Logo image
Logo image

Viisi lapsen puhetta edistävää harjoitusta

3 minuuttia
Lapsen puhumaan opettaminen on prosessi, joka vie aikaa. Voit auttaa lastasi kehittämään hänen kielitaitojaan, sillä se on ratkaisevaa hänen sosiaalisen kehityksensä kannalta.
Viisi lapsen puhetta edistävää harjoitusta
Viimeisin päivitys: 18 huhtikuuta, 2019

Vaikka hyvin nuoret lapset eivät osaakaan puhua, he voivat ilmaista itseään itkun ja kehonkielen välityksellä. On myös erittäin tärkeää, että he kehittävät verbaalisia kykyjään. Yksi tapa edistää lapsen puhetta on tehdä joitakin hauskoja harjoituksia.

Kielen arvo

Puhekyky saa lapset ulkoistamaan ja sisäistämään sen mitä he ajattelevat ja haluavat. Itse asiassa puhuttu kieli on niin tärkeää, että sitä pidetään pääasiallisena kommunikaation keinona.

Kieli on myös perustavanlaatuinen sosialisoinnin keino, joka saa lapset sopeutumaan ja yhdistymään paremmin ympäristönsä kanssa. Puheen välityksellä lapsi oppii kulttuurisia tapoja perheeltään ja luomaan myöhempiä ihmissuhteita.

Some figure

Mutta mitä voit tehdä edistääksesi lapsen puhetta?

Jotkin harjoitukset ovat äärimmäisen helppoja. Voit jopa tehdä niitä omassa kodissasi ja sellaisten aktiviteettien kanssa, jotka olet jo saattanut yhdistää lapsen rutiineihin.

Tänään jaamme niistä joitakin kanssasi.

Lue myös: 6 harjoitusta kielellisiä vaikeuksia omaaville lapsille

Kuinka edistät lapsen puhetta

Vanhemmilla on valtava vaikutus lastensa puheen kehittymisen prosessissa. Siitä syystä on tärkeää ääntää kaikki oikealla tavalla ja artikuloida äänteet huolellisesti.

Lapsen puhumiseen rohkaisemiseen suositellaan jatkuvaa vuoropuhelua. Sen tulisi olla systemaattista ja asianmukaista lapsen iän, kykyjen ja kiinnostusten mukaan. Vaikka sinua houkuttaisikin käyttää diminutiiveja tai lapsenomaista kieltä, välttele sitä niin paljon kuin vain mahdollista.

Älä yritä ennustaa mitä lapsi aikoo sanoa tai päätä hänen lausettaan. Muodosta avoimia kysymyksiä, jotta lapsi voi ilmaista itseään ja laajentaa viestiään.

Näihin periaatteisiin perustuen aiomme nyt kertoa joistakin harjoituksista, joita voit käyttää lapsen puheen edistämiseksi.

1. Käy kävelyllä

Kävelyt ja muut retket ovat monipuolisia kokemuksia, jotka antavat lapsellesi uusia aistimuksia ja ennen kaikkea uutta sanastoa. Hänen tuntemansa tunteet motivoivat häntä myös ilmaisemaan itseään ja jakamaan tunteitaan vapaammin.

Some figure

Keskustele siitä mitä hän näkee, sisällyttäen siihen värejä, ääniä, hajuja ja muotoja. Hyödynnä kaikkea niihin liittyviä asioita synnyttääksesi keskustelua loogisella ja mielenkiintoisella virtauksella.

2. Lue tarinoita

 

Tämä harjoitus auttaa lasta kehittämään kyvyn ymmärtää asioita ja ihmisiä. Voit aloittaa kysymällä “missä on…” ja antaa lapsen osoittaa tai koskettaa mainitsemaasi esinettä tai väriä.

Anna hänelle hieman aikaa prosessoida pyyntöäsi. Kun hän onnistuu siinä, onnittele häntä hänen ponnistelustaan ja tee harjoitus taas uudestaan.

3. Leiki valokuvien ja paperista leikattujen kuvien kanssa

Some figure

Tämä on samankaltainen kuin aikaisempi aktiviteetti, mutta tässä käytetään valokuvia ja paperista leikattuja kuvia. Voit aloittaa kuvailemalla jokaista kuvaa tai valokuvaa tiettyjä sanoja ja merkkejä käyttäen. Lapsi oppii ymmärtämään erilaisia toimintoja ja kuvien välisiä kontrasteja.

Kun olet selittänyt jokaisen kuvan, pyydä lastasi tunnistamaan mitä ihmiset tekevät niissä. Muista, että kuvien pitäisi edustaa hänelle helppoja ja tuttuja aktiviteetteja kuten syömistä, leikkimistä, nukkumista tai juoksemista.

Lue myös: 4 säilytyssänkyä joita lapsesi rakastaa

4. Opeta lasta sanomaan oma nimensä

Oman nimen tietämisen tärkeyden lisäksi tämä aktiviteetti auttaa lastasi kehittämään kyvyn nimetä muita ihmisiä, esineitä ja aktiviteetteja.

Aloita sanomalla “sinun nimesi on…” ja toista sitä muutaman kerran, jotta lapsi voi vastata välittömästi kun kysyt saman kysymyksen taas myöhemmin.

Some figure

Varmista, että onnittelet häntä kun hän vastaa oikein ja lisää hänen keskimmäinen nimensä tai sukunimensä, jotta hän oppii sen vaiheittain. Jos hän ei vastaa oikein, toista prosessi alusta lähtien.

Voit käyttää tätä samaa harjoitusta kehonosien tai muiden tuttujen esineiden kanssa, kuten lelujen ja usein käytettävien välineiden kanssa (lautasten, kenkien, lasien ja niin edelleen).

5. Eläinten ääntelyt

Some figure

Yksi lasten rakastama aktiviteetti on eläinten yhdistäminen niiden päästämiin ääniin. Voit etsiä sovelluksia, pelejä tai vain käyttää omaa ääntäsi kissan maukumisen tai lehmän ammumisen matkimiseen.

Yksi tapa tämän harjoituksen suorittamiseksi on matkia eläimen ääntä ja kysyä lapselta mikä eläin on kyseessä. Tai voit kysyä lapselta mitä ankka tai koira sanoo ja katsoa vastaako hän oikein.

Yhteenveto

Olet todennäköisesti tehnyt joitakin näistä harjoituksista lapsesi puheen edistämiseksi. Kaikista parasta on puhua hänelle jatkuvasti ja antaa hänen ilmaista itseään vapaasti ilman painetta. Nauti aina tästä prosessista.

Muista, että olet ensimmäinen ihminen, joka opettaa lapsesi puhumaan. Omista sille aikaa ja energiaa, jotta autat lasta rikastuttamaan sanastoaan.

Mitkä harjoitukset toimivat sinun lapsesi kohdalla?


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.