkumasta rauhallisesti.

Hyvä uni on äärimmäisen tärkeä asia ihmisen kokonaishyvinvoinnin kannalta. Jos et nuku hyvin, voit huomata ärtyväsi helposti, ja jopa hyvin pienet negatiiviset asiat voivat saada aikaan huonoa mielialaa. Koska akupunktio auttaa lievittämään negatiivisia tunteita ja stressiä, ja siten auttaa saamaan paremman unen öisin, se pystyy parantamaan mielialaa yleisesti ottaen.

Lue aiheesta lisää: Näin varmistat hyvän yöunen

4. Se vähentää allergisia reaktioita

Moni meistä kärsii erilaisista iho-ongelmista, kuten esimerkiksi psoriasiksesta, ekseemasta tai ihotulehduksesta. Vaikka nämä häiriöt voidaankin saada hoidettua, niiden kohdalla hoito on usein vain hetkellistä – monet ihopulmat tulevat aina vain takaisin.

Akupunktio voi olla hyvä lisä näiden ongelmien normaaliin hoitoon, ja se pystyy parantamaan muiden hoitojen tehokkuutta.

On kuitenkin aina tärkeää ottaa yhteyttä lääkäriin ennen kuin aletaan hyödyntää akupunktiota muiden, jo käytössä olevien hoitojen ohella.

5. Se voi auttaa syövän hoidossa

Kuten jo sanottu, akupunktio toimii kipua lievittäen ja ahdistusta vähentäen, mutta lisäksi se auttaa syövän sivuvaikutusten vähentämisessä. Kemoterapia aiheuttaa usein oksentelua, huimausta ja vastustuskyvyn heikkenemistä, ja akupunktio on hyödyksi kaikkien näiden lievittämisessä.

Se pystyy säätelemään vastustuskykyä ja vähentämään kemoterapian aiheuttamaa epämukavuutta. Tässäkin tapauksessa on tärkeää kysyä asiasta ensin lääkäriltä, mikäli halutaan ottaa akupunktio syöpähoidon oheen.

Tunsitko jo entuudestaan nämä akupunktion tarjoamat hyödyt? Tämä tekniikka on ollut käytössä idässä jo vuosisatoja. Vaikka lääketieteessä onkin menty eteenpäin hurjaa vauhtia, on eräitä vanhoja ja jopa muinaisia tekniikoita, jotka eivät koskaan näytä menettävän tehoaan ja suosiotaan – akupunktio on ehdottomasti yksi näistä. Eikä mikään ihme, sillä kuten nyt tiedät, se vaikuttaa ihmisen hyvinvointiin positiivisesti erittäin monella eri tavalla.

Oletko itse jo kokeillut akupunktiota? Ja mikäli et, oletko valmis ottamaan selvää, miten se voi parantaa terveyttäsi ja hyvinvointiasi?


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.