Logo image
Logo image

Vertikaalinen ruokavalio

3 minuuttia
Tässä artikkelissa kerromme, mistä vertikaalinen ruokavalio koostuu ja onko se ruokavalio, joka sopii kaikille.
Vertikaalinen ruokavalio
Viimeisin päivitys: 03 tammikuuta, 2023

Vertikaalinen ruokavalio perustuu ruokavalintoihin, ja sen tavoitteena on parantaa suoliston terveyttä elimistön asianmukaisen toiminnan varmistamiseksi. Tämä ruokavalio lupaa korjata elimistön hormonaalista epätasapainoa ja ravitsemuksellisia puutostiloja sekä nostaa energiatasoa ja optimoida palautumisen.

Itse asiassa se on ruokavalio, joka keskittyy biosaatavien ravintoaineiden keräämiseen ruokavaliosta. Sen on suunnitellut kehonrakentaja Stan Efferding, jonka tavoitteena oli auttaa muita urheilijoita ja painonnostajia lihasten rakentamisessa sekä painonpudotuksessa. Ruokavalio on kuitenkin saavuttanut suurta suosiota myös muiden ryhmien keskuudessa. Mistä se koostuu?

Vertikaalinen ruokavalio: sallitut ja kielletyt ruoat

Yleisesti ottaen vertikaalinen ruokavalio kannustaa tuoreen ruoan kulutukseen. Siten punaista lihaa, riisiä, pähkinöitä, munia, vihanneksia, kalaa ja maitotuotteita voidaan sisällyttää ruokavalioon. Kaikille yllä mainituille elintarvikkeille on ominaista korkea ravintotiheys, mikä auttaa vastaamaan kehon tarpeisiin.

Vertikaalinen ruokavalio asettaa etusijalle proteiinin saannin, mikä auttaa estämään lihasten surkastumista, kuten Nutrients -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todetaan. Vertikaalista ruokavaliota noudatettaessa sinun tulee välttää tiettyjä elintarvikkeita, mukaan lukien ultraprosessoidut elintarvikkeet, puhdistetut öljyt sekä soija ja sen johdannaiset.

Sinun tulee välttää tuotteita, joissa on korkea FODMAP-pitoisuus, kuten kaali, sipuli ja parsa. Näiden on osoitettu aiheuttavan vatsan turvotusta. Tämä koskee erityisesti henkilöitä, joilla on maha-suolikanavaan liittyviä sairauksia.

Samaan aikaan kaurapuuron sekä itäneiden tai liotettujen palkokasvien kulutus on sallittua, koska elimistön on helpompi sulattaa niitä.

Some figure
Punainen liha on yksi vertikaalisen ruokavalion tärkeimmistä ruoista.

Lue myös: Punaisen lihan yhteys syövän syntyyn

Onko vertikaalisen ruokavalion noudattaminen terveellistä?

Yksi vertikaalisen ruokavalion haittapuoli on se, että se ei aina kata kuitutarpeitamme. Tällä voi olla negatiivinen vaikutus terveyteemme. Kuitu on erittäin tärkeä osa suoliston terveyden ylläpitämistä. Yleinen suositus on, että sinun tulisi päivittäin syödä vähintään 25 grammaa kuituja.

Nature Reviews -lehdessä julkaistu tutkimus osoittaa, että jos et syö riittävästi kuituja, ummetuksen riski kasvaa.

Tämä on ruokavalio, joka rajoittaa henkilön elämää. Tästä johtuen se ei sovi kaikille. Jotkut ihmiset voivat kokea ahdistusta ja ikävystymistä, mikä voi johtaa myöhempään ahmimiseen tai rebound-ilmiöön.

Sekä lihasmassan kasvattamiseksi että painon pudottamiseksi on välttämätöntä mukauttaa ruokavalio yksilöllisiin tarpeisiin. Tämä varmistaa muun muassa sen kestävyyden.

Yllä olevasta huolimatta on totta, että vertikaalinen ruokavalio sopii hyvin ihmisille, joilla on tulehduksellinen suolistosairaus ja urheilijoille, joilla on tiettyjä tavoitteita. Lisäravinteet ovat tarpeen välttämättömien ravintoaineiden puutostilojen välttämiseksi.

Onko vertikaalinen ruokavalio hyödyllinen painonpudotuksessa?

Vertikaalista ruokavaliota ei ole suunniteltu painonpudotukseen. On totta, että sitä voidaan lähestyä vähäkalorisesta näkökulmasta tämän vaikutuksen aikaansaamiseksi, mutta tämä ei ole sen päätarkoitus.

Jos tavoitteena on kehon koostumuksen parantaminen, energiavaje on varmistettava. Paras tapa saavuttaa tämä on lisätä fyysistä aktiivisuutta ja säätää annoskokoja.

Some figure
Tämä ruokavaliomalli ei ole sopivin painonpudotukseen, koska sitä on vaikea ylläpitää pitkällä tähtäimellä.

Lue myös: Milloin ja miten aloittaa eliminaatioruokavalio?

Se on rajoittava ruokavalio

Yhteenvetona on todettava, että vertikaalinen ruokavalio on erittäin rajoittava kuitu- ja kasviperäisten elintarvikkeiden suhteen. Tästä syystä se ei ole hyvä vaihtoehto useimmissa tapauksissa.

Vihannesten ja hedelmien kulutukseen liittyy pienempi kuoleman riski ja kroonisten sairauksien esiintyvyyden väheneminen. Sinun tulisi nauttia viisi annosta kasviksia joka päivä.

Jos sinulla on suolisto-oireita, on parasta kääntyä asiantuntijan puoleen tarkan diagnoosin saamiseksi ja sopivan ruokavalion laatimiseksi. Jotkut lisäravinteet, kuten probiootit, auttavat hallitsemaan prosessia.

Kuitujen saannin väliaikainen vähentäminen voi myös olla positiivista, mutta sinun tulisi aloittaa kuitujen kuluttaminen uudelleen muutaman viikon jälkeen. Jos sinulla on kysyttävää tästä, tulee sinun ottaa yhteyttä ravitsemusterapeuttiin.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.