Logo image
Logo image

Suojaa silmäsi verkkokalvon ikärappeumalta näiden 7 ruoan avulla

3 minuuttia
Vaikka verkkokalvon ikärappeuma syntyy vanhenemisen seurauksena, sen ilmestymistä voi hidastaa syömällä ruokia, joiden sisältämät ravintoaineet auttavat suojaamaan silmiä ikääntymisen vaikutuksilta.
Suojaa silmäsi verkkokalvon ikärappeumalta näiden 7 ruoan avulla
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Verkkokalvon ikärappeuma on yksi niistä silmäsairauksista, jotka voivat vaikuttaa elämänlaatua heikentävästi. Tämä pätee erityisesti aikuisena. Kyseessä on verkkokalvon sairaus, jossa keltatäplä eli makula rappeutuu. Makula on hieman kellertävä alue, joka se sijaitsee silmien takana.

Sairaudelle on ominaista ongelmat keskusnäön tarkkuudessa. Tätä näkökykyä tarvitaan satoihin asioihin. Sairaudesta kärsivillä ihmisillä on myös vaikeuksia lukea, keskittyä ja tunnistaa ihmisten kasvoja kaukaa. Häiritsevintä asiassa on se, että verkkokalvon ikärappeuma etenee vähitellen. Monissa tapauksissa se aiheuttaa täydellisen sokeuden.

Tästä syystä on tärkeää omaksua terveelliset elämäntavat. Sen lisäksi että ne pitävät huolta silmiesi terveydestä yleisesti, ne alentavat myös riskiä sairastua verkkokalvon ikärappeumaan.

Tässä artikkelissa haluamme kertoa 7 ruoasta, joiden ravitsemukselliset ominaisuudet ovat hyödyksi silmillesi. Ala syödä niitä heti!

1. Kananmunat

Some figure

Kananmunien syöminen on hyvä tapa. Jos niitä syödään säännöllisesti, tämä voi auttaa pitämään silmien terveyden parhaassa mahdollisessa kunnossa.

Kananmunat tunnetaan korkealaatuisten aminohappojen lähteenä. Niissä on merkittäviä määriä luteiinia ja zeaksantiinia – kahta tärkeää ainetta, jotka suojaavat silmiä ikääntymisen vaikutuksilta.

  • Tämä tavoite mielessä pitäen suosittelemme syömään kananmunat keltuaisineen. Tämä on se osa, jossa on eniten hyödyllisiä ravintoaineita.
  • Kananmunia tulisi kuitenkin syödä kohtuudella, sillä niissä on myös suuria määriä rasvaa.

2. Kurpitsansiemenet

Kurpitsansiemenissä on sinkkiä ja välttämättömiä rasvahappoja. Nämä ovat tärkeitä näkösairauksien ehkäisemisessä.

Kurpitsansiemeniä voidaan lisätä lukuisiin eri resepteihin. Ne alentavat myös verkkokalvon ikärappeuman riskiä ja ennenaikaista vanhenemista.

  • Lisää niitä hedelmäsmoothieihin ja salaatteihin.
  • Älä ole huolissasi painonnoususta, vaikka söisit niitä päivittäin; ne sisältävät vain vähän kaloreita.

3. Rasvainen kala

Some figure

Kaikki rasvaiset kalat sisältävät paljon Omega-3 -rasvahappoja. Niissä on myös antioksidanttiyhdisteitä. Imeytyessään elimistöön nämä yhdisteet vähentävät tulehdusta ja solujen ennenaikaista vanhenemista.

Nämä ravintoaineet edistävät ylimääräisen kolesterolin poistumista. Samalla ne parantavat verenkiertoa ja verenpainetta.

Rasvaisia kaloja tulisi syödä säännöllisesti pitääkseen huolta silmien terveydestä yleisesti. Niitä tulisi syödä erityisesti silloin, jos suvussa esiintyy näköongelmia.

  • Syö vähintään kaksi tai kolme annosta kalaa joka viikko.

4. Merenelävät

Myös merenelävät kuuluvat siihen ruokaryhmään, joka auttaa suojaamaan silmiä verkkokalvon ikärappeumalta. Ne sisältävät sinkkiä. Se on yksi välttämättömistä mineraaleista, jotka suojaavat silmiä peittäviä kalvoja.

Merenelävistä saa myös aminohappoja ja välttämättömiä rasvahappoja, jotka vaikuttavat osaltaan kudosten uusiutumiseen.

  • Lisää niitä salaattiin tai osaksi alkupaloja.

5. Vihreä tee

Some figure

Vihreä tee on yksi suosituimmista terveysjuomista. Tämä johtuu siitä, että se sisältää painonpudotusta edistäviä ja kolesterolia sääteleviä ominaisuuksia.

Juoma erottuu edukseen sisältämiensä antioksidanttien vuoksi. Ne ovat molekyylejä, jotka estävät vapaiden radikaalien ja myrkkyjen aiheuttamia vaurioita.

Ne stimuloivat solujen uudistumista. Ne ylläpitävät myös tulehdusprosessien tasapainoa ja alentavat riskiä saada sairauksia kuten verkkokalvon ikärappeuma.

  • Juo kupillinen vihreää teetä vähintään 3 kertaa viikossa.

6. Tomaatit

Tomaatit ovat vihanneksia, joissa on runsaasti lykopeeniä. Se on antioksidantti, joka ehkäisee rappeumasairauksia.

Yhdessä beetakaroteenin ja kivennäisaineiden kanssa se luo suojaavan kerroksen vapaita radikaaleja ja auringon säteilyä vastaan.

Tomaattien säännöllinen syöminen suojelee silmiä. Se vähentää myös riskiä saada näköongelmia vanhana.

  • Syö raakoja tomaatteja salaateissa ja smoothieissa.
  • Valmista lasillinen tomaattimehua ja juo sitä aamiaiseksi vähintään kolme kertaa viikossa.

7. Pinaatti

Some figure

Pinaatti ja muun tyyppiset vihreät vihannekset ovat täynnä ravintoaineita, kuten foolihappoa, A-vitamiinia ja sinkkiä. Nämä kaikki ovat välttämättömiä silmäsairauksien ehkäisemisessä.

Nämä ravintoaineet hidastavat verkkokalvon ikärappeuman etenemistä. Ne muodostavat myös suojaavan kerroksen oksidatiivista stressiä vastaan.

Pinaatin ominaisuudet ovat täydellisiä myös tulehduksen ja niihin liittyvien sairauksien hillitsemisessä.

  • Lisää pinaattia ruokavalioosi, esimerkiksi smoothieihin, salaatteihin tai keittoihin.

Ovatko kaikki nämä ruoat osa normaalia ruokavaliotasi? Jos eivät, varmista että saat niitä muutaman annoksen joka viikko.

Pidä mielessä, että silmien suojaamisen lisäksi ne ovat täynnä ravintoaineita, jotka edistävät hyvinvointia yleisesti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.